Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Με αφορμή την παύση λειτουργίας ενός ακόμη εργοστασίου στην Ελλάδα, αυτού της εταιρείας “FRONERI HELLAS”, ο βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου του Ποταμιού, Γ. Μαυρωτάς, κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Όπως αναφέρει, η απόφαση αυτή της πολυεθνικής εταιρείας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων δυσάρεστων εξελίξεων στον χώρο των επιχειρήσεων και δη αυτών που διαθέτουν παραγωγικές μονάδες και γενικά τo ζητούμενο εκτός από το να προσελκύσουμε επενδύσεις είναι να μην φύγουν και οι υπάρχουσες. Καταδεικνύεται λοιπόν το εχθρικό επιχειρηματικό περιβάλλον που επικρατεί και συντηρείται και με τη στάση ορισμένων Υπουργών, στελεχών και βουλευτών της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνδυασμό με το αρνητικό οικονομικό κλίμα των τελευταίων ετών..
Μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες και δεύτερη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με πρόσφατη ανακοίνωσή της, δήλωσε την πρόθεση της να προχωρήσει στην πώληση ενός στρατηγικού τομέα προϊόντων διατροφής από το χαρτοφυλάκιό της, με τη παράλληλη πώληση μέρους των παραγωγικών της εγκαταστάσεων, ενώ μάλιστα είναι ηγέτιδα εταιρεία στον εν λόγω κλάδο της αγοράς.
Ο κ. Μαυρωτάς ζητά ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά με το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποτροπή φυγής ξένων επενδύσεων και παραγωγικών επιχειρήσεων από την χώρα, αλλά και τι μέλλει γενέσθαι με τος τους εργαζόμενους της εν λόγω εταιρείας οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ: τους Υπουργούς
1) Οικονομίας & Ανάπτυξης, 2) Οικονομικών και 3) Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: «Αποχώρηση παραγωγικών μονάδων και ξένων επενδύσεων από την Ελλάδα»
Στις 25/09/2017 μια ακόμη εταιρεία η “FRONERI HELLAS” ανακοίνωσε ότι παύει τη λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής παγωτού που διατηρεί στην περιοχή του Ταύρου, επαναπροσδιορίζοντας την οργάνωση της και τον τρόπο παρουσίας της στην ελληνική αγορά. Ως αποτέλεσμα τα εν λόγω προϊόντα αν και θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν με το ίδιο εμπορικό σήμα, θα εισάγονται από άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η σημαντικότερη συνέπεια της απόφασης της εταιρείας είναι το γεγονός ότι πάνω από 100 εργαζόμενοι χάνουν την εργασία τους.
Προστιθέμενο στις αρνητικές εξελίξεις και σε άλλες παραγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, το νέο πλήγμα από το κλείσιμο εργοστασίου στην Ελλάδα, είναι προφανές ότι οφείλεται στο αρνητικό οικονομικό κλίμα της χώρας που χαρακτηρίζεται από υψηλό επενδυτικό ρίσκο, αστάθεια και μακροχρόνια ύφεση, καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση της ίδιας της εταιρείας: «Στην απόφαση αυτή οδηγούν επίσης, οι επικρατούσες δυσμενείς συνθήκες στην αγορά σε συνδυασμό με το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον». Συγκεκριμένα η αγορά του παγωτού υποχώρησε κατά 26% την περίοδο 2012–2016, ενώ καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει η μεγάλη μείωση του αριθμού των μικρών σημείων πώλησης, τα οποία αποτελούν το κατεξοχήν κανάλι διάθεσης του παγωτού. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2008–2016 διέκοψαν τη λειτουργία τους 4.300 παντοπωλεία και 3.800 περίπτερα. Ταυτόχρονα η μείωση κατανάλωσης σε όλα τα είδη διατροφής λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων των πολιτών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ενώ επίσης καθοριστική ήταν και η αύξηση του Φ.Π.Α. και σε αυτήν την κατηγορία προϊόντων.
Μεγαλύτερη ανησυχία προκαλείται, δε, από το γεγονός ότι η κίνηση της παραπάνω εταιρείας δεν αποτελεί μεμονωμένο γεγονός, καθώς και δεύτερη μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με πρόσφατη ανακοίνωσή της δήλωσε την πρόθεση της να προχωρήσει στην πώληση ενός στρατηγικού τομέα προϊόντων διατροφής από το χαρτοφυλάκιό της, όταν θεωρείται ηγέτιδα εταιρεία στον εν λόγω κλάδο της αγοράς. Συγκεκριμένα, εκτός από τη μεταφορά των εμπορικών σημάτων, αναμένεται να πωληθεί και τμήμα των παραγωγικών της εγκαταστάσεων στην Αθήνα, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εργαζόμενους που απασχολεί.
Οι παραπάνω πρόσφατες περιπτώσεις επιχειρηματικών κινήσεων καταδεικνύουν το εχθρικό περιβάλλον το οποίο εισπράττουν οι πολυεθνικές και όχι μόνο εταιρείες στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα την απομάκρυνση δραστηριοτήτων τους, την απώλεια ξένων επενδύσεων και κατ’ επέκταση τη συνεχιζόμενη αποβιομηχάνιση της χώρας.
Μετά και από τις νέες αυτές αρνητικές εξελίξεις δημιουργείται μεγάλη ανησυχία όσον αφορά στο μέλλον των επενδυτικών δράσεων στη χώρα μας, καθώς όχι μόνο δεν προσελκύουμε νέες επενδύσεις, αλλά οδηγούμε και τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις σε φυγή ή περιορισμό δραστηριοτήτων.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Έχετε εξετάσει τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν στο κλείσιμο του εργοστασίου της FRONERI HELLAS; Και αν ναι, κατά πόσο πιστεύετε ότι η Κυβέρνηση μέσω των αρμόδιων Υπουργείων θα μπορούσε να αποτρέψει μια τέτοια αρνητική έκβαση για σημαντικό αριθμό εργαζομένων;
2) Ποια δέσμη μέτρων στήριξης των εργαζομένων έχετε στη διάθεσή σας στην περίπτωση που τελικά κλείσει το εργοστάσιο της FRONERI HELLAS;
3) Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποτροπή φυγής ξένων επενδύσεων και παραγωγικών επιχειρήσεων από τη χώρα; Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες οικονομικού, φορολογικού και ρυθμιστικού πλαισίου προτίθεστε να διασφαλίσετε ένα φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής