Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σε σχέση με την αυστηρή προειδοποίηση που στέλνουν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, ότι αν έως την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής δεν υλοποιήσει σειρά μέτρων που έχει συμφωνήσει για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, θα βρεθεί αντιμέτωπη ακόμα και με έξοδο από τη Σένγκεν.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εξωτερικών.
Θέμα: «Όχι στην διακύβευση των ευρωπαϊκών κεκτημένων της χώρας: ορατός ο κίνδυνος εξόδου από την Συνθήκη του Σένγκεν».
Η Συνθήκη του Σένγκεν επιτρέπει σε μεγάλο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα στις 24 χώρες του ευρωπαϊκού ενιαίου χώρου, από την Πορτογαλία μέχρι την Πολωνία και από την Ελλάδα μέχρι τη Φινλανδία, χωρίς ελέγχους στα εσωτερικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα, όπως και στα μεταξύ τους αεροδρόμια.
Πρόκειται για το δεύτερο σημαντικότερο ευρωπαϊκό κεκτημένο μετά το κοινό νόμισμα, το οποίο αίρει τους εσωτερικούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα των συμμετεχόντων χωρών και, παράλληλα, δημιουργεί προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ασφάλεια σε ό,τι αφορά τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Μείζονα, ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί η συγκεκαλυμμένη (;) απειλή που προκύπτει από συνεχώς επανερχόμενα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα οποία επικαλούνται κοινοτικές πηγές και προειδοποιούν την Ελλάδα, ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη ακόμη και με έξοδο από τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο, αν δεν υλοποιήσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Συγκεκριμένα, στην κλιμάκωση του κακού κλίματος έχει οδηγήσει η άρνηση ή και η ολιγωρία της χώρας μας:
Δεδομένου ότι η στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας που είχε η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα και οι ανεκδιήγητες εκτιμήσεις ότι «οι προσφυγές απλά περνάνε από την Ελλάδα και εξαφανίζονται» έχουν πλέον οδηγήσει σε ορατό αδιέξοδο.
Δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να προβλέψει, αλλά ούτε και να αντιμετωπίσει το ολοένα διογκούμενο μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα και για μία ακόμη φορά αιφνιδιάστηκε από τις εξελίξεις.
Δεδομένου ότι το σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν γίνεται ολοένα και πιο έντονο, εν όψει του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την προσεχή Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου.
Δεδομένου ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο διαχείρισης του μεταναστευτικού μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάποιο «ατύχημα».
Δεδομένου ότι τόσο η παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, που τόσο επιπόλαια αντιμετωπίστηκε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, όσο και η παραμονή μας στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο αποτελούν κεκτημένα για την Ελλάδα, τα οποία ταυτίζονται και παράλληλα πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτα.
Ερωτώνται οι συναρμόδιοι κ.κ. Υπουργοί:
1. Αν αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, αναφορικά με τον υπαρκτό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρας μας για την de facto έξοδό της, από ένα υψίστης σημασίας ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως η Συνθήκη του Σένγκεν.
2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβούν καθένας από την πλευρά του, προκειμένου να πάψουν οι απειλές εκ μέρους των ευρωπαίων εταίρων μας και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος αποβολής της χώρας μας από τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο της Συνθήκης του Σένγκεν;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου