28 Απριλίου, 2015

Δεν φτιάχνει η κυβέρνηση μια δημόσια ΕΡΤ, φτιάχνει μια κρατική ΕΡΤ

Στη θέση ότι «χρειαζόμαστε θεσμούς» η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντά ότι: «εμείς δεν χρειαζόμαστε θεσμούς γιατί είμαστε έντιμοι….». Η εντιμότητα δεν αρκεί. Η χώρα χρειάζεται θεσμούς και σχέδιο για να βγει από τη λιτότητα και το χρέος μέσω τη ανάπτυξης και της παραγωγής.

Το «μαύρο» στην ΕΡΤ το έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που δεν πίστεψε ποτέ στις μεταρρυθμίσεις. Δυστυχώς και η τωρινή κυβέρνηση πιστεύει στα ίδια, δηλαδή στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων. Το παρόν Σ/Ν είναι ένα πρόχειρο νομοσχέδιο, το τελευταίο μέχρι στιγμής σε μια σειρά πρόχειρων νομοσχεδίων: Για το νόμο των 100 δόσεων, η κυβέρνηση στη συνέχεια έφερε τέσσερις ρυθμίσεις. Για το άρθρο 21 με το οποίο υποτίθεται θα πιαστούν οι τριγωνικές συναλλαγές, ετοιμάζεται μια υπουργική απόφαση η οποία είναι παράνομη καθώς εξαιρούνται τα διϋλιστήρια.

Με το Σ/Ν της ΕΡΤ υποτίθεται ότι τακτοποιούνται τα εργασιακά θέματα της ΕΡΤ με αυτόματη αναβίωση των συμβάσεων των εργαζομένων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι πολλοί από αυτούς εργάζονται στην ειδική εκκαθάριση και με την ψήφιση του νόμου δεν θα μπορούν να πληρωθούν. Η πληρωμή των εργαζομένων θα γίνεται με βάση το νόμο 4024/2011 με αναγνώριση ή μη προϋπηρεσίας, ανάλογα με την περίπτωση και παράλληλα με βάση συλλογική σύμβαση εργασίας. Τι θα λέει αυτή η συλλογική σύμβαση? Θα ερμηνεύει άραγε τον νόμο 4024/2011;

Με τη νέα ΕΡΤ ο λογαριασμός ολόκληρος περνάει στον Έλληνα φορολογούμενο. 55 εκ. € έχουν ήδη δοθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις αποζημιώσεις, 8 εκ. € για την πληρωμή αδειών και 45 εκ. για την εθελούσια έξοδο. Σύνολο 100 εκ. € κατευθείαν στους φορολογούμενους πολίτες μέσω της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού. Η έκτακτη εισφορά που η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι έρχεται, θα καλύψει και μέρος του λογαριασμού της ΕΡΤ.

Και όσον αφορά τον έλεγχο της νέας ΕΡΤ; Αυτός είναι χειρότερος από κάθε άλλη φορά. Στην παλιά ΕΡΤ υπήρχε τουλάχιστον η Γενική Συνέλευση: Οι αποφάσεις τότε ήταν τουλάχιστον προϊόν των απόψεων 3 υπουργών. Στη ΝΕΡΙΤ υπήρξε το Εποπτικό Συμβούλιο που δεν δούλεψε τέλεια, αλλά τουλάχιστον υπήρχε. Η κυβέρνηση με το παρόν Σ/Ν δίνει όλη την εξουσία σε έναν και μόνο υπουργό που μπορεί τώρα να είναι νέος και έντιμος, αλλά αργότερα να είναι κάποιος που θα γεμίσει την ΕΡΤ με εκπομπές κατά των μεταναστών και με στρατιωτικά εμβατήρια. Δεν φτιάχνει η κυβέρνηση μια δημόσια ΕΡΤ, φτιάχνει μια κρατική ΕΡΤ.

Στη θέση ότι «χρειαζόμαστε θεσμούς» η κυβέρνηση δεν μπορεί να απαντά ότι: «εμείς δεν χρειαζόμαστε θεσμούς γιατί είμαστε έντιμοι….». Η εντιμότητα δεν αρκεί. Η χώρα χρειάζεται θεσμούς και σχέδιο για να βγει από τη λιτότητα και το χρέος μέσω τη ανάπτυξης και της παραγωγής.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας:

[youtube id="Px1VvMUp8KY"]

28 Απριλίου 2015

Χάρης Θεοχάρης
κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β΄ Αθήνας

Σχετικά