11 Ιουλίου, 2017

H μάστιγα της πλαστικής σακούλας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Η Ουγκάντα είναι μία από τις χώρες του τρίτου κόσμου, που προχώρησε στην απαγόρευση της χρήσης πλαστικής σακούλας και δικαιούται να εορτάζει στις 3 Ιουλίου την παγκόσμια ημέρα κατά της χρήσης της. Η χώρα μας, όμως, δικαιούται; Η Ελλάδα δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία ακόμη προς την κατεύθυνση αυτή και κινδυνεύει με βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι είμαστε εκπρόθεσμοι από τον περασμένο Δεκέμβριο. Το θέμα αναδεικνύει με ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεώργιο Σταθάκη.

Ζητά να μάθει, ποιες ενέργειες έχει κάνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου, δεδομένου ότι, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας, έως το 2019 θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση στις 90 σακούλες κατά κεφαλήν ετησίως και μέχρι το 2025 στις 40, άρα στο 1/10 του αριθμού, που χρησιμοποιείται σήμερα. Σήμερα, ο Έλληνας καταναλωτής χρησιμοποιεί 440 πλαστικές σακούλες το χρόνο, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά τα 160 τεμάχια ανά άτομο. Τονίζει δε, ότι η ελληνική κοινωνία έχει την αρνητική πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χρήση της πλαστικής σακούλας μεταφράζεται σε 4,5 δισεκατομμύρια τεμάχια το χρόνο.

Ο κ. Αμυράς, επίσης, ρωτά τον κ. Σταθάκη, ποια συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να προετοιμάσει και να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές στη χρήση εναλλακτικών επιλογών της πλαστικής σακούλας. Επισημαίνει, ότι το κύριο ζήτημα με την πλαστική σακούλα είναι το ιδιαίτερα μικρό βάρος της, που με τη βοήθεια του αέρα και του νερού καταλήγει στους θαλάσσιους οργανισμούς, τις θάλασσες και τις παραλίες μας, καταστρέφοντας γενικότερα το περιβάλλον της Μεσογείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Χρήση πλαστικής σακούλας στην Ελλάδα

Αρνητική πρωτιά για την ελληνική κοινωνία εξασφαλίζει η χρήση, κατά μέσο όρο, 440 τεμαχίων πλαστικής σακούλας ανά έτος για κάθε Έλληνα, σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 160 τεμαχίων, ενός αριθμού που μεταφράζεται σε 4,5 δισεκατομμύρια τεμάχια το χρόνο τοποθετώντας την ελληνική κοινωνία στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κύριο ζήτημα με την πλαστική σακούλα δεν είναι τόσο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά τη διαδικασία παραγωγής της, το πρόβλημα είναι πως έχει ιδιαίτερα μικρό βάρος και έτσι με τη βοήθεια του αέρα και του νερού καταλήγει σε θαλάσσιους οργανισμούς, τις θάλασσες και τις παραλίες μας, καταστρέφοντας γενικότερα το περιβάλλον της Μεσογείου.

Κύρια πρόκληση δε για την ελληνική κοινωνία είναι πλέον η μεγάλη κατανάλωση της πλαστικής σακούλας ενώ ταυτόχρονα υπάρχει και το ζήτημα της ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία λέει ότι μέχρι το 2019 θα πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση στις 90 σακούλες κατά κεφαλήν ετησίως και μέχρι το 2025 στις 40, άρα στο 1/10 του αριθμού που χρησιμοποιείται σήμερα. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή οδηγία και έχουν λάβει μέτρα μείωσης της πλαστικής σακούλας, είτε μέσω της απαγόρευσης της χρήσης της είτε με κάποιο φόρο στη σακούλα και χρέωση της.

Η Ελλάδα έχει μείνει πολύ πίσω στην μάχη για την καταπολέμηση της κατάχρησης της πλαστικής σακούλας. Η χώρα μας δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία ακόμη προς την κατεύθυνση αυτή και κινδυνεύει με βαριά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεδομένου ότι είμαστε εκπρόθεσμοι από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ήδη χώρες του τρίτου κόσμου έχουν πάρει πρωτοβουλίες με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Ουγκάντα που έχει απαγορεύσει την χρήση πλαστικής σακούλας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Ποιες οι ενέργειες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δημιουργία θεσμικού πλαισίου;

2. Ποια συγκεκριμένα μέτρα και πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να προετοιμάσει και να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές στη χρήση εναλλακτικών επιλογών της πλαστικής σακούλας;

3. Για τη διαμόρφωση κουλτούρας και συνείδησης βασικό ρόλο έχει το σχολείο σε όλες τις βαθμίδες του. Σκοπεύετε να δημιουργήσετε κάποια προγράμματα ενημέρωσης για τους πολίτες του αύριο;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας