7 Σεπτεμβρίου, 2018

Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η νομιμοποίηση αυθαιρέτων με αμίαντο

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που τα δομικά τους υλικά περιέχουν αμίαντο.

Παρότι στη χώρα μας ισχύει η απαγόρευση χρήσης υλικών αμιάντου από 1-1-2005, ο ν.4495/17 επιτρέπει την νομιμοποίηση αυθαιρέτων, των οποίων μεγάλες επιφάνειες καλύπτονται από αμίαντο. Κατά τις προηγούμενες δεκαετίες στη χώρα μας τα προϊόντα αμιάντου χρησιμοποιήθηκαν αλόγιστα, με αποτέλεσμα σήμερα τα αυθαίρετα κτίσματα, που καλύπτονται με στέγες από ΕΛΕΝΙΤ, να είναι αμέτρητα. Ήδη πολλοί ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων έχουν προχωρήσει στη νομιμοποίησή τους, χωρίς όμως να έχει γίνει καμία καταγραφή ή μελέτη της κατάστασης των επικινδύνων δομικών τους υλικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των χρηστών τους, αλλά και των περιοίκων.

Είναι γνωστό, πως το συγκεκριμένο υλικό είναι άκρως επικίνδυνο, καθώς τα υλικά αµιάντου όταν γεράσουν, σπάσουν ή διαταραχτούν αποδεσμεύουν πολύ μικρές ίνες, προκαλώντας ασθένειες, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, οι υπερζωκοτικές πλάκες, η αµιάντωση κ.α..

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς: 1. Εσωτερικών και 2.Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Θέμα: Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η νομιμοποίηση αυθαιρέτων με αμίαντο

Σύμφωνα με την Οδηγία 1999/77/EC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η εμπορία και χρήση όλων των τύπων αμιάντου σταμάτησε οριστικά την 1/1/2005 στις χώρες-μέλη, ενώ ο ήδη εγκατεστημένος αμίαντος θα πρέπει σταδιακά να απομακρυνθεί ώστε να εκλείψει κάθε κίνδυνος μόλυνσης.

Είναι γνωστό πως το συγκεκριμένο υλικό είναι άκρως επικίνδυνο, καθώς τα υλικά αµιάντου όταν γεράσουν, σπάσουν ή διαταραχτούν αποδεσμεύουν πολύ μικρές ίνες, ικανές να εισέλθουν στο σώμα µε την εισπνοή. Οι επιβλαβείς ίνες που αποδεσµεύονται στην ατμόσφαιρα είναι υπεύθυνες για ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα (µεσοθηλίωµα), οι υπερζωκοτικές πλάκες, η αµιάντωση, ο καρκίνος του στοµάχου, του εντέρου, του λάρυγγα κ.α..

Στη χώρα μας, λόγω της αλόγιστης χρήσης προϊόντων αμιάντου, κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, τα αυθαίρετα κτίσματα με στέγες από ΕΛΕΝΙΤ (αμίαντος), είναι σήμερα αμέτρητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των χρηστών τους, αλλά και των περιοίκων. Τα εν λόγω κτίσματα μάλιστα, παρότι φέρουν απαγορευμένα πλέον υλικά, μπορούν σύμφωνα με το ν. 4495/17 να νομιμοποιηθούν, χωρίς να απαιτείται από τους ιδιοκτήτες τους είτε πιστοποιητικό καθαρότητας, είτε έστω μελέτη κατάστασης των επικίνδυνων υλικών.

Δεδομένου ότι με το ν.4495/17 έχουν ήδη νομιμοποιηθεί πολλά αυθαίρετα κτίσματα, στην κατασκευή των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί αμίαντος.

Δεδομένου ότι με τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων που φέρουν δομικά υλικά από αμίαντο, εμμέσως καταργείται η απαγόρευση χρήσης που ισχύει και στην ελληνική νομοθεσία για τα συγκεκριμένα υλικά.

Δεδομένου ότι η διατήρηση κτισμάτων που φέρουν επιφάνειες από αμίαντο είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Δεδομένου ότι η παρουσία του αμιάντου στα δομικά υλικά αποτελεί ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, καθώς η απομάκρυνσή του είναι δύσκολη και πολυδάπανη, ενώ η αφαίρεση του απαιτεί τη λήψη ειδικών μέτρων.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Σκοπεύετε να τροποποιήσετε το ν.4495/17 έτσι ώστε να μην νομιμοποιούνται αυθαίρετα κτίσματα για την κατασκευή των οποίων έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά αμιάντου, των οποίων η χρήση ήδη απαγορεύεται;

2. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε για τα αυθαίρετα που φέρουν αμίαντο και έχουν ήδη νομιμοποιηθεί; Υπάρχει σχεδιασμός για την ασφαλή απομάκρυνση των φύλλων αμιάντου από τα εν λόγω κτίρια;

3. Υπάρχει συνολικός σχεδιασμός για την καταγραφή, αλλά και τη διαχείριση των αυθαιρέτων κτισμάτων που καλύπτονται από αμίαντο;

Ο ερωτών Βουλευτής:
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου