Η πολύ μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Αγορών Παραγωγών (Farmers’ Markets) στη χώρα μας, αποτελεί το αντικείμενο της ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» κ.κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου (Σερρών), Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης), Χριστίνα Ταχιάου (Α’ Θεσσαλονίκης), Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) και Κυριάκος Χαρακίδης (Δράμας), προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Συγκεκριμένα, ένα χρόνο μετά την έκδοση του νόμου 4235/2014 (Α’ 32) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον οποίο θεσμοθετήθηκαν οι Αγορές Παραγωγών, δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του παραπάνω νόμου, όπως αναφέρεται ρητά στις εξουσιοδοτικές διατάξεις του. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να μην μπορούν οι Έλληνες πολίτες να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία των Αγορών Παραγωγών όπως: (α) Χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές χωρίς τη μεσολάβηση «μεσαζόντων», (β) μικρότερο κόστος μεταφοράς από τους τόπους παραγωγής, (γ) συνεχής τροφοδοσία των καταναλωτών με φρέσκα, ποιοτικά, υγιεινά και εποχιακά αγροτικά προϊόντα, (δ) στήριξη των μικρών παραγωγών κ.α.
Το «Ποτάμι» θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν η γραφειοκρατία να αποτελεί εμπόδιο στην απευθείας προμήθεια των ελλήνων καταναλωτών με τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα που παράγει η ελληνική γη σε προσιτές τιμές. Με δεδομένη την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας σήμερα, το γεγονός αυτό καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό για τους λιγότερο προνομιούχους πολίτες.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς: Tον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση καθορισμού του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Αγορών Παραγωγών»
Συμπληρώθηκε ήδη ένας χρόνος από την έκδοση του Νόμου 4235/2014 (Α’ 32) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο άρθρο 56 του οποίου θεσμοθετούνται οι Αγορές Παραγωγών (Farmers’ Markets). Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, στις αγορές αυτές συμμετέχουν αποκλειστικά παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, με σκοπό την απευθείας διάθεση στο καταναλωτικό κοινό των αγροτικών προϊόντων που παράγουν, νωπών ή/και μεταποιημένων από δικές τους πρώτες ύλες. Οι καταναλωτές σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στις Η.Π.Α. έχουν «αγκαλιάσει» επί δεκαετίες τις Αγορές Παραγωγών εξαιτίας των πλεονεκτημάτων που προσφέρουν, όπως π.χ. (α) Χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές χωρίς τη μεσολάβηση «μεσαζόντων», (β) μικρότερο κόστος μεταφοράς από τους τόπους παραγωγής, (γ) συνεχής τροφοδοσία των καταναλωτών με φρέσκα, ποιοτικά, υγιεινά και εποχιακά αγροτικά προϊόντα, (δ) στήριξη των μικρών παραγωγών κ.α.
Ωστόσο, παρά τις προφανείς ευεργετικές επιδράσεις που αναμένεται να έχει η λειτουργία των αγορών αυτών και στη χώρα μας, εκκρεμεί ακόμα η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες εφαρμογής του Ν.4235/2014, όπως αναφέρεται ρητά στις εξουσιοδοτικές διατάξεις του (Άρθρο 62). Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι αγορές αυτές να μην λειτουργούν ακόμα σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις που αυτές λειτουργούν πιλοτικά δημιουργούνται συχνά εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες μεταξύ παραγωγών και εμπόρων-οπωροπωλών.
Το «Ποτάμι» θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν η γραφειοκρατία να αποτελεί εμπόδιο στην απευθείας προμήθεια των ελλήνων καταναλωτών με τα εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα που παράγει η ελληνική γη σε προσιτές τιμές. Με δεδομένη την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας σήμερα, το γεγονός αυτό καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό για τους λιγότερο προνομιούχους πολίτες.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα έκδοσης της συγκεκριμένης ΚΥΑ η οποία θα καθορίζει με λεπτομέρειες τη λειτουργία των Αγορών Παραγωγών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου - Σερρών
Κατερίνα Μάρκου - Β' Θεσσαλονίκης
Χριστίνα Ταχιάου - Α' Θεσσαλονίκης
Κωνσταντίνος Μπαργιώτας - Λάρισας
Κυριάκος Χαρακίδης - Δράμας