31 Ιουλίου, 2015

Δεν μπορεί να συνεχιστεί η θεσμική δυσαρμονία

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στις 19 Ιουνίου ο βουλευτής Β' Αθήνας του Ποταμιού κ. Χάρης Θεοχάρης σχετικά με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της «Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος» που έχει συσταθεί με απόφαση της Προέδρου της Βουλής και είχαν δοθεί στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν από την κατάθεση της ερώτησης.

Συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει στις 19 Ιουνίου ο βουλευτής Β' Αθήνας του Ποταμιού κ. Χάρης Θεοχάρης σχετικά με τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της «Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος» που έχει συσταθεί με απόφαση της Προέδρου της Βουλής και είχαν δοθεί στη δημοσιότητα μία ημέρα πριν από την κατάθεση της ερώτησης. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, καθώς μεσολάβησε το δημοψήφισμα και βέβαια η αλλαγή της στάσης της Κυβέρνησης. Υπογράμμισε την αντίθεση ανάμεσα στα συμπεράσματα της Επιτροπής, (η οποία στερείται νομικής βάσης), ότι το χρέος της χώρας είναι παράνομο, επονείδιστο και επαχθές, και την ανακοίνωση του Eurosummit που υπέγραψε η ελληνική Κυβέρνηση ότι: «οι ελληνικές αρχές επαναβεβαιώνουν την ανεπιφύλακτη δέσμευσή τους να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές πλήρως και εγκαίρως».

Είναι σαφές, ότι δεν υπάρχει νομιμότητα στη συνέχιση των εργασιών της Επιτροπής. Πρόκειται για μια Επιτροπή της ΠτΒ και όχι της Βουλής. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η "θεσμική δυσαρμονία" είπε ο βουλευτής αναφέροντας ότι χρησιμοποιεί ορολογία του Μαξίμου και όχι δική του και ρωτώντας ταυτόχρονα τον αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάρδα, εάν θα συνεχίσει η ΠτΒ να δημιουργεί προβλήματα στην Κυβέρνηση και στη διαπραγμάτευση.

Στη δευτερολογία του ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στο μοντέλο του Εκουαδόρ, καθώς μέλη της Επιτροπής έχουν υπάρξει μέλη αντίστοιχης επιτροπής που συστάθηκε σε αυτή τη χώρα. Επρόκειτο για Επιτροπή χωρίς νομική βάση, τα συμπεράσματα της οποίας δεν χρησιμοποιήθηκαν σε κανένα δικαστήριο παρά μόνο σε λαϊκές συγκεντρώσεις. Με βάση τις εργασίες της ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ χρησιμοποίησε τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας του σε συνεργασία με Τράπεζα κοροϊδεύοντας τους επενδυτές και έχοντας θέσει τη χώρα εκτός αγορών και σε κατάσταση ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου.

Όπως επισήμανε ο κ. Θεοχάρης η χώρα μας δεν μπορεί να έχει ως βάση το μοντέλο Εκουαδόρ, αλλά μόνο τη σωστή ρεαλιστική στροφή του Πρωθυπουργού και κάλεσε την Κυβέρνηση να συνεχίσει στο δρόμο της συμφωνίας και να διατυπώσει ρητή αποδοκιμασία προς το έργο της Επιτροπής, δεδομένου ότι τα συμπεράσματά της δεν απηχούν τις θέσεις της Κυβέρνησης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός στην απάντησή του πήρε σαφείς αποστάσεις για την ουσία του έργου της Επιτροπής. Όπως είπε χαρακτηριστικά η Βουλή σύμφωνα με τον Κανονισμό της μπορεί να διοργανώνει εκδηλώσεις κατά το δοκούν και τα όποια συμπεράσματα δεν είναι συμπεράσματα της ελληνικής Κυβέρνησης και επεσήμανε ότι η Βουλή πρέπει να προσέξει το κόστος τέτοιων δραστηριοτήτων, διότι αυτό αποτελεί μέρος του κρατικού Προϋπολογισμού.

Η τοποθέτηση αυτή του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών χαιρετίστηκε από τον κ. Θεοχάρη, ο οποίος επέμεινε στην ανάγκη η κυβέρνηση να ζητήσει ρητά την παύση των εργασιών της.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:

[youtube id="M3_d634wuYo"]

*Ο Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β΄ Αθήνας

31 Ιουλίου 2015