15 Οκτωβρίου, 2015

«Αφήστε τη χρεοκοπημένη τακτική της διπλής γλώσσας και μιλήστε με ειλικρίνεια»

Με σκληρό σχόλιο απάντησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης στις πρωτοφανείς προκλήσεις της Χρυσής Αυγής, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τα συνοδευτικά μέτρα του μνημονίου από το βήμα της Ολομέλειας.

«Κύριε Πρόεδρε, η Δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός πρέπει να αυτοπροστατευτούν. Η βία και ο τραμπουκισμός δεν έχουν θέση στο ναό της Δημοκρατίας. Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, δεν νομιμοποιούμε μια εγκληματική οργάνωση ανοίγοντας τον όποιον διάλογο μαζί της».

Εν συνεχεία, απευθύνθηκε στον «à la carte» κυβερνητικό εταίρο και βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Νικολόπουλο, ζητώντας του να κατονομάσει τις «θολές πηγές» του Ποταμιού, όπως είχε αναφέρει.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, δυστυχώς, εξακολουθεί την χρεοκοπημένη τακτική της διπλής γλώσσας, αντί επιτέλους να μιλήσει τη γλώσσα της ειλικρίνειας προς τον ελληνικό λαό και να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την αντιπολίτευση», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πατά σε δύο βάρκες, συμπολιτευόμενος, αλλά και αντιπολιτευόμενος την ίδια την κυβέρνησή του».

Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, τόνισε ο βουλευτής Ηρακλείου, «από τη στιγμή που είναι άδικο, όπως όλα τα προηγούμενα, βρίθει οριζόντιων και άδικων περικοπών, ενώ τα όποια αναπτυξιακά μέτρα είναι ελάχιστα».

Ο Σπύρος Δανέλλης παρότρυνε την κυβέρνηση να πει την αλήθεια στους πολίτες και να περιγράψει τα πράγματα όπως είναι «και όχι με βάση την προηγούμενη αντιμνημονιακή της ρητορική και των ιδεοληψιών που την ταλανίζουν», δεδομένου ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο.

«Γνωρίζετε καλά, πως οποιαδήποτε νέα περικοπή στα εισοδήματα και τις συντάξεις θα μειώσει εκ νέου την κατανάλωση, την εγχώρια ζήτηση και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποεπένδυση» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ο βουλευτής προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στρέφεται εναντίον των οικονομικά αδύναμων πολιτών, για τους οποίος ο επερχόμενος χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα βαρύς σε λογαριασμούς και άδικες επιβαρύνσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ξέρετε, ότι οι τωρινές σας επιλογές σάς καθιστούν άκρως συντηρητικούς. Τελικά, ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, όντως, σας έμαθαν να γράφετε και με το δεξί».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης:

Κύριε Πρόεδρε,

Η Δημοκρατία και ο κοινοβουλευτισμός πρέπει να αυτοπροστατευτούν. Η βία και ο τραμπουκισμός δεν έχουν θέση στο ναό της Δημοκρατίας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι δεν νομιμοποιούμε μια εγκληματική οργάνωση, ανοίγοντας τον όποιον διάλογο μαζί της.

Για τον à la carte κυβερνητικό εταίρο κ. Νικολόπουλο: Οφείλει να μας κατονομάσει τις «θολές πηγές» του Ποταμιού, άλλως πρόκειται για απλό συκοφάντη και χυδαιολόγο. Πράγμα γνωστό σε όλους μας εξάλλου…

Επί του προκειμένου τώρα…

Ακόμη και σήμερα τρεις μήνες μετά την ανώμαλη προσγείωση του Πρωθυπουργού στην πραγματικότητα και την υπογραφή της συμφωνίας με τους εταίρους που οδήγησε στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η κυβέρνηση, δυστυχώς, εξακολουθεί την χρεοκοπημένη τακτική της διπλής γλώσσας, αντί επιτέλους να μιλήσει τη γλώσσα της ειλικρίνειας προς τον ελληνικό λαό και να οικοδομήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την αντιπολίτευση. Τι κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Συνεχίζει να διεκδικεί δι’ εαυτόν τη χρήση διπλής γλώσσας και δικαίωμα στο να πατά σε δύο βάρκες, συμπολιτευόμενος και αντιπολιτευόμενος την κυβέρνησή του.

