Το ζήτημα της έλλειψης δικτύου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θέτει με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο Βουλευτής Δράμας με το Ποτάμι Κυριάκος Χαρακίδης.
Το ζήτημα της έλλειψης δικτύου φυσικού αερίου στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη θέτει με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό, ο Βουλευτής Δράμας με το Ποτάμι Κυριάκος Χαρακίδης.
Όπως αναφέρει ο κ. Χαρακίδης στην ερώτησή του, παρά τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως ενεργειακού κόμβου, παρά τον πολύ βαρύ χειμώνα που πλήττει αυτές τις περιοχές, με θερμοκρασίες που αγγίζουν ακόμη και τους -30, παρά το ότι η συγκεκριμένη περιφέρεια μαζί με την Ήπειρο συγκαταλέγονται στις περιφέρειες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου για οικιακούς και εμπορικούς χρήστες. Ως αποτέλεσμα, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών να πληρώνουν πολλαπλάσια ποσά για τη θέρμανσή τους από ό,τι κάτοικοι άλλων περιφερειών της χώρας, με πολύ καλύτερο κλίμα και υψηλότερα εισοδήματα.
Ο κ. Χαρακίδης ζητά να ενημερωθεί ποια ανταποδοτικά τέλη θα ζητήσει η κυβέρνηση για τις τοπικές κοινωνίες της εν λόγω περιοχής από τη διέλευση των ενεργειακών αγωγών, δεδομένων μιας σειράς κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών και δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Επίσης, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό τι πρόκειται να γίνει με τη σύσταση της Εταιρίας Παροχής Αερίου για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκης, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός έχει κηρυχθεί δύο φορές άγονος. Ζητά επίσης να ενημερωθεί τι πρόκειται να γίνει ειδικά για τους κατοίκους του Νευροκοπίου, που έχει χαρακτηριστεί ως απομακρυσμένη-παραμεθόρια περιοχή.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς: Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Δίκτυο παροχής φυσικού αερίου για οικιακούς χρήστες στις μεγάλες πόλεις της ΠΑΜ-Θ και διέλευση κεντρικών αγωγών
Με επιστολή του από τις 11 Ιουνίου 2015, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σας επισημαίνει την ανυπαρξία δικτύου φυσικού αερίου για οικιακούς χρήστες στις μεγάλες πόλεις της ΠΑΜ-Θ παρά την διέλευση κεντρικών αγωγών φυσικού αερίου από τις εν λόγω περιοχές.
Όπως γνωρίζετε καλά καθώς ως αξιωματική αντιπολίτευση είχατε καταθέσει σειρά ερωτήσεων, σχετική τροπολογία στη Βουλή, καθώς επίσης το είχατε συμπεριλάβει ως ζήτημα άμεσης επίλυσης στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, έχει «γονατίσει» τα νοικοκυριά στις περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αλλά και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης μαζί με την Ήπειρο είναι οι δύο περιφέρειες με τα κατά κεφαλήν χαμηλότερο ΑΕΠ για το 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η Eurostat. Όπως επίσης αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι αναφερόμαστε σε περιοχές όπου ο χειμώνας είναι πολύ βαρύς με θερμοκρασίες που κινούνται πολύ χαμηλότερα από τον Εθνικό μέσο όρο, ενώ διαρκεί κατά μέσον όρο κοντά στους 9 μήνες επίσης πολύ περισσότερο από τον μέσο Εθνικό όρο.
Μάλιστα περιοχές όπως το Νευροκόπι χαρακτηρισμένες ως απομακρυσμένες-παραμεθόριες και προβληματικές με βαρύτατο χειμώνα 9 και πλέον μηνών που οι θερμοκρασίες πέφτουν μέχρι και τους -30 βαθμούς κελσίου, χρίζουν άμεσης σύνδεσης με φυσικό αέριο.
Και όμως αυτές οι περιοχές πληρώνουν σήμερα σε φόρους για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών πολύ περισσότερα απ όσα πληρώνει ο κάτοικος μιας περιφέρειας με πολύ πιο ήπιο και μικρότερο χρονικά χειμώνα, μιας περιφέρειας με μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα, καταστρατηγώντας έτσι βασικές συνταγματικές επιταγές.
Την ίδια στιγμή η χρήση των εδαφών της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για τη διέλευση των ενεργειακών αγωγών θα έχει περιβαλλοντικό και όχι μόνο κόστος για τους κατοίκους της περιφέρειας αλλά δεν προβλέπεται να έχει κανένα ανταποδοτικό όφελός.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο Υπουργός:
1. Τι ανταποδοτικά οφέλη έχετε εξετάσει για τις τοπικές κοινωνίες από την διέλευση των ενεργειακών αγωγών;
2. Τι πρόκειται να κάνετε για την ουσιαστική ανακούφιση των κατοίκων των περιοχών αυτών από τα δυσθεώρητα κόστη για την κάλυψη βασικών ενεργειακών τους αναγκών;
3. Τι πρόκειται να γίνει με την ίδρυση Επιχείρησης Παροχής Αερίου στην εν λόγω περιοχή μετά την κήρυξη ως άγονων των δύο σχετικών διαγωνισμών που έχουν ήδη γίνει;
4. Εξετάζετε χρηματοδοτικά εργαλεία στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, των ΣΔΙΤ ή οποιασδήποτε άλλης μορφής ώστε να δημιουργηθεί Επιχείρηση Παροχής Αερίου και περιφερειακό-τοπικό δίκτυο παροχής φυσικού αερίου;
5. Τι άμεσα μέτρα ανακούφισης εξετάζετε ειδικά για περιοχές απομακρυσμένες-παραμεθόριες και προβληματικές όπως το Νευροκόπι;
Ο ερωτών βουλευτής
Κυριάκος Χαρακίδης - Δράμας
23 Ιουνίου 2015