8 Ιουνίου, 2017

Η Ελλάδα στην κορυφή της Ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου, προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, σχετικά με την κατάταξη της χώρας μας στην κορυφή της ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη.

Όπως αποδεικνύεται από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και αυτοψίες, που έγιναν σε περισσότερα από 1.000.000 κτήρια, το διάστημα 2011 έως 2017, τα περισσότερα κτήρια κατατάσσονται στην κατηγορία Ζ και Η, όταν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες κατατάσσονται στην κατηγορία Β και Γ.

Αυτό οφείλεται κυρίως στην χαρακτηριστική καθυστέρηση της Πολιτείας να προκηρύξει και να υλοποιήσει επιδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε, όπως το «εξοικονομώ κατ’ οίκον», αλλά και να αναθεωρήσει το νέο ενεργειακό κανονισμό των κτηρίων.

Τα παραπάνω αναγκάζουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, να καλούνται να καλύψουν πολλαπλάσια κόστη, προκειμένου να καλύψουν το σύνολο των ενεργειακών τους αναγκών.

Παράλληλα, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός της μεγάλης ζημιάς που υφίσταται η ελληνική οικονομία, από τη στιγμή που μια πληθώρα επαγγελματικών κλάδων, που ασχολούνται με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων ουσιαστικά «μπαίνει στον πάγο».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Προς τους Υπουργούς: 1) Οικονομίας & Ανάπτυξης, 2) Οικονομικών και 3) Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Θέμα: «Η Ελλάδα στην κορυφή της ενεργειακής φτώχειας στην Ευρώπη»

Στις χαμηλότερες θέσεις εξοικονόμησης ενέργειας κατατάσσονται τα περισσότερα σπίτια στην Ελλάδα, δηλαδή στην κατηγορία Ζ και Η, όταν στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες τα περισσότερα σπίτια ανήκουν στην ενεργειακή κλάση Β ή Γ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες των εν λόγω οικιών, να αναγκάζονται να πληρώνουν πολλαπλάσια χρήματα (τουλάχιστον δύο με τρείς φορές περισσότερα) στο σύνολο της ενεργειακής κατανάλωσης, σε σχέση με τα αναβαθμισμένα ενεργειακά κτήρια της κατηγορίας Β ή Γ.

Από τις ενεργειακές επιθεωρήσεις και αυτοψίες που έγιναν σε περισσότερα από 1.000.000 κτήρια το διάστημα 2011 έως 2017, το κτηριακό απόθεμα της χώρας βρίσκεται στις χαμηλότερες θέσεις της ενεργειακής κατάταξης, αφού το 80% των κτηρίων κατασκευής πριν το 1980 (ισχύ του κανονισμού θερμομόνωσης), δεν έχουν δεχθεί ενεργειακή αναβάθμιση.

Αυτό κυρίως οφείλεται στο γεγονός ότι η πολιτεία καθυστερεί τις προκηρύξεις προγραμμάτων «εξοικονομώ κατ’ οίκον», αλλά και την αναθεώρηση του νέου ενεργειακού κανονισμού των κτηρίων. Τα εν λόγω προγράμματα επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια της συνθήκης – συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή και την μετάβαση σε ένα άλλο διαφορετικό μοντέλο ενέργειας, όπως η πράσινη ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια κ.λ.π.

Η ενεργοποίηση αυτών των προγραμμάτων θα βοηθήσει κλάδους επαγγελματιών – επιτηδευματιών – εταιρειών, που ασχολούνται με τις ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων να επαναδραστηριοποιήσουν τις εργασίες τους, προσφέροντας θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη στην Ελληνική Οικονομία.

Δεδομένου, ότι μέσω επεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, η ενεργειακή φτώχεια μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Δεδομένου, ότι η ενεργειακή υποβάθμιση, δημιουργεί παράπλευρα προβλήματα κοινωνικά, οικονομικά και κυρίως περιβαλλοντολογικά.

Δεδομένου, ότι η ενεργειακή αναβάθμιση με την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών, δημιουργεί κτήρια και οικίες φιλικά προς το περιβάλλον, με ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και μείωση της ενεργειακής δαπάνης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Γιατί καθυστερούν οι προκηρύξεις των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων από την Ε.Ε. «εξοικονομώ κατ’ οίκον», αλλά και της αναθεώρησης του νέου ενεργειακού κανονισμού των κτηρίων;

2. Γνωρίζετε τον αριθμό των κτηρίων – κατοικιών που στερούνται ενεργειακής αναβάθμισης;

3. Πότε προβλέπεται να ενεργοποιηθούν και να υλοποιηθούν τα εν λόγω προγράμματα; Υπάρχει κίνδυνος η χώρα μας να υποστεί οικονομικές κυρώσεις από αυτή την καθυστέρηση;

4. Γιατί δεν εφαρμόζεται η συμφωνία – συνθήκη για την κλιματική αλλαγή, της οποία αρωγός είναι και η χώρα μας, που προβλέπει την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων;

Ο ερωτών βουλευτής:
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου

Σχετικά