5 Δεκεμβρίου, 2017

«Εισέρχονται τροπολογίες σαν κομήτες στην ατμόσφαιρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας»

Ομιλία του Γ. Μαυρωτά για την ανανέωση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Hellas Sat

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης για την ανανέωση της σύμβασης του Ελληνικού Δημοσίου με την Hellas Sat, o βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου το Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, δήλωσε ότι με τη σύμβαση διασφαλίζονται τα ελληνικά δικαιώματα στο διάστημα και τίθενται οι βάσεις, ώστε οι δορυφορικές επικοινωνίες της χώρας να χειρίζονται μελλοντικά από ελληνικά χέρια.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως «η ενεργή συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων και εταιριών στο σχεδιασμό κατασκευών, συσκευών και λογισμικού, που θα χρησιμοποιηθούν σε διαστημικές αποστολές είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Έτσι η μετανάστευση, το brain drain, δεν θα αποτελεί μονόδρομο για όσους ασχολούνται με διαστημική τεχνολογία ή ανάλογες εφαρμογές».

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού τόνισε πως ακόμη και αυτό το νομοσχέδιο, παρά τον υπερβατικό και διαστημικό του χαρακτήρα, δεν κατάφερε να βγει από τον γαλαξία των τροπολογιών, άσχετων στην πλεοψηφία τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εισέρχονται σαν κομήτες στην ατμόσφαιρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας». Μάλιστα υπενθύμισε ότι ο κ. Παππάς είχε υποσχεθεί στη συζήτηση στην επιτροπή ότι δεν θα κατατεθούν άσχετες τροπολογίες.

Στάθηκε αρχικά στην τροπολογία της κα. Αχτισόγλου, για την ύπαρξη απαρτίας 50% όταν πρόκειται για απόφαση απεργίας, η οποία τελικά αποσύρθηκε, για να γίνει διεξοδικότερη συζήτηση επί του θέματος και να «μην περάσει στα μουλωχτά». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην τροπολογία για τη σύναψη συμβάσεων ΙΔΟΧ για κάλυψη αναγκών καθαριότητας και φύλαξης Υπουργείων και εποπτευόμενων από αυτά φορέων και ανεξαρτήτων αρχών, στην οποία διαπίστωσε ότι η Κυβέρνηση απλά εμπλέκει το ΑΣΕΠ σε ρόλο τροχονόμου. Ρώτησε μάλιστα τους κ. Υπουργούς ποιον αριθμό θέσεων αφορά αυτή η γενικευμένη τροπολογία και ποια είναι η τάξη μεγέθους του κόστους. Τόνισε ότι δεν μπορεί μια τέτοια καθολική και σοβαρή τροπολογία να έρχεται ακοστολόγητη. Συνδύασε μάλιστα τη χρονική διάρκεια των συμβάσεων που είναι 18 μήνες με τον πιαθνό ορίζοντα των εκλογών, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Παππά σχολίασε ότι «Εδώ δεν μιλάμε για κερκόπορτα διορισμών, αλλά για την πύλη του κάστρου του Εδιμβούργου. Είμαι σίγουρος ότι ξέρει το κάστρο του Εδιμβούργου ο κ. Παππάς».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ας δούμε σε τι αφορά το παρόν νομοσχέδιο. Το 2001 υπογράφτηκε η πρώτη σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την Hellas Sat, με την οποία της επιτρέπεται η χρήση και πρόσβαση των ελληνικών filings (αρχειοθέτημα) στον 39ο Ε (39 μοίρες ανατολικά του Γκρήνουιτς), σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική παραχώρησης των δικαιωμάτων των filings σε εμπορικό πάροχο δορυφορικών τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), η σύμβαση ανανεώνεται, σε σχέση με την αρχική σύμβαση, για χρονικό διάστημα είκοσι ετών και επεκτείνεται έως 14/12/2041 για την άδεια εκμετάλλευσης του ελληνικού Δημοσίου στην πρόσβαση και χρήση της ονομαστικής θέσης των 39 μοιρών ανατολικώς επί της τροχιάς των τεχνητών γεωστατικών δορυφόρων της γης και των συσχετισμένων αυτής ραδιοσυχνοτήτων και επικοινωνίας διά της κατασκευής, εκτόξευσης, λειτουργίας και εμπορικής εκμετάλλευσης ενός συστήματος δορυφορικών τηλεπικοινωνιών πανελλήνιας και διασυνοριακής εμβέλειας, υπό την επωνυμία HELLAS SAT.

