Ομιλία Γρ, Ψαριανού στη συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής
Την πρόταση να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και μεταβυζαντινών σπουδών, που κατέθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών και να κατατεθεί ένα νέο, το οποίο θα έχει δουλευτεί με συνέπεια και σοβαρότητα, λαμβάνοντας υπόψιν τις προτάσεις και τις επιφυλάξεις των εμπλεκόμενων φορέων και με το οποίο θα συμφωνούν όλοι, επισήμανε μετ’ επιτάσεως ο βουλευτής β΄ Αθηνών με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων στην δεύτερη συνεδρίαση των Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας & Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής όπου συζητείτο το υπό ψήφιση νομοσχέδιο. Ο Γρηγόρης Ψαριανός, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους εκπροσώπους των φορέων για την παρουσία τους, αλλά και για τις σημαντικές επισημάνσεις και προτάσεις τους, τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Είναι ξεκάθαρα όσα ακούσαμε σήμερα από τους εκλεκτούς καλεσμένους μας και ενέτειναν ακόμα περισσότερο τις επιφυλάξεις και τις διαφωνίες που είχαμε για το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου νόμου, για τις μεγάλες αυτές αλλαγές που δεν είναι επί τα βελτίω.
Το Ίδρυμα της Βενετίας πραγματικά πρέπει να μεταλλαχθεί σε έναν ελληνικό φάρο στην Ευρώπη. Θα έπρεπε να έχουμε σκεφθεί ένα σχέδιο όχι μόνο ως Κυβέρνηση, ως Βουλή, ως Αντιπολίτευση, ως έθνος για όλα τα άλλα κληροδοτήματα και τα μεγάλα ελληνικά κέντρα απανταχού της οικουμένης. Να έχουν ενταχθεί σε μια ενιαία στρατηγική χρήση και δημιουργική αντιμετώπιση για να προβάλλουν τον ελληνισμό όχι ως τουρισμό ή ως πολιτιστική ή τουριστική ή εθνικοαμυντική ή …μουσικοχορευτική διπλωματία.
Ως ΠΟΤΑΜΙ, διαφωνήσαμε εξαρχής με το νομοσχέδιο όπως αυτό κατατίθεται: Δεν μπορεί να αναλάβει ένας Υπουργός Εξωτερικών να ανεβοκατεβάζει τις διοικήσεις του Ιδρύματος, όπως επιχειρείται να γίνει. Έχουμε προτείνει να παραμείνει η Ακαδημία Αθηνών πυλώνας αυτής της διαχείρισης σε μια Επιτροπή όπου θα συμμετέχει και σοβαρώς και ισοβαρώς και το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εξωτερικών.
Επιμένουμε στο να γίνουν πραγματικά σοβαρές αλλαγές στο νομοσχέδιο. Ελπίζω στο σκεπτικό μας και στη λογική μας να συμπεριληφθούν οι προτάσεις, οι επιφυλάξεις και οι επισημάνσεις που έκαναν οι καλεσμένοι μας, με συνέπεια να ξανα-δουλευτεί αυτό το νομοσχέδιο, να γίνει πραγματικά καλό και να συμφωνήσουμε όλοι, κύριε Υπουργέ. Όχι όμως να δώσουμε «δωράκι» το Ινστιτούτο της Βενετίας στον Υπουργό Εξωτερικών, όποιος είναι και όποτε είναι, για να κάνει οποιουδήποτε είδους διπλωματία. Ελπίζω να το ξανασυζητήσουμε και όχι σε μισή ή σε μία ώρα.
Μπορούμε να βρούμε τρόπους να συμφωνήσουμε όλοι, όταν δεν θέλουμε να κάνουμε διχασμούς και να προκαλούμε μικρούς εμφύλιους με κάθε αφορμή.»