21 Απριλίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας του ΚΘΒΕ

Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα οι Βουλευτές του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β' Πειραιά) και Χριστίνα Ταχιάου (Α' Θεσσαλονίκης) σχετικά με την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας στην οποία βρίσκεται το ΚΘΒΕ.

Ερώτηση κατέθεσαν σήμερα οι Βουλευτές του Ποταμιού Νίκος Ορφανός (Β' Πειραιά) και Χριστίνα Ταχιάου (Α' Θεσσαλονίκης) σχετικά με την κατάσταση οικονομικής ασφυξίας στην οποία βρίσκεται το ΚΘΒΕ.

Οι επί δυόμιση μήνες απλήρωτοι ηθοποιοί του καλλιτεχνικού οργανισμού απεργούν διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους με αποτέλεσμα τη ματαίωση των παραστάσεων. Την ίδια στιγμή, το κράτος χρωστά στο θέατρο όχι μόνο την τακτική επιχορήγηση αλλά και επιστροφή ΦΠΑ που ξεπερνά το 1.000.000€, ενώ το θέατρο βαρύνεται και με χρέη που αφορούν στην Όπερα Θεσσαλονίκης ύψους 1.200.000€.

Το ΚΘΒΕ αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Για το Ποτάμι, είναι αναγκαίο να βρεθεί μόνιμη και οριστική λύση έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία και βιωσιμότητα του οργανισμού. Επιβάλλεται δε, παράλληλα να δημιουργηθεί σαφές πλαίσιο λειτουργίας, το οποίο να μην επιτρέπει τη δημιουργία παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: Τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Θέμα: Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στα 54 χρόνια της ιστορίας του, έχει προσφέρει σημαντικό καλλιτεχνικό έργο και αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς οργανισμούς της χώρας. Υπήρξε το πρώτο θέατρο στην Ελλάδα που καθιέρωσε το εναλλασσόμενο δραματολόγιο, ενώ από το 1973 λειτουργεί η δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου παρέχοντας δωρεάν και πλήρη θεατρική παιδεία, δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό φυτώριο νέων ηθοποιών. Σήμερα το ΚΘΒΕ στεγάζεται σε έξι κτίρια με διαφορετικό ιδιοκτησιακό καθεστώς. (Ενδεικτικά αναφέρουμε πως για την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Ε.Μ.Σ.) το ΚΘΒΕ καταβάλει μηνιαίο μίσθωμα ύψους 18.379,79€.)

Παρά την κατά 40% μειωμένη κρατική επιχορήγηση, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του το ΚΘΒΕ, κατά τη θεατρική περίοδο 2014 – 2015 πραγματοποίησε 20 θεατρικές παραστάσεις 2 εκ των οποίων απευθύνονται σε παιδικό – νεανικό κοινό, με εισιτήριο που κατά μέσο όρο δεν ξεπερνούσε τα 9,7 ευρώ στα πλαίσια νέας τιμολογιακής πολιτικής για ευπαθείς ομάδες. Παράλληλα συνέχισε την εκπαιδευτική του πολιτική με προγράμματα σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την κοινωνική του πολιτική με το Θέατρο κατ’ οίκων και το Κοινωνικό Θεατροπωλείο, καθώς και τη διεθνή του δραστηριότητα με διεθνή σεμινάρια και συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Συνολικά τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ το 2014 -2015 παρακολούθησαν 115.541 θεατές και 50145 μαθητές, ενώ παράλληλα 8800 πολίτες συμμετείχαν με ελεύθερη είσοδο στις εκδηλώσεις του Κρατικού, 117 σχολεία υποδέχτηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του θεάτρου και 487 σχολεία επισκέφθηκαν ομαδικά το ΚΘΒΕ. (στοιχεία έως και 17/3/2015).

Παρά την πολύπλευρη και συνεχόμενη καλλιτεχνική δραστηριότητα του όμως, το ΚΘΒΕ βρίσκεται σήμερα σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας, ενώ οι εδώ και δυόμιση μήνες απλήρωτοι ηθοποιοί του, απεργούν με αποτέλεσμα τη ματαίωση των παραστάσεων. Το ΚΘΒΕ, όπως καταγγέλλει η διοίκηση και οι εργαζόμενοι, βαρύνεται από χρέη που δεν του αναλογούν, όπως αυτό της Όπερας Θεσσαλονίκης (1.200.000€), καθώς και από τις οικονομικές υποχρεώσεις της πολιτείας απέναντί του (επιστροφή Φ.Π.Α. ο οποίος δεν έχει επιστραφεί από το 2005 έως και σήμερα και ανέρχεται στις 1.117.702,75€, χρέη από το Δήμο Θεσσαλονίκης ύψους 767.350€), ενώ ποτέ δεν έχουν καταλογιστεί ευθύνες αφού δεν έχει γίνει ποτέ σοβαρός έλεγχος για την κακοδιαχείριση προηγούμενων διορισμένων διευθύνσεων. Παράλληλα, δεν έχει εκταμιευθεί εγκαίρως το συνολικό ποσό της τακτικής κρατικής επιχορήγησης.

Το συνολικό ύψος των χρεών του ΚΘΒΕ σήμερα υπολογίζεται στα 7.000.000€ και φαίνεται να οδηγούν τον οργανισμό σε αδιέξοδο, όπως προκύπτει όμως από τα παραπάνω στοιχεία εμπεριέχει ποσό 3.000.000€ περίπου, που είναι χρέη για τα οποία δεν ευθύνεται το ΚΘΒΕ και οι εργαζόμενοι σ’ αυτό.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

1. Πότε θα καταβληθεί το συνολικό ποσό της τακτικής επιχορήγησης;

2. Πως και με ποιο τρόπο και σε ποιο χρόνο θα επιλυθούν τα προβλήματα της σημερινής οικονομικής ασφυξίας και των χρεών για τα οποία δεν ευθύνονται το ΚΘΒΕ και οι εργαζόμενοι σε αυτό; Σκοπεύετε ν’ απαλλάξετε το ΚΘΒΕ από το χρέη ύψους 1.200.000€ που αφορούν στην Όπερα Θεσσαλονίκης; Θα προβείτε σε ενέργειες και αν ναι σε ποιες για την επιστροφή του ΦΠΑ ύψους 1.117.702,75€;

3. Σε ποιο χρόνο υπολογίζετε να καταβάλετε τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και των συνεργατών του ΚΘΒΕ;

4. Υπάρχει σχεδιασμός και αν ναι ποιος που θα εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του ΚΘΒΕ στο μέλλον;

Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Νίκος Ορφανός – Β' Πειραιά
Χριστίνα Ταχιάου - Α’ Θεσσαλονίκης

21 Απριλίου 2015