Ο έλεγχος του Hellas-Sat 3 θα γίνεται από το κέντρο της θυγατρικής της Hellas Sat στο Κορωπί.
Η ιστορική φράση “Houston, we have a problem…” σε μας θα είναι «Κορωπί, έχουμε πρόβλημα…»

Είχαμε κάποιες απορίες -όπως π.χ. γιατί να ανανεωθεί 4 χρόνια πριν λήξει η σύμβαση.
Π.χ. γιατί ως το 2042 (14 Δεκεμβρίου μάλιστα και αν δούμε το εορτολόγιο είναι του Αγίου Αρειανού αν σημαίνει κάτι αυτό...)

Μας λύθηκαν όμως γιατί αυτά τα projects είναι μακροπρόθεσμα και χρειάζεται και αρκετός χρόνος για να φτιαχτεί ο κάθε δορυφόρος, (γι αυτό ανανεώνεται 4 χρόνια πριν τη λήξη του).

Την 1η Νοεμβρίου είχαμε στην Επιτροπή Έρευνας και τεχνολογίας τον κ. Σταμάτη Κριμιζή έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους πρεσβευτές μας στο εξωτερικό, με πρωτεύοντα ρόλο στις αποστολές της NASA. Μας είπε λοιπόν ότι το διάστημα είναι τόσο μακριά αλλά και τόσο κοντά στην καθημερινότητά μας.

Η χρήση δορυφορικών μέσων έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Ανέφερε τις τηλεπικοινωνίες, τη δορυφορική τηλεόραση, το ίντερνετ, τη μετεωρολογία, την πλοήγηση μέσω του GPS που ξεκίνησε από πλοία και αεροπλάνα και τώρα το χρησιμοποιούμε για να πάμε στο περίπτερο για εφημερίδα από τα κινητά μας. (όσοι δεν διαβάζουμε την εφημερίδα από το κινητό...)

Επίσης τα δορυφορικά συστήματα είναι αλληλένδετα με την εθνική ασφάλεια καθότι τα αμυντικά συστήματα κάνουν χρήση δεδομένων από διαστημικές πλατφόρμες για πάρα πολλές εφαρμογές. Μέσα σε αυτά βέβαια υπάρχει και η οικονομική η αναπτυξιακή διάσταση. Όπως είπε ο κ. Κριμιζής τα οικονομικά μεγέθη που έχουν σχέση με το διάστημα είναι τεράστια.

Πρόκειται λοιπόν για έναν τομέα με δυναμική, αφού σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ (αλλά και όσα λέει η ΝASA), για κάθε ένα ευρώ που επενδύει κανείς στο Διάστημα θα πάρει πίσω 7 ευρώ. Τα τελευταία χρόνια η απασχόληση έχει αυξηθεί 17%. Αυτές είναι θέσεις εργασίας και μάλιστα ως επί το πλείστον επιστημονικού προσωπικού. Οι εφαρμογές των σχετικών τεχνολογιών είναι το υπόβαθρο της σημερινής οικονομίας, δηλαδή υπολογιστές, τα Smartphones, η πλοήγηση, η γεωργία (συνδυασμός μετεωρολογικών δεδομένων με άρδευση),
οι τηλεπικοινωνίες, φωτοβολταϊκά, νέα υλικά.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη σχετική αρθρογραφία, στις μέρες μας έχουν αναπτυχθεί περίπου 40 ελληνικές εταιρείες που ασχολούνται με το Διάστημα, απασχολούν περίπου 2.000 εργαζόμενους και έχουν τζίρο 150 εκατ. ευρώ ετησίως, με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους να εξάγονται 100%, σε αντιδιαστολή με τη μιζέρια που έχει επικρατήσει στη χώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών.

