Ο Χάρης Θεοχάρης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και Βουλευτής Β’ Αθηνών, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με την απόδοση των προληπτικών ελέγχων των υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών (ΓΓΔΕ και ΣΔΟΕ) για το έτος 2015.
Ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρεται στην πληθώρα γεγονότων και μεγεθών που αποδεικνύουν την παντελή έλλειψη στρατηγικής και αποτελεσματικότητας της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ, όπως η αύξηση εντός του 2015 κατά 11,83 δις ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών των πολιτών προς την εφορία, η υστέρηση της τάξεως των 4,5 δις ευρώ σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2015 και η έμμεση κυβερνητική ομολογία (λόγω των μειωμένων εσόδων από ΦΠΑ για το 2015 με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών αλλά και της συνολικής κατανάλωσης) στον Προϋπολογισμό του 2016 ότι το 2015 έχει αυξηθεί η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες η απόδοση των μηχανισμών προληπτικών ελέγχων αποτελεί άλλη μια ένδειξη της καταστροφικής πορείας την οποία έχει χαράξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την εθνική οικονομία.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφου
Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Απόδοση των προληπτικών ελέγχων των υπηρεσιών του Υπ. Οικονομικών (ΓΓΔΕ και ΣΔΟΕ) για το έτος 2015
Με Δελτίο Τύπου με ημερομηνία 25/09/2015 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δίνονται στοιχεία για τους προληπτικούς φορολογικούς ελέγχους κατά το διάστημα 27.07.2015 με 20.09.2015.
Παρόλο που το Δελτίο Τύπου αναφέρει τον αριθμό των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν και τον αριθμό των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν, πουθενά δεν παρέχονται στοιχεία για τα ποσά που βεβαιώθηκαν από τους προληπτικούς ελέγχους ή για τα ποσά που τελικώς εισπράχθηκαν. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς την εφορία που αυξήθηκαν εντός του 2015 κατά 11,83 δις € εξαιτίας της οικονομικής συρρίκνωσης και των νέων φορολογικών μέτρων, τα δημόσια έσοδα που παρουσιάζουν υστέρηση της τάξεως των 4,5 δις ευρώ σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2015 και η έμμεση κυβερνητική ομολογία (λόγω των μειωμένων εσόδων από ΦΠΑ για το 2015 με ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών αλλά και της συνολικής κατανάλωσης) στον Προϋπολογισμό του 2016 ότι το 2015 έχει αυξηθεί η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ αναδεικνύουν το πρόβλημα αποτελεσματικότητας και στρατηγικής στόχευσης της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και το αδιέξοδο της πολιτικής του. Η απόδοση των προληπτικών ελέγχων είναι άλλη μια ένδειξη της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών και ένα εργαλείο που μπορεί να συμβάλει πολυδιάστατα στη μείωση της φοροδιαφυγής.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Για το έτος 2015 ποιο ήταν το πλήθος των προληπτικών ελέγχων, τι αριθμός επιχειρήσεων ελέγχθηκε, σε πόσες επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν παραβάσεις και ποιος ο συνολικός αριθμός των παραβάσεων; Πως συγκρίνονται αυτά τα στοιχεία σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σε σχέση με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ;
2. Από το σύνολο των παραβάσεων που διαπιστώθηκαν μέσω των προληπτικών ελέγχων το 2015, τι ποσά βεβαιώθηκαν και τι ποσά εισπράχθηκαν; Πως συγκρίνονται αυτά τα μεγέθη σε σχέση με το προηγούμενο έτος;
Ο ερωτών Βουλευτής:
Χάρης Θεοχάρης - Β' Αθήνας