Να τι διαβάζουμε στην απόφαση του κορυφαίου του οργάνου, δηλαδή της Κ.Ε., που συνεδρίασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο: «Μετά από επτά μήνες σκληρής διαπραγμάτευσης, την οποία αναγνώρισαν όχι μόνο οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, αλλά και όλοι οι λαοί της Ευρώπης και παρά το μεγαλειώδες ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν στυγνό εκβιασμό, ο οποίος την οδήγησε στην αποδοχή μιας ιδιαίτερα δύσκολης συμφωνίας».

Και εξακολουθείτε στρεψόδικα και υποκριτικά να ξεφορτώνεστε τις ευθύνες της καταστροφικής μη διαπραγμάτευση σας, κατηγορώντας Το Ποτάμι ως ηθικό αυτουργό του επώδυνου μνημονίου. Με τον προσβλητικό για τον ορθό λόγο επιχείρημα ότι σας λέγαμε «φέρτε συμφωνία και εμείς σας στηρίζουμε».

Αποσιωπώντας ότι σας λέγαμε επίσης: Πρώτον: «όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα και επωφελέστερα και προς Θεού όχι πριν τη λήξη του προγράμματος στήριξης». Και δεύτερον, δεν συμμετείχαμε στην διαπραγμάτευση, ούτε ενημερωνόμασταν για αυτήν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η άρνηση υπεράσπισης της συμφωνίας που η κυβέρνησή σας υπέγραψε, αποτελεί συνταγή βεβαίας αποτυχίας. Η παντελής έλλειψη σχεδιασμού και προετοιμασίας, σας οδήγησε σε μέτρα υφεσιακά, σε οριζόντιες και, μάλιστα, αναδρομικές φορολογικές αυξήσεις. Αυτά ακριβώς που χρεώνατε στις προηγούμενες κυβερνήσεις δηλαδή. Ελάχιστα πράγματα μπόρεσα να ανακαλύψω στο παρόν ν/σ, που θα μπορούσαν έστω με δυσκολία να προσδιοριστούν ως αναπτυξιακά μέτρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν ψηφίζουμε επί της αρχής το παρόν ν/σ. Γιατί;

Απαριθμώ:

Διαβούλευση Express, μόλις δύο ημερών. Απουσία αιτιολογικής έκθεσης στο opengov. Κατάφωρη παραβίαση των αρχών καλής νομοθέτησης, έτσι όπως προβλέπει ο Ν. 4048/2012 και αφόρητη προχειρότητα. Νομοθετικές μεταβολές, τροποποιήσεις και καταργήσεις διατάξεων με αόριστες παραπομπές σε διατάξεις και νόμους των οποίων δεν αναφέρεται καν ο τίτλος τους. Μη αποσαφηνισμένη έναρξη ισχύος, για πλήθος επιμέρους διατάξεων, που αφορούν κυρίως τις φορολογικές προβλέψεις του ν/σ και το καθιστούν γρίφο για δυνατούς λύτες. Προσθήκη σοβαρότατων άρθρων που εμφανίστηκαν ως δια μαγείας στο κατατεθέν στη Βουλή ν/σ, μετά το τέλος της διαβούλευσης. Μιλώ για τα άρθρα 10, 11, και 12. Προσθήκη διατάξεων που εισάγονται λάθρα σε νομοσχέδιο που εισήχθη με τη διαδικασία του επείγοντος και δεν αφορούν μνημονιακές υποχρεώσεις.

Εντέλει, ένα νομικό κείμενο, το οποίο πραγματικά χρήζει αποκρυπτογράφησης, ακόμη και από εξειδικευμένους νομικούς. Και από την άλλη, αμφιθυμία συνδυασμένη με πολλά «συγγνώμη, δεν το εννοούμε», με μπρος - πίσω βήματα, μάχες χαρακωμάτων, και παρωχημένες αντιμνημονιακές κορώνες, που δεν τιμούν την ιστορία της Αριστεράς που ήξερε πάντα να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Η συνταγή γνωστή και χιλιοπαιγμένη και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που κλήθηκαν να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους εταίρους μας.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Πρέπει επιτέλους να αναλάβετε την ευθύνη, να προχωρήσετε με θάρρος τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Μεταρρυθμίσεις που παραμένουν διαχρονικά μη υλοποιημένες και μας καθιστούν ουραγούς και φτωχούς συγγενείς ως προς τα άλλα, κανονικά κράτη της Ε.Ε.

Πείτε την αλήθεια. Περιγράψτε τα πράγματα όπως είναι, και όχι με βάση την προηγούμενη αντιμνημονιακή σας ρητορική και τις ιδεοληψίες που σας ταλανίζουν. Η χώρα δεν αντέχει άλλο. Γνωρίζετε καλά, πως οποιαδήποτε νέα περικοπή στα εισοδήματα και τις συντάξεις θα μειώσει εκ νέου την κατανάλωση, την εγχώρια ζήτηση και θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποεπένδυση. Παίρνετε πίσω, με το άρθρο 21, τις διατάξεις του νόμου 4131/2015, του λεγόμενου Νόμου Στρατούλη, μέρος των οποίων και εμείς, η «τρόικα εσωτερικού» είχαμε ψηφίσει και τώρα, ουσιαστικά, μας καλείτε να κάνουμε τι;

Να τις «ξεψηφίσουμε»;

Τι άλλαξε μετά από τρεις μήνες; Με το παρόν, μας προτείνετε την πλήρη κατάργηση του εν λόγω νόμου. Προφανώς, προσκρούσατε στην πραγματικότητα και ανακαλύψατε τις επιφυλάξεις που εμείς διατυπώναμε από τότε. Ότι δηλαδή για όλα όσα τότε νομοθετούσατε, ενδεχομένως, να μην επαρκούσαν οι πόροι του κράτους και να εκλαμβάνονταν ως μονομερείς ενέργειες. Μας καλείτε τώρα να ψηφίσουμε την κατάργηση της ελάχιστης σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, καθώς και των ΑμεΑ.

Ή την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης, των μη ικανών προς εργασία λόγω ατυχήματος, ναυτικών. Μας καλείτε να ψηφίσουμε τη μη δυνατότητα επιλογής ασφαλιστικής κλάσης για το ΕΤΑΑ, για τους νέους επιστήμονες, ωθώντας τους σε ακόμη μαζικότερα κύματα προς την ανεργία και την αναπόφευκτη μετανάστευση, όταν μάλιστα ωφελήθηκαν και τα ταμεία.

Μας καλείτε να ψηφίσουμε την κατάργηση του συμψηφισμού οφειλών συντάξεων, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο να μην μπορούν να λάβουν τη σύνταξή τους χιλιάδες ασφαλισμένων. Διατάξεις που τις ψηφίσαμε γιατί τις θεωρούσαμε και εξακολουθούμε να τις θεωρούμε δίκαιες. Και όλες οι προαναφερθείσες κατηγορίες πολιτών που θίγονται – θυμίζω - δεν ανήκουν στους προνομιούχους.

Παραδεχτείτε το, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα βαρύς σε λογαριασμούς και άδικες επιβαρύνσεις στους πιο αδύναμους της κοινωνίας. Ξέρετε, ότι οι τωρινές σας επιλογές σάς καθιστούν άκρως συντηρητικούς;

Πηγαίνετε Δεξιότερα της Δεξιάς κύριοι και κυρίες της Αριστεράς, χωρίς να έχετε περάσει καν από το Κέντρο. Τελικά ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, σας έμαθαν να γράφετε και με το δεξί.

