Ερώτηση προς τους Υπουργούς: α) Οικονομικών, β) Πολιτισμού και Αθλητισμού, γ) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Τις απαράδεκτες συνθήκες διεξαγωγής του πρόσφατου κολυμβητικού διάπλου της Διώρυγας Κορίνθου αναδεικνύει, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου και βουλευτής Αττικής με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς.
Πληθώρα δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου και σχετικών ιστοσελίδων, και η καταγραφή της εμπειρίας των αγωνιζομένων, όπως αυτή απεικονίζεται, μεταξύ άλλων, και στη σελίδα της διοργάνωσης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η διοργάνωση δεν πληρούσε τις βασικές προδιαγραφές τόσο στο οργανωτικό κομμάτι όσο και σε αυτό της ασφάλειας και εξέθεσε σε κινδύνους την πλειοψηφία των συμμετεχόντων.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η καθυστερημένη εκκίνηση του αγώνα, οδήγησε την πλειοψηφία των κολυμβητών να αγωνίζονται με ενάντιο ρεύμα και να εγκλωβιστούν στο κανάλι για πολλές ώρες, με αποτέλεσμα περιστατικά υποθερμίας, τραυματισμών λόγω υπερπροσπάθειας και έκθεση σε κίνδυνο από κατολισθήσεις λόγω προσέγγισης στα πρανή της διώρυγας, η ενοχλητική παρουσία από μέδουσες κλπ. Πλήγμα στο «ευ αγωνίζεσθαι» αποτέλεσε η μεταφορά αγωνιζομένων με βάρκες προς τον τερματισμό προκειμένου να καταγραφούν ως τερματίσαντες.
Ο βουλευτής του Ποταμιού με την ερώτησή του διερευνά τα κριτήρια επιλογής αναδόχου της διοργάνωσης, μιας εταιρίας που εξειδικεύεται σε κοινωνική έρευνα προς βοήθεια ειδικών ομάδων (!), τις ευθύνες έναρξης του αγώνα υπό δυσμενείς συνθήκες και το ενδεχόμενο διακοπής, ενώ ζητά πληροφορίες για το οικονομικό μέρος της διοργάνωσης και τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι αρμόδιες Αρχές, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες αστοχίες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς:
α) Οικονομικών
β) Πολιτισμού και Αθλητισμού
γ) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
ΘΕΜΑ: Προβληματική Διοργάνωση του Αγώνα Κολύμβησης «Διάπλους Διώρυγας Κορίνθου»
Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017 διεξήχθη ο κολυμβητικός Διάπλους της Διώρυγας της Κορίνθου “Cross the Euro Canal – Corinth Canal”, με διοργανώτρια την Α.Μ.Κ.Ε. «ΩΓΥΓΗΣ-Αναπτυξιακή Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία». Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της διοργάνωσης, ο αγώνας πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ανωνύμου Εταιρείας Διώρυγος Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ.), της Γ.Γ.Α., της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών. Με την υπ’ αριθ. 1729/2017 Απόφαση, συμμετείχε στη διοργάνωση η Περιφέρεια Πελοποννήσου καλύπτοντας το κόστος μεταλλίων/επάθλων και εκτυπώσεων.
Ο Διάπλους της Διώρυγας Κορίνθου διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Τον Σεπτέμβριο του 2016 αντίστοιχος αγώνας είχε διεξαχθεί με την ονομασία “Swim the Canal” με 380 συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα, κατόπιν ιδέας Κορινθίων αθλητών. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στους οποίους περιλαμβάνονταν πέραν των ερασιτεχνών και πρωταθλητές/ολυμπιονίκες, καθώς επίσης και σύμφωνα με εγχώρια και διεθνή Μ.Μ.Ε. η περυσινή διοργάνωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Όλοι οι συμμετέχοντες τερμάτισαν εντός του προβλεπομένου διαστήματος σε διάστημα μεταξύ 39 και 110 λεπτών χωρίς να καταγραφεί κάποιο ατύχημα. Η επιτυχία της διοργάνωσης κίνησε το ενδιαφέρον αθλητών από όλο τον κόσμο για συμμετοχή σε επόμενο αγώνα με προφανή τα προσδοκώμενα οφέλη τόσο για την Κορινθία όσο για την Πελοπόννησο και ευρύτερα την Ελλάδα.
Για τo 2017, η Α.Ε.ΔΙ.Κ. ανακοίνωσε τον Αύγουστο, την ανάθεση της διοργάνωσης στην Α.Μ.Κ.Ε. «ΩΓΥΓΗΣ» η οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση καταχώρισής της στο Γ.Ε.ΜΗ. έχει ως σκοπό «Προώθηση της επιστημονικής κοινωνικής έρευνας προς βοήθεια και αλληλεγγύη ειδικών κοινωνικών ομάδων με στόχο τη συνένωση των λαών και την ανάπτυξη του ανθρωπισμού». Προφανώς ο σκοπός του εν λόγω αναδόχου καθιστά αναγκαία μια γενναία ερμηνευτική υπέρβαση προκειμένου να θεωρήσει κανείς την εταιρεία κατάλληλη για τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων, και μάλιστα αυξημένης δυσκολίας και επικινδυνότητας όπως ο Διάπλους της Διώρυγας, με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες που αυτή παρουσιάζει ως στίβος (αλλαγές ρευμάτων, μοναδικά σημεία εισόδου-εξόδου, κίνδυνος κατολισθήσεων).
Δυστυχώς, σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε. και τις αναρτήσεις των συμμετεχόντων στην ιστοσελίδα μέσου κοινωνικής δικτύωσης της διοργάνωσης, ο φετινός Διάπλους κατέληξε σε φιάσκο. Η καθυστερημένη, λόγω πλημμελούς σχεδιασμού των διοργανωτών, εκκίνηση των πρώτων αθλητών δόθηκε περί τις 11:50, σε χρόνο, όπου ήταν οφθαλμοφανές ότι αναμένεται η αλλαγή κατεύθυνσης του θαλάσσιου ρεύματος. Οι τελευταίες ομάδες αθλητών πήραν εκκίνηση περί τις 12:50 με ενάντιο ρεύμα. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκλωβιστούν στο κανάλι για πολλές ώρες το 90% των συμμετεχόντων. Χαρακτηριστικά, τερμάτισαν κανονικά μόνο περί τους 30 αθλητές επιπέδου σε περίπου 130-180 λεπτά, αντιμετωπίζοντας και αυτοί τεράστιες δυσκολίες. Αναφέρθηκαν περιστατικά υποθερμίας και τραυματισμών από την υπερπροσπάθεια ενώ τέθηκε σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα αθλητών που προκειμένου να αποφύγουν τα ενάντια ρεύματα κολυμπούσαν δίπλα στα πρανή της διώρυγας με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από κατολισθήσεις.
Πολλές καταγγελίες μπορούν να προστεθούν στα ανωτέρω, όπως η ανεπάρκεια και υποστελέχωση του σταθμού ανεφοδιασμού στο μέσο της απόστασης των 6,3 χιλιομέτρων, ο πλημμελής καθαρισμός της Διώρυγας από τις μέδουσες και η προσβολή του αθλητικού ιδεώδους με τη μεταφορά αγωνιζομένων με βάρκες προς τον τερματισμό προκειμένου να πάρουν κατάταξη.
Αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα, ότι η διοργάνωση όχι απλά δεν κάλυψε τις προσδοκίες των περίπου 400 συμμετεχόντων αλλά προκάλεσε την εύλογη αγανάκτηση της πλειοψηφίας αυτών, με δεδομένο και το ότι είχαν καταβάλει 40 ευρώ ως κόστος συμμετοχής.
Άμεση συνέπεια των παραπάνω είναι η δυσφήμιση της διοργάνωσης και σε διεθνές επίπεδο, καθότι συμμετείχαν και αλλοδαποί αθλητές, με αποτέλεσμα η συμμετοχή αθλητών από το εξωτερικό σε πιθανές μελλοντικές διοργανώσεις, που θα έδινε ώθηση στον τοπικό αθλητικό τουρισμό, να καθίσταται αμφίβολη.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Με ποια κριτήρια η Α.Ε.ΔΙ.Κ. επιλέγει τον ανάδοχο της διοργάνωσης του Αγώνα Κολύμβησης κατά μήκος της Διώρυγας της Κορίνθου; Ίσχυσε η ίδια διαδικασία επιλογής και το ίδιο σύστημα κριτηρίων πέρυσι και φέτος; Η επιλογή του εκάστοτε αναδόχου γίνεται με ανάθεση ή με σχετική ανοικτή πρόσκληση κατάθεσης προσφορών; Αν ισχύει η πρώτη περίπτωση, ποιοι είναι οι λόγοι και ποιο ήταν το ποσό της ανάθεσης;
2. Ο φετινός ανάδοχος της διοργάνωσης διαθέτει προηγούμενη εμπειρία διοργάνωσης αθλητικών γεγονότων; Υπήρξε σχετικός έλεγχος εκ μέρους της Α.Ε.ΔΙ.Κ και ποια ήταν η σχετική εισήγηση;
3. Ποιος εκ των διοργανωτών φέρει την ευθύνη της έναρξης του αγώνα σε χρόνο κατά τον οποίο άλλαζε η κατεύθυνση του θαλάσσιου ρεύματος με αποτέλεσμα να υποστούν σημαντική ταλαιπωρία οι αγωνιζόμενοι και να τεθεί σε κίνδυνο η σωματική τους ακεραιότητα; Έχρηζε διακοπής ο αγώνας από τις αρμόδιες αρχές κατά την πορεία πραγματοποίησής του; Ποιος ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος κατά την πραγματοποίηση του αγώνα;
4. Ποια τα οικονομικά αποτελέσματα της διοργάνωσης το 2016 και το 2017 (έσοδα ανά πηγή, έξοδα ανά αιτία); Γνωρίζετε εάν εκδόθηκαν όλα τα σχετικά παραστατικά προς τους συμμετέχοντες; Προβλέπεται να αποζημιωθούν οι συμμετέχοντες μετά την παντελή αποτυχία της διοργάνωσης;
5. Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να αποφευχθεί πιθανή εκ νέου υποβάθμιση του εν λόγω αγώνα, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην παύση της διεξαγωγής του, με προφανείς απώλειες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής