28 Απριλίου, 2015

Τοποθέτηση Βουλευτών του Ποταμιού στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου

Την έντονη ανησυχία του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» για την έλλειψη ενός συγκροτημένου σχεδίου από τη μεριά της Κυβέρνησης, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς και πολιτικής βούλησης για τις ζωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας, εξέφρασαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου οι βουλευτές του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» κ.κ Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, Γιώργος Αμυράς και Σπύρος Δανέλλης, στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Την έντονη ανησυχία του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» για την έλλειψη ενός συγκροτημένου σχεδίου από τη μεριά της Κυβέρνησης, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καθώς και πολιτικής βούλησης για τις ζωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο πρωτογενής τομέας στη χώρα μας, εξέφρασαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου οι βουλευτές του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» κ.κ Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, Γιώργος Αμυράς και Σπύρος Δανέλλης, στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Οι βουλευτές του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» επεσήμαναν ότι ο μέχρις στιγμής «πενιχρός» απολογισμός των δράσεων και θεσμικών παρεμβάσεων του Υπουργείου, φανερώνει έλλειψη τόλμης, ενώ χαρακτηρίζεται από παλαιοκομματισμό και λογικές «τακτοποίησης υμετέρων» και «εξόφλησης γραμματίων».

Συγκεκριμένα, οι τρεις βουλευτές κατά την παρέμβασή τους, τόνισαν ότι εκκρεμεί ακόμα ένας σημαντικός αριθμός θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν στην εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, οι οποίες σχετίζονται με την κατανομή των δικαιωμάτων και συνεπώς με τη διαδικασία καταβολής των άμεσων ενισχύσεων του πρώτου πυλώνα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονες ανησυχίες σε αγρότες - κτηνοτρόφους, καθώς η έγκαιρη καταβολή των άμεσων ενισχύσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τον προγραμματισμό όλων των καλλιεργητικών - κτηνοτροφικών εργασιών. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τους βουλευτές του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» στο μείζον πρόβλημα της έλλειψης των απαιτούμενων επιλέξιμων εκτάσεων βοσκοτόπων, καλώντας την Κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα δράση, καθώς οι προθεσμίες που θέτει η Κοινότητα είναι ήδη ασφυκτικές και ο κίνδυνος απώλειας πολύτιμων κονδυλίων για την ελληνική κτηνοτροφία είναι πλέον υπαρκτός.

Επιπλέον, το «ΠΟΤΑΜΙ» μέσω των βουλευτών του, επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει δώσει ακόμα ένα επαρκές «στίγμα» προθέσεων για ένα πλήθος δράσεων του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ, όπως οι Ομάδες Παραγωγών, η παροχή γεωργικών συμβουλών, η υλοποίηση επενδύσεων, καθώς και έργα ορθής διαχείρισης του νερού στο πλαίσιο της επερχόμενης κλιματικής αλλαγής. Ακόμα οι βουλευτές του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» άσκησαν έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, καθώς δε φαίνεται να επιδεικνύει την απαραίτητη πολιτική βούληση ώστε να αξιοποιήσει σημαντικά εργαλεία που μπορούν να υποστηριχτούν και μέσα από τη νέα ΚΑΠ όπως, ο κτηνίατρος εκτροφής, τα πολυλειτουργικά αγροκτήματα, η οικοτεχνία, οι αγορές παραγωγών και ο οινοτουρισμός. Υπενθυμίζεται ότι τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ (πρώτος και δεύτερος πυλώνας) ξεπερνούν για τη χώρα μας το ποσό των 19 δις ευρώ για την περίοδο 2015 - 2020. Το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι η νέα ΚΑΠ αποτελεί το σημαντικότερο αναπτυξιακό εργαλείο της ελληνικής γεωργίας στα επόμενα χρόνια, χωρίς να υπάρχει το παραμικρό περιθώριο απώλειας έστω και ενός ευρώ εξαιτίας παραλείψεων από τη μεριά της Πολιτείας.

Το «ΠΟΤΑΜΙ» πιστεύει ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει και πάλι την πραγματική «ατμομηχανή» της Ελληνικής οικονομίας. Η γεωργία και η κτηνοτροφία όμως διέπονται από τους δικούς τους «βιορυθμούς», που σε καμιά περίπτωση δε συμβαδίζουν με εκείνους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οι Βουλευτές:
Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου - Σερρών
Γιώργος Αμυράς - Β' Αθήνας
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλειου

28 Απριλίου 2015

διαβάστε επίσης