Ο βουλευτής Δράμας του Ποταμιού Κυριάκος Χαρακίδης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υπουργό Οικονομικών, ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού κ.Αποστόλου ως προς μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων των Ελλήνων παραγωγών και αγροτών.
Ο βουλευτής Δράμας του Ποταμιού Κυριάκος Χαρακίδης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υπουργό Οικονομικών, ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες της κυβέρνησης σε σχέση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού όσο και του υπουργού κ.Αποστόλου ως προς μια σειρά φορολογικών ελαφρύνσεων των ελλήνων παραγωγών και αγροτών.
Συγκεκριμένα, ο κ.Χαρακίδης ερωτά σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η κυβέρνηση σχετικά με την εξαγγελία για κατάργηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%, τον καθορισμό αφορολόγητου εισοδήματος 12.000 ευρώ, την καθιέρωση μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος και την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Επιπλέον, ο βουλευτής ρωτά τα αρμόδια υπουργεία τι έχει γίνει και ως προς μια σειρά στοχευμένων μέτρων, που προαναγγέλθηκαν για την παροχή ρευστότητας, όπως η ρύθμιση των αγροτικών χρεών, η αναστολή πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων αγροτών και η ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΘΕΜΑ: « ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»
Στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε μια σειρά από μέτρα, πρωτοβουλίες και ενέργειες για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «καταγράφουμε ήδη τις ζημιές και θα αποζημιώσουμε άμεσα με χρήματα του ΕΛΓΑ το ζωικό κεφάλαιο και τη φυτική παραγωγή που καταστρέφεται σε όλη τη χώρα από τις πλημμύρες, από την Ήπειρο μέχρι τη Στερεά Ελλάδα και τον Έβρο. Δίνουμε έκτακτη ενίσχυση για ζωοτροφές όπου υπάρχει ανάγκη και σε σύντομο χρόνο θα αποζημιώσουμε τις καταστροφές στον εξοπλισμό, στις εγκαταστάσεις και στο φυτικό κεφάλαιο.»
«Παράλληλα, οφείλουμε να σταματήσουμε την καταστροφή του παραγωγικού ιστού της κοινωνίας της υπαίθρου (…) με στοχευμένα μέτρα που αφορούν στην ενίσχυση του εισοδήματός του και είναι: η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, στους στάβλους και στις αποθήκες, καθώς και της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%. Καθορίζουμε και για τους αγρότες αφορολόγητο καθαρό ατομικό εισόδημα δώδεκα χιλιάδες που θα μείνει εκτός της υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων.»
«Δεύτερον, θα έχουμε μείωση του κόστους παραγωγής με την καθιέρωση μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος και τη σταδιακή κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου (…).» «Ένα τρίτο μέτρο είναι η επαναφορά της δέκατης τρίτης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, που είναι το σύνολο των αγροτών. Στοχευμένα μέτρα που αφορούν την παροχή ρευστότητας είναι:
Πρώτον, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της Κυβέρνησης για τα «κόκκινα» δάνεια. Δεύτερον, η αναστολή πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων αγροτών (…). Τρίτον, η ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού ώστε να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση και η διάθεση των προϊόντων.»
Πέρα από τις προγραμματικές δηλώσεις του υπουργού κ.Αποστόλου, ανάλογες δηλώσεις είχαν γίνει και από τον Πρωθυπουργό κ.Τσίπρα, ο οποίος υποσχέθηκε στους Έλληνες παραγωγούς και αγρότες ότι "η παραγωγική ανασυγκρότηση θα γίνει μόνο μέσα από τη μείωση του κόστους παραγωγής, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, από τη θέσπιση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, να σταματήσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με 13%, με τους αγρότες να κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια τους και τα σπίτια τους από τις τράπεζες".
Με βάση τα παραπάνω και ενόψει και του αναμενόμενου πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Πότε θα προχωρήσετε σε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια, στους στάβλους και στις αποθήκες;
2. Πότε θα προχωρήσετε σε κατάργηση της φορολόγησης του αγροτικού εισοδήματος από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 13%; Πότε θα προχωρήσετε στον καθορισμό αφορολόγητου καθαρού ατομικού εισοδήματος 12.000 ευρώ, που θα τεθεί εκτός της υποχρεωτικής τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων και στην καθιέρωση μειωμένου τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος; Πότε θα προχωρήσετε στη σταδιακή κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου;
3. Πότε θα προχωρήσετε στην επαναφορά της δέκατης τρίτης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους, που είναι το σύνολο των αγροτών;
4. Τι έχετε κάνει με τα στοχευμένα μέτρα, που προαναγγείλατε για την παροχή ρευστότητας, όπως η ρύθμιση των αγροτικών χρεών, η αναστολή πλειστηριασμών περιουσιακών στοιχείων αγροτών και η ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού ώστε να στηριχθεί η πρωτογενής παραγωγή, η μεταποίηση και η διάθεση των προϊόντων;
5. Ποιες αποζημιώσεις και σε ποιες περιοχές έχουν καταβληθεί μέχρι τώρα για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες και τι εκκρεμεί ακόμη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των αποζημιώσεων στο σύνολό τους;
Ο Ερωτών Βουλευτής
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ - ΔΡΑΜΑΣ
29 Απριλίου 2015