30 Οκτωβρίου, 2015

Υπάρχει ανάγκη βελτίωσης επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα

Η εικόνα της χώρας μας στον τομέα της πολιτικής επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, όπως καταγράφεται σε διεθνείς εκθέσεις – οδηγούς για την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, παραμένει απογοητευτική.

Την αδυναμία των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών να εφαρμόσουν ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, οδηγώντας στην απώλεια ευκαιριών, που θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας, επισημαίνει με ερώτησή της προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου.

Με αφορμή τις χαμηλές επιδόσεις της χώρας μας στους διεθνείς δείκτες μέτρησης της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού κλίματος, αλλά και την είδηση ότι δύο μεγάλες επενδύσεις από γνωστές εταιρείες του εξωτερικού (Tesla και Microsoft) μεταφέρθηκαν τελικά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η βουλευτής ρωτά ποιες άλλες συμπληρωματικές δράσεις θα αναλάβει το Υπουργείο Οικονομίας, πέρα από την εφαρμογή του μνημονίου, για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να μην χάνονται πολύτιμες επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς και για το αναπτυξιακό όραμα και τη γενικότερη πολιτική θα ακολουθήσει για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: Ανάγκη βελτίωσης επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα

Η εικόνα της χώρας μας στον τομέα της πολιτικής επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, όπως καταγράφεται σε διεθνείς εκθέσεις – οδηγούς για την προσέλκυση ξένων επενδυτικών κεφαλαίων, παραμένει απογοητευτική.

Σύμφωνα με την έκθεση για την Ανταγωνιστικότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για το 2015-2016 που δημοσιοποιήθηκε στις 30/9/2015, η Ελλάδα παρέμεινε σταθερή στην 81η θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ 140 χωρών, πιο χαμηλά από χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Ρουάντα, το Τατζικιστάν και το Ιράν. Αντιθέτως, οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου (Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία) έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και βρίσκονται στην πρώτη 50άδα.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, «Doing Business Report” 2015-2016 η οποία δημοσιεύθηκε πρόσφατα, όπου η Ελλάδα έχει κερδίσει μόλις μία θέση από πέρσι (60η από 61η) αλλά εξακολουθεί να καταγράφει πολύ χαμηλές επιδόσεις σε βασικούς δείκτες, όπως η καταγραφή της ακίνητης περιουσίας, η επιβολή των συμβολαίων και οι διαδικασίες αφερεγγυότητας. Ως θετική εξέλιξη δε καταγράφεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, μέτρο που, μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προτίθεται να ανακαλέσει η κυβέρνηση.

Η αδυναμία των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών να εφαρμόσουν ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει οδηγήσει στην απώλεια ευκαιριών, που θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει και στην αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος της ανεργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Tesla Motors, η οποία είχε ερευνήσει το 2012 τη δυνατότητα να ανοίξει το δεύτερο ευρωπαϊκό εργοστάσιο παραγωγής οχημάτων στην Ελλάδα, προτού καταλήξει στην Ολλανδία, λόγω και των σημαντικών καθυστερήσεων στην περιβαλλοντική αδειοδότηση. Πιο πρόσφατα, η Microsoft ματαίωσε τα σχέδια για τη δημιουργία κέντρου υποστήριξης των προϊόντων της στην Ελλάδα, λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί, προτιμώντας τη Ρουμανία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:

1) Πέρα από την εφαρμογή συμφωνηθέντων μέτρων στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ποιες άλλες συμπληρωματικές δράσεις σκοπεύετε να αναλάβετε ούτως ώστε να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να μην χάνονται πολύτιμες επενδυτικές ευκαιρίες;

2) Ποιο είναι το αναπτυξιακό όραμα του υπουργείου σας και η γενικότερη πολιτική που προτίθεστε να ακολουθήσετε για την έξοδο από την ύφεση και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα;

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου - Β' Θεσσαλονίκης