Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μεσόγειο δεν μας ικανοποιεί –καλύπτει μόνο μερικά από τα αναγκαία βήματα, αλλά κινούμαστε απελπιστικά αργά. Από το φθινόπωρο είχαμε προειδοποιήσει για την εκρηκτική αύξηση που αναμέναμε την άνοιξη.
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάσταση στη Μεσόγειο δεν μας ικανοποιεί –καλύπτει μόνο μερικά από τα αναγκαία βήματα, αλλά κινούμαστε απελπιστικά αργά. Από το φθινόπωρο είχαμε προειδοποιήσει για την εκρηκτική αύξηση που αναμέναμε την άνοιξη. Η άνοιξη είναι εδώ, οι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο και η όποια αντίδραση μας είναι ανεπαρκής και καθυστερημένη.
Το Συμβούλιο αντιμετωπίζει το πιο δραματικό πρόβλημα, τη σωτηρία των ανθρώπων που διακινδυνεύουν τη ζωή τους. Δεν αγγίζει όμως με ουσιαστικό τρόπο το τι θα απογίνουν αυτοί οι άνθρωποι όταν φτάσουν στην ακτή. Και δεν μιλώ για τη βοήθεια που άμεσα πρέπει να δοθεί στις χώρες πρώτης γραμμής· ώστε να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα πρώτης υποδοχής. Μιλάω για την προσφορά ( σε όλους όσους δικαιούνται άσυλο) ασφαλούς εγκατάστασης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.
Εάν δεν γίνει αυτό τους εντάσσουμε αυτόματα στα κυκλώματα λαθρεμπορίας που δήθεν πολεμάμε, γιατί σας διαβεβαιώνω, κανείς Σύρος πρόσφυγας δεν ονειρεύεται να προστεθεί στις χιλιάδες συμπατριωτών του που ζουν στη χώρα μου δίπλα στο 25% των ανέργων μας.
Σημειώνω ότι είναι ελπιδοφόρο πως ο Πρόεδρος Γιούνκερ, σήμερα, μας μίλησε πιο προωθημένα από τα δέκα μέτρα του συμβουλίου. Θυμίζω πως τον Μάιο περιμένουμε το σχέδιο της Επιτροπής.
Ζητάμε λοιπόν αλληλεγγύη και άμεση αναθεώρηση του Δουβλίνου –όλα τα άλλα είναι ημίμετρα.
Όσο για την οικονομική μετανάστευση μόνο η καθιέρωση νομίμων οδών που θα σχετίζονται με τις ανάγκες της γερασμένης ηπείρου μας θα μας επιτρέψει να δώσουμε λύσεις.
Προσοχή όμως, να ξέρουμε ότι οποιοδήποτε όριο ή κριτήρια και να τεθούν, είναι τόση η φτώχεια στον πλανήτη μας που πάντα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν θα γίνονται δεκτοί.
29 Aπριλίου 2015