Ως προς τα φορολογικά τώρα. Γενική σας αρχή φαίνεται να είναι η αυστηροποίηση των κατασταλτικών μέτρων, εις βάρος της ενίσχυσης της πρόληψης και της εισαγωγής ενός ορθολογικού, δίκαιου και ευρωπαϊκών προδιαγραφών φορολογικού πλαισίου. Η αυστηροποίηση των ποινών που αφορούν φορολογικές ατασθαλίες είναι ως ένα βαθμό επιθυμητή. Αλλά αλήθεια πιστεύετε ότι η χωρίς όριο γενίκευση των δρακόντειων ποινών για όλους όσοι φοροδιαφεύγουν θα λύσει το πρόβλημα. Ξέρετε στις ΗΠΑ να μειώθηκαν οι δολοφονίες από τη γενικευμένη χρήση όπλων, επειδή πάνω από το κεφάλι κάθε δυνητικού δολοφόνου επικρέμεται η ενδεχόμενη θανατική ποινή;

Νομοθετείτε χωρίς λογική, αφού ανοίγετε διάπλατα το παράθυρο στη διαφθορά, κλείνοντας το μάτι σε αυτούς που «λαδώνουν» και «λαδώνονται», επιτρέποντας εκπρόθεσμες δηλώσεις, τη στιγμή που «τρέχει» φορολογικός έλεγχος.

Τι έγινε με την μητέρα, όλων των νομοθετημάτων, της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, την περίφημη ρύθμιση των 100 δόσεων; Ένα ν/σ που ήρθε ελλιπές και χρειάστηκαν δύο ΠΝΠ – θυμίζω - προκειμένου να καταστεί λειτουργικό. Ή σχεδόν λειτουργικό, από τη στιγμή που οι οριζόμενες δόσεις σε μεγάλο βαθμό απέτυχαν, δεδομένου ότι το 10% των οφειλετών, δηλαδή το 1/6 των ρυθμισμένων οφειλών βρέθηκε εκτός ρύθμισης, μέσα σε διάστημα μόλις λίγων μηνών.

Και πώς να μη συμβεί αυτό όταν χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων όσοι δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις τρέχουσες φορολογικές τους υποχρεώσεις. Πρόκειται για παραλογισμό. Είναι σαφές πως αυτή η συνθήκη οδηγεί εκτός ρύθμισης την πλειονότητα των ωφελουμένων πολιτών, διότι είναι αναπόφευκτη η μερική αδυναμία πληρωμής των νέων φορολογικών βαρών.

Σε ένα περιβάλλον ύφεσης, πώς περιμένετε τα ήδη από το προηγούμενο φορολογικό έτος μη ανταποκρινόμενα στις υποχρεώσεις τους νοικοκυριά, να ανταποκριθούν στις καινούριες τους φορολογικές υποχρεώσεις; Παράλληλα, σφυρίζετε αδιάφορα, σε αυτό που από τότε ζητούσαμε να πληροφορηθούμε, δηλαδή το πόσοι και ποιοι ακριβώς μεγαλο-οφειλέτες του δημοσίου ωφελήθηκαν λάθρα από μια ΠΝΠ, που δήθεν αφορούσε την ΕΒΖ, αλλά κατ’ ουσία τους απάλλασσε από πρόστιμα, ακόμη και του τελωνειακού κώδικα, δηλαδή πρόστιμα για λαθρεμπόριο (πετρελαίου, καπνού και που δεν ξέρω τι άλλο).

ΕΝΦΙΑ. Άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο της αντιπολιτευτικής σας ρητορικής και των παλινωδιών σας που η ίδια η πραγματικότητα σας καλεί να αντιμετωπίσετε. Στην αρχή θα τον καταργούσατε. Μετά, θα τον ανεχόσασταν για ένα περίπου χρόνο. Τώρα, υπό το βάρος της έλλειψης εσόδων, που οφείλεται στην ανικανότητα και στην προφανή πια κυβερνητική σας ανεπάρκεια, ο ΕΝΦΙΑ μονιμοποιείται και αυξάνεται για όλους. Για όλους; Όχι ακριβώς.