Η ανάπτυξη των ελληνικών εταιρειών έχει αφετηρία το 2005, χρονιά κατά την οποία η Ελλάδα έγινε μέλος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency). Ήδη συμμετέχουν σε προγράμματα και δράσεις της Ε.Ε., όπως το GALILEO, το πρόγραμμα για το ευρωπαϊκό GPS.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ανανέωση της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με την εταιρία HELLA SAT έρχεται να διασφαλίσει τα ελληνικά δικαιώματα στο διάστημα και να βάλει τις βάσεις ώστε οι δορυφορικές επικοινωνίες της χώρας, κυρίως αυτές που αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, να εξυπηρετούνται τα επόμενα 20 χρόνια από δορυφόρους που θα χειρίζονται ελληνικά χέρια και θα ελέγχονται από δορυφορικά κέντρα εντός της ελληνικής επικράτειας.

H ενεργή συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων και εταιριών στο σχεδιασμό κατασκευών, συσκευών και λογισμικού, που θα χρησιμοποιηθούν σε διαστημικές αποστολές είναι λοιπόν ένα μεγάλο ζητούμενο.
Έτσι η μετανάστευση, το brain drain, δεν θα αποτελεί μονόδρομο για όσους ασχολούνται με διαστημική τεχνολογία ή ανάλογες εφαρμογές.

Γενικότερα το Σ/Ν κρίνεται θετικά καθώς αφορά έναν τομέα στον οποίο η χώρα επιδιώκει την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Επίσης διαμορφώνει ευνοϊκές προϋποθέσεις για την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης σε επιστήμονες εξειδικευμένους στο συγκεκριμένο αντικείμενο, οι περισσότεροι των οποίων απασχολούνται συνήθως σε επιστημονικούς φορείς και εταιρείες του εξωτερικού.

Στο διάστημα λοιπόν, στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα όπως έλεγε και ο Μπαζ Λαϊτγιαρ

Μια παρατήρηση:
Θα ήθελα και εγώ να εκφράζω μια απορία που είχαν και άλλοι συνάδελφοι αγορητές για την απόκρυψη ορισμένων παραρτημάτων της σύμβαση για τον Hellas SAT ως διαβαθμισμένα, όπως αναφέρεται στο δεύτερο άρθρο.
(μεγάλη πέραση έχουν τα διαβαθμισμένα έγγραφα τελευταία είτε αφορούν βλήματα είτε δορυφόρους)
Βέβαια ο κ. Υπουργός είπε στην επιτροπή ότι τα απόρρητα έγγραφα δεν είναι φειγ βολαν και ότι αφορούν τεχνικές λεπτομέρειες για συχνότητες που χρησιμοποιούν ο Στρατός, η ΕΛΑΣ και η ΕΥΠ.

Επίσης είπατε ότι μπορούμε τα κόμματα να ορίσουμε έναν εκπρόσωπο να δει τα Παραρτήματα στο Υπουργείο. Ελπίζω κ. Παππά να μην είναι αυτό όπως η επίσκεψή μας στο Υπουργείο εξωτερικών. Να δούμε δύο τηλεγραφήματα (αυτά που ήθελε η κυβέρνηση) και όχι αυτά που αναφέρονται σε αυτά. Αντί να γίνουμε λοιπόν σοφότεροι γίναμε πιο καχύποπτοι…

Κι επειδή ακούστηκαν υπαινιγμοί για την περιπαικτική στάση της αντιπολίτευσης για το θέμα του δορυφόρου, οι βασικές μας ενστάσεις ήταν στην επικοινωνία του πράγματος (βλ. Ταξίδια στην Γαλλική Γουιάνα λες και χρειαζόντουσαν) και όχι στην ουσία για την οποία οι ειδικοί είχαν ήδη μιλήσει.

