2 Δεκεμβρίου, 2015

«Η προστασία των ζώων είναι πρωτίστως θέμα ανθρωπιάς»

Για το θέμα της προστασίας και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου "Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας και άλλες διατάξεις" την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2015.

Με αφορμή τροπολογία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που εισήγαγε ήσσονος σημασίας τροποποίηση στο ν. 4039/2012 για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς, η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στις απίστευτες εικόνες κακοποίησης ζώων, τις άθλιες συνθήκες οι οποίες επικρατούν στα περισσότερα δημοτικά κυνοκομεία και την έλλειψη χρηματοδότησης και κατευθύνσεων προς τους δήμους για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα αδέσποτα.

Κάλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικές ενέργειες, αντί για τυπικές τροπολογίες, λέγοντας ότι «αν δεν προωθήσουμε τις υιοθεσίες, εάν δεν προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία του κόσμου απέναντι στα ανυπεράσπιστα αδέσποτα, αν δεν φροντίσει η πολιτεία για την εφαρμογή των νόμων απέναντι σε όσους κακοποιούν, κακομεταχειρίζονται και βασανίζουν τα ζώα, τότε όσα συλλογικά όργανα και να συστήσετε δεν θα γίνει τίποτα», τονίζοντας ότι «το θέμα της προστασίας των ζώων είναι πρωτίστως θέμα ανθρωπιάς».

Δείτε το βίντεο της τοποθέτησης εδώ: