Παρέμβαση του Γιώργου Γραμματικάκη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθυνόμενος στον κ. Νάβρατσιτς, Επίτροπο για την Παιδεία.
«Αν θέλουμε να μιλήσουμε σοβαρά για σύγκλιση και οικονομική ανάπτυξη παντού και χωρίς αποκλεισμούς, η Ευρώπη πρέπει να θεσπίσει στόχο χρηματοδότησης της Παιδείας ύψους τουλάχιστον 5% του ΑΕΠ των Κρατών Μελών μέχρι το 2025. Παράλληλα πρέπει ο επόμενος πολυετής προϋπολογισμός της Ένωσης -που ήδη συζητείται- να περιέχει επενδυτικά εργαλεία επαρκώς προσανατολισμένα στο μέγιστο αυτόν στόχο». Αυτό τόνισε ο Γιώργος Γραμματικάκης σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απευθυνόμενος στον κ. Νάβρατσιτς, Επίτροπο για την Παιδεία, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης στην ΕΕ.
Όπως σημείωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού τα στοιχεία εξηγούν πολύ πειστικά γιατί χρειάζεται ο στόχος αυτός. «Από τη Ρουμανία που δαπανά μόνο το 3% και την Ελλάδα που μόλις ξεπερνάει το 4% -και αυτό με επιφυλάξεις- χωρίζει τεράστια απόσταση μέχρι το 6,5% του Βελγίου και το 7% της Δανίας. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι σε μια ενιαία αγορά οι ανισορροπίες αυτές πλήττουν τους πιο αδύναμους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γ. Γραμματικάκης επεσήμανε επίσης ότι είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στο θέμα της προσχολικής αγωγής, αλλά και στο γεγονός ότι «τα σχολεία πρέπει να εστιάσουν στις ανάγκες των μαθητών και όχι των δασκάλων». Τέλος τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού δικτύου πανεπιστημίων «ώστε να καταστεί ο ευρωπαϊκός χώρος εκπαίδευσης καινοτόμος, ζωτικός και ελκυστικός».