Δυστυχώς όμως και το νομοσχέδιο αυτό παρά τον υπερβατικό και διαστημικό του χαρακτήρα δεν κατάφερε να βγει από τον γαλαξία των τροπολογιών. Άσχετων τροπολογιών. Που εισέρχονται σαν κομήτες στην ατμόσφαιρα της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Όπως η τροπολογία για την θεώρηση απαρτίας του 50% των όταν πρόκειται για απόφαση απεργίας. Αποσύρθηκε προφανώς για να γίνει διεξοδικότερη συζήτηση επί του θέματος και να μην περάσει μουλωχτά.

Ο κ. Υπουργός είπε στην επιτροπή ότι σε αυτήν τη σύμβαση δεν θα έρθουν άσχετες τροπολογίες. Δεν έπαιξε καλή άμυνα (ή δεν ήθελε να παίξει καλή άμυνα) φαίνεται και ήρθαν.

Ας πάμε λίγο στην τροπολογία 1372/21. Αυτή που αφορά στη σύναψη συμβάσεων ΙΔΟΧ για την κάλυψη αναγκών καθαριότητας και φύλαξης Υπουργείων και εποπτευόμενων από αυτά φορέων και ανεξαρτήτων αρχών.

Προσπαθώ να θυμηθώ πόσες φορές έχετε φέρει αντίστοιχες διατάξεις. Επίσης βλέπουμε εδώ πάλι τα ίδια όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, με ΚΥΑ να καθορίζονται τα απαιτούμενα προσόντα για κάθε ειδικότητα και όλα τα σχετικά για τη διαδικασία πρόσληψης.

Το ΑΣΕΠ απλώς θα κάνει τον ρόλο του τροχονόμου όπως συμβαίνει στις διαδικασίες των ΙΔΟΧ (συμμετέχει στην προκήρυξη και στη διαδικασία ενστάσεων).

Και θα ήθελα να σας ρωτήσω μιας και εδώ νομοθετείτε οριζοντίως και καθέτως, πιο γενική νομοθέτηση για προσλήψεις ορισμένου χρόνου δεν θα μπορούσε να υπάρξει;

Πόσα άτομα εκτιμάτε ότι θα χρειαστούν για την πλήρωση αυτών των θέσεων καθαριότητας, φύλαξης κλπ; Γιατί δεν γίνεται να φέρνετε κάτι χωρίς να ξέρετε έστω μια τάξη μεγέθους. Πόσο θα κοστίσει όλο αυτό για το 2018; Δώστε ένα νούμερο. Δεν γίνεται μια τέτοια σοβαρή τροπολογία με μεγάλη επίδραση να είναι εντελώς ακοστολόγητη.
Εδώ δεν μιλάμε για κερκόπορτα διορισμών, αλλά για την πύλη του κάστρου του Εδιμβούργου.
Είμαι σίγουρος ότι ξέρει το κάστρο του Εδιμβούργου ο κ. Παππάς.

Επίσης άλλη μια περίεργη σύμπτωση η σύναψη σύμβασης ορισμένου χρόνου εργασίας είναι 18 μήνες… Δηλαδή κάπου εκεί να περιμένουμε και τις εκλογές; Ε;; συν πλην…. Για την τροπολογία 1370/19 που δίνει στην ΥΠΑ αρμοδιότητες πολεοδομίας για να επισπευσθούν οι διαδικασίες αδειοδότησης εγκαταστάσεων στα 14 αεροδρόμια. Ναι να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών αλλά η επιτάχυνση του κοινοβουλευτικού έργου οδηγεί σε λάθη.

Υπάρχει κι ένα λάθος στη διατύπωση στο πρώτο άρθρο και φαίνεται σαν η ΥΠΑ να δίνει άδεια και για τα λιμάνια. Εκτός και αν νομοθετείτε και για τα υδατοδρόμια…

Δεν τολμώ να φανταστώ τι θα γινόταν αν ερχόταν μια τέτοια τροπολογία και ήσασταν στην αντιπολίτευση. Όμως ανάγκα και Θεοί πείθονται ή μάλλον… Καρέκλα και Υπουργοί πείθονται.

Σχετικά