12 Ιουλίου, 2017

Απαντήστε μας επιτέλους, θα αφήσετε τα Ιωάννινα να ανθίσουν;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Με ερώτηση, που επανακατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, επιμένει και ζητά από την κυβέρνηση να κάνει δεκτή την πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών και της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων για την επαναφορά των υπηρεσιών ανεφοδιασμού καυσίμων στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων και μάλιστα αναλαμβάνουν τα κόστη μεταφοράς.

Διαφορετικά, ο Κρατικός Αερολιμένας Ιωαννίνων κινδυνεύει να μετατραπεί σε αεροδρόμιο, χωρίς πετούμενα αεροπλάνα. Δεν είναι μόνο ότι κινδυνεύει να ξεμείνει από καύσιμα, καθιστώντας τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών αδύνατο, αλλά να εξελιχθεί και σε δεύτερο γιοφύρι της Άρτας, αφού το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του ξεκίνησε πριν από έντεκα χρόνια και παραμένει ανολοκλήρωτο.

Πώς θα αξιοποιηθεί το ασύγκριτο τουριστικό πλεονέκτημα της Ηπείρου και πώς θα αυξηθούν οι αφίξεις από χώρες του εξωτερικού, χωρίς ένα σύγχρονο και λειτουργικό αεροδρόμιο; Αναρωτιέται ο κ. Αμυράς, επισημαίνοντας την εικόνα ανάπτυξης, που παρουσιάζουν σήμερα τα 14 αεροδρόμια, που ανέλαβε η Fraport και αξιοποίησε τα μέγιστα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΘΕΜΑ: Κρατικός Αερολιμένας Ιωαννίνων

(επανακατάθεση προηγούμενης ερώτησης με αριθμό 6089/6-6-17, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών)

Έντεκα χρόνια μετά την έναρξή του, το έργο επέκτασης και εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου Ιωαννίνων, παραμένει ανολοκλήρωτο. Ξεκίνησε το 2006 με αρχική προθεσμία ολοκλήρωσης το 2009. Από τότε, λόγω των χρηματοδοτικών προβλημάτων που αντιμετώπισε, έπαιρνε συνεχόμενες παρατάσεις για τον Μάρτιο του 2010, τον Μάιο του 2012, τον Μάιο του 2014, τον Αύγουστο του 2014, τον Φεβρουάριο του 2016 και τον Απρίλιο του 2017. Στο διάστημα αυτό αν και προχώρησαν κάποιες εργασίες, οι περισσότερες και πιο βασικές παραμένουν σε εκκρεμότητα. Μεταξύ αυτών είναι η κατασκευή του νέου κτιρίου, ο κόμβος και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

Χρειάστηκαν έντεκα χρόνια για να φτάσουμε στο σημερινό σημείο και είναι αδιανόητο να ακολουθούνται οι ίδιοι ρυθμοί στην κατασκευή του κεντρικού κτιρίου. Από το κτίριο αυτό εξαρτάται η λειτουργικότητα του ίδιου του αεροδρομίου. Οι εργασίες για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του κτιρίου, οι οποίες έχουν «κουρευτεί» κατά πολύ σε σχέση με την αρχική μελέτη, θα πρέπει να ξεκινήσουν και να τελειώσουν με τάχιστους ρυθμούς και δυστυχώς αυτό δεν το εγγυάται η αργή ροή χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που χρηματοδοτείται το έργο.

Επιπλέον, τα προβλήματα δεν σταματούν εδώ. Σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα ανεφοδιασμού καυσίμων των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων. Οι τοπικές Αρχές και οι φορείς τουρισμού, με επίμονες προσπάθειες ζήτησαν από την κυβέρνηση να κινηθούν οι διαδικασίες για την επαναφορά των υπηρεσιών ανεφοδιασμού καυσίμων στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων. Προτείνουν μάλιστα να καλύψουν το κόστος μεταφοράς αυτών. Αντ΄αυτού η κυβέρνηση πρότεινε ως βέλτιστη λύση να γίνεται ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο του Ακτίου.

Η έναρξη αεροπορικών πτήσεων από και προς χώρες του εξωτερικού έχει τεράστια σημασία για την Ήπειρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την παράδοση στην κυκλοφορία του συνόλου της Ιόνιας και της Ολυμπίας οδού καθώς και η λειτουργία της Εγνατίας οδού καθιστούν απαραίτητη την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων, κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης. Επίσης, η αύξηση της κίνησης ενισχύει την απασχόληση και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπως της γεωργίας, της αλιείας, της βιομηχανικής παραγωγής, τις κατασκευές, το εμπόριο, τις υπηρεσίες φιλοξενίας και την εκμετάλλευση ακινήτων.

Επισημαίνεται ότι ο τουρισμός για την Ήπειρο τα τελευταία χρόνια συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση του τοπικού ακαθάριστου προϊόντος, καθώς όλο και περισσότεροι τουρίστες από το εσωτερικό και το εξωτερικό επισκέπτονται την περιοχή. Η αξιοποίηση του αεροδρομίου, που εξυπηρετεί κατά βάση την τουριστική κίνηση, δημιουργεί μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού και κατ΄επέκταση, της ελληνικής οικονομίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Τι θα κάνετε για την ολοκλήρωση του έργου επέκτασης κι εκσυγχρονισμού του αεροδρομίου των Ιωαννίνων;

2. Θα κινήσετε τις διαδικασίες για την επαναφορά των υπηρεσιών ανεφοδιασμού καυσίμων στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων;

3. Τα 14 αεροδρόμια που πήρε η Fraport αξιοποιήθηκαν τα μέγιστα. Εσείς που οδηγείτε τον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων;

4. Θα σταθείτε δίπλα στις τοπικές Αρχές και τους φορείς τουρισμού που αναζητούν λύσεις σε κλειστές πόρτες;

5. Πότε επιτέλους θα αφήσετε τα Ιωάννινα να ανθίσουν;

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

Σχετικά