Σκανδαλωδώς στο άρθρ. 2, παρ. 3 τα ακίνητα που βρίσκονται στην επικράτεια του Ελληνικού κράτους, είναι εμπορικώς εκμεταλλεύσιμα, αποφέρουν έσοδα, αλλά ανήκουν στο Άγιο Όρος, εξαιρούνται. Γιατί αυτή η προνομιακή μεταχείριση από πλευράς σας; Πώς ταιριάζει αυτή η συναλλαγή που βγάζει μάτι, με την υπεράσπιση από πλευράς σας των διαχρονικών αιτημάτων της Αριστεράς για διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους; Γιατί επιτέλους δεν νομοθετείτε ένα πλαίσιο με ξεκάθαρους όρους, χωρίς σκιές και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι; Ή γιατί αφού είστε αναγκασμένοι να κρατήσετε τον ΕΝΦΙΑ ως φόρο, τον εφαρμόζετε ισοπεδωτικά, αφού δεν τον συνδέετε με το εισόδημα που εξασφαλίζει ένα ακίνητο στον ιδιοκτήτη του; Ή ακόμη καλύτερα γιατί δεν τον μεταρρυθμίζετε, προκειμένου να καταστεί ανταποδοτικός; Γιατί δεν νομοθετείτε με το μάτι στραμμένο προς τα έξωθεν καλά παραδείγματα, όπως αυτό της Ιρλανδίας, η οποία όπως και η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τη διαδεδομένη ιδιοκτησία;

Τι έκανε η Ιρλανδία; Προχώρησε στην μετάβαση από έναν γενικό φόρο ακίνητης περιουσίας, σε έναν επαναλαμβανόμενο τοπικό φόρο ακίνητης περιουσίας, ο οποίος επιβαρύνει όλες τις κατοικίες και αποδίδεται, συνολικά, στους Δήμους. Αυτό έχει ως συνέπεια την χρηματοδότηση τοπικών υπηρεσιών, υποδομών όπως δημόσια πάρκα, βιβλιοθήκες, σχεδιασμό και ανάπτυξη δομών, την πυροσβεστική, αλλά και τη συντήρηση και την καθαριότητα των δημοσίων χώρων. Ένα ποσοστό από τον εισπραχθέντα φόρο θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε ένα κεντρικό ταμείο, ως μηχανισμός εξισορρόπησης για τις φτωχότερες περιοχές, όπου τα φορολογικά έσοδα θα είναι χαμηλότερα. Και εν πάση περιπτώσει η επιβάρυνση με ΕΝΦΙΑ στις μικρές μονάδες επιπλωμένων δωματίων – διαμερισμάτων που βρίσκονται κυρίως σε ορεινές ή νησιωτικές περιοχές είναι αψυχολόγητη.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης,

Όχι δεν θα ψηφίσουμε το παρόν πολυνομοσχέδιο, όταν στα αρθρ. 10 και 13 προβλέπεται ότι καταργείται η είσπραξη δημοτικών τελών αναδρομικά, από όλους τους παραχωρησιούχους προς το Δημόσιο. Εμείς στο Ποτάμι πιστεύουμε ότι οι Δήμοι πρέπει να έχουν οφέλη από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα, εντός ή πέριξ των ορίων τους, και αφορούν υποδομές που έχουν παραχωρηθεί από το Ελληνικό Δημόσιο σε ιδιώτες, είτε ελληνικών, είτε ξένων συμφερόντων. Δεν ψηφίζουμε ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο ακόμη και τα όποια σωστά προβλέπει, όπως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το άνοιγμα των επαγγελμάτων, ή η εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, χάνονται σε έναν ορυμαγδό προχειρογραμμένων άρθρων και διατάξεων. Δεν θα ψηφίσουμε ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο προσπαθεί να συντηρήσει τη δήθεν υπερήφανη στάση σας, έναντι των εταίρων, αλλά στην πραγματικότητα επιτίθεται με αγριότητα στα πορτοφόλια των πολιτών. Δεν θα ψηφίσουμε ένα πολυνομοσχέδιο, που μοιάζει να είναι επίτηδες κακογραμμένο, προκειμένου να εξυπηρετήσει την αριστερίστικη ρητορική σας.

Σας προτείνω παρόλα αυτά, τώρα που είμαστε όλοι μνημονιακοί να αποκτήσετε το θάρρος και να προτείνετε στον ελληνικό λαό, με σοβαρότητα και παρρησία, ένα ολοκληρωμένο, σαφές και με συγκεκριμένες, μετρήσιμες στοχεύσεις σχέδιο εξόδου από την κρίση και προοπτικά από τα μνημόνια. Στην προσπάθεια αυτή θα μας βρείτε δίπλα σας.

Σπύρος Δανέλλης - βουλευτής Ηρακλείου