Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας προχώρησαν οι βουλευτές με το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου και Χάρης Θεοχάρης – Β’ Αθήνας, σε σχέση με την πρωτοφανή τουρκική αξίωση να μην ανεφοδιαστεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος κατά την επιστροφή του, από το Ιράν στη Ρόδο.
Αντικείμενο της κοινής ερώτησης αποτέλεσε, κατ’ ουσία, η πρωτοφανής υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, σε σχέση με την απαίτηση της Τουρκίας να καθορίζει η ίδια σημεία ανεφοδιασμού εντός της ελληνικής επικράτειας, άοπλων αεροσκαφών, τα οποία μεταφέρουν μάλιστα την πολιτική ηγεσία του τόπου, πράγμα που θα μπορούσε να αποτελέσει κακό προηγούμενο σε μελλοντικές πιέσεις της Άγκυρας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Θέμα: «Απαράδεκτη ελληνική υποχώρηση σε νομικά αστήρικτες Τουρκικές αξιώσεις».
Απ’ όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το Ποτάμι πληροφορήθηκε ότι το αεροσκάφος, που μετέφερε τον κ. Πρωθυπουργό και την Ελληνική αντιπροσωπεία στο Ιράν στο πλαίσιο προγραμματισμένης επίσκεψης, δεν ακολούθησε μέσα στην ελληνική επικράτεια το αρχικό σχέδιο πτήσης που προέβλεπε ανεφοδιασμό του στη Ρόδο.
Αντίθετα, το πρωθυπουργικό Embraer εκτέλεσε άλλο σχέδιο πτήσης που δεν προέβλεπε προσγείωση για ανεφοδιασμό στο συγκεκριμένο νησί, ύστερα από απαίτηση της Άγκυρας για μη συμπερίληψη της Ρόδου στο πρόγραμμα ανεφοδιασμού, με το αιτιολογικό ότι το νησί είναι αποστρατιωτικοποιημένο.
Το Ποτάμι θεωρεί ότι, ορθώς, η Ελλάδα, διαμέσου του Υπουργείου Εξωτερικών, διαμαρτυρήθηκε εντονότατα στην Τουρκία για την άρνησή της να αποδεχθεί το σχέδιο πτήσης που της υποβλήθηκε, χαρακτηρίζοντας “απολύτως απαράδεκτες και ανυπόστατες τις τουρκικές αναζητήσεις, βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών συνθηκών”.
Δεδομένου ότι η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, την οποία επικαλείται η Τουρκία, είναι για αυτήν res inter alios acta, και θα μπορούσαν να την επικαλεσθούν μόνο τα συμβαλλόμενα μέρη αυτής της Συνθήκης, όχι όμως και η Άγκυρα.
Δεδομένου ότι δεν μπορεί να γίνει κατανοητό για ποιους λόγους η Ελληνική κυβέρνηση ενέδωσε στην πρωτοφανή αξίωση της Άγκυρας να καθορίσει μονομερώς και να επιβάλλει, σημείο εντός της ελληνικής επικράτειας, στο οποίο κατ’ αυτήν επιτρέπεται ή όχι η προσγείωση (άοπλου) αεροσκάφους, το οποίο μεταφέρει μάλιστα την πολιτική ηγεσία του τόπου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο επιλέχθηκε από τις ελληνικές αρχές η εξαίρεση της Ρόδου από το νέο σχέδιο πτήσης του αεροσκάφους του κ. Πρωθυπουργού και η, κατά συνέπεια, φαινομενική συμμόρφωση της Ελλάδας με την, εκτός λογικής και χωρίς νομική βάση, τουρκική απαίτηση να μη πραγματοποιηθεί ο ανεφοδιασμός του αεροσκάφους στο νησί;
2. Γιατί το Ελληνικό Υπουργείο Άμυνας δεν επέλεξε τελικά την προσγείωση στη Ρόδο ώστε να δώσει στην πράξη, το μήνυμα στην Άγκυρα ότι αυτές οι μεθοδεύσεις της δεν έχουν κανένα πρακτικό αντίκρισμα;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου
Θεοχάρης Θεοχάρης – Β’ Αθήνας