4 Δεκεμβρίου, 2017

Απαντήσεις ουσίας και όχι συνθήματα για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στη Δυτική Αττική

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αττικής του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, καλείται να απαντήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης, για τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών συμπεριλαμβανομένης και της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών της περιφέρειας Αττικής.

Μετά τον τραγικό απολογισμό σε απώλειες ανθρώπινων ζωών στη Μάνδρα Αττικής και τις μεγάλες καταστροφές σε πολλές κατοικίες και επιχειρήσεις, έρχεται προ ολίγων ημερών δήλωση του κ. Σπίρτζη στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ σημειώνει ότι νιώθει πολύ περήφανος για την αντιπλημμυρική προστασία της τριετούς διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Επειδή όμως η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής και ειδικά της πολύπαθης Δυτικής Αττικής θέλει ολοκληρωμένα έργα και όχι επικοινωνιακή διαχείριση πριν και μετά τις κρίσεις. Επειδή με τη συνήθη τακτική πολλών υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης για αποποίηση όποιων ευθυνών τους και απόδοσή τους αποκλειστικά και μόνο στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης, οι πολίτες δεν βλέπουν λύσεις στα προβλήματά τους. Ο βουλευτής του Ποταμιού ζητά ενημέρωση για τις πραγματικές αιτίες των καταστροφικών πλημμυρών εφόσον όπως υποστηρίζει ο κ. Υπουργός όλα έχουν γίνει καλώς επί της θητείας του.

Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, ο κ. Μαυρωτάς καλεί τον κ. Σπίρτζη να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για τα δρομολογημένα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, σχετικά οικονομικά στοιχεία για την εκτέλεσή τους και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν. Τέλος ρωτά τον κ. Υπουργό εάν πιστεύει ότι με βάση τα έργα που ανακοίνωσε ο ίδιος το 2015, και όταν αυτά ολοκληρωθούν θα καλύπτονται οι ανάγκες των περιοχών αυτών και οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής θα μπορούν να νιώθουν ασφαλείς.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

ΘΕΜΑ: Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Περιφέρεια Αττικής

Με αφορμή πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζη σε ραδιοφωνική εκπομπή, στην οποία δήλωσε επί λέξει: «είμαστε ειλικρινά πολύ περήφανοι για αυτά που έχουμε κάνει στην αντιπλημμυρική προστασία τα τελευταία τρία χρόνια», είναι να απορεί κανείς με την πρωτοφανή αμετροέπεια του κ. Υπουργού, αν αναλογιστεί τα τραγικά γεγονότα που συνέβησαν πριν λίγο καιρό στη Μάνδρα Αττικής, και τα οποία οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στην πολύχρονη καθυστέρηση της κατασκευής των απαραίτητων αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή.

Σε επικοινωνιακό επίπεδο μπορεί το ζήτημα της θωράκισης της Δυτικής Αττικής από τον κίνδυνο πλημμυρών, να είναι ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως και της Περιφερειακής Αρχής Αττικής. Παρόλα αυτά, τα τελευταία τρία χρόνια σε συνέχεια μιας ήδη προβληματικής και πλημμελούς στάσης πολλών ετών, εκ των πραγμάτων διαπιστώνεται ότι δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια ανθρώπων και ιδιοκτησιών από πλημμύρες και άλλα έντονα αλλά όχι σπάνια φυσικά φαινόμενα. Πολύ συχνά η ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαραίτητων έργων αποδίδεται σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, τις οποίες όμως αρμοδιότητα και δυνατότητα να άρουν, έχουν οι ίδιες οι κρατικές και αυτοδιοικητικές αρχές. Η απώλεια ακόμα και ανθρώπινων ζωών, εκτός από την καταστροφή οικοσκευών και επιχειρήσεων, καθιστά επείγοντα το χαρακτήρα των απαραίτητων ρυθμίσεων και έργων που πρέπει να πραγματοποιηθούν για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πολύπαθης Δυτικής Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι με σκοπό την αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 2014 σε περιοχές της Δυτικής Αττικής και για την πρόληψη τυχόν νέων, ο κ. Υπουργός τον Μάιο του 2015 ανακοίνωσε έργα συνολικού ύψους 112,1 εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου «ολοκληρώνεται η αντιπλημμυρική θωράκιση της Δυτικής Αττικής, στις ευαίσθητες και πολύπαθες από τις καταστροφικές πλημμύρες του παρελθόντος περιοχές των Δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων και Καματερού...Τα τέσσερα αυτά έργα, προωθούνται σύμφωνα με το νέο ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Αττικής, που υλοποιεί η Κυβέρνηση και το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ. Πρόκειται για βασικές και συμπληρωματικές υποδομές στο έργο της Εσχατιάς, με την συνδυασμένη κατασκευή των οποίων, μετά από πολλές δεκαετίες ανοίγει νέα περίοδος ασφάλειας και προστασίας των κατοίκων της Δυτικής Αττικής από τις πλημμύρες.»

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιες πιστεύετε ότι είναι οι πραγματικές αιτίες των καταστροφικών πλημμυρών στη Μάνδρα Αττικής αν όχι η απουσία έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης τα οποία θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει και κατά την τελευταία τριετία της διακυβέρνησής σας;

2. Ποια είναι τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που έχετε ήδη δρομολογήσει, σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκονται, ποιος είναι ο προϋπολογισμός τους, ποιο το ποσοστό απορρόφησης κονδυλίων και πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν;

3. Ειδικότερα για την αντιπλημμυρική θωράκιση δήμων της Δυτικής Αττικής, ποια είναι η πορεία των έργων που ανακοινώσατε τον Μάιο του 2015; Με την ολοκλήρωσή τους θεωρείτε ότι καλύπτονται πλήρως οι εν λόγω περιοχές;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ – ΑΤΤΙΚΗΣ