1 Απριλίου, 2015

Ερώτηση για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πραγματοποίηση εκτίμησης ζημιών στην παραγωγή πορτοκαλιού στην Ηλεία

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην πραγματοποίηση της εκτίμησης των ζημιών στην παραγωγή πορτοκαλιών στην Ηλεία κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του Ποταμιού Ιάσονας Φωτήλας.

Η παραγωγή έχει υποστεί συνολική καταστροφή, ειδικά στην περιοχή Καλυβακίων, λόγω του δύσκολου χειμώνα με τις πολλές βροχές και τα κρύα αλλά και του παγετού τον περασμένο Ιανουάριο, που έδωσε το τελειωτικό χτύπημα, με τους παραγωγούς να εκφράζουν φόβους και για ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο και συνεπώς την καρποφορία των δέντρων για τουλάχιστον 2-3 χρόνια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης,
Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: «Αδικαιολόγητη η καθυστέρηση πραγματοποίησης εκτίμησης ζημιών στην παραγωγή πορτακαλιού στην Ηλεία»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πορτοκαλιού στην Ηλεία, και ιδιαίτερα στην περιοχή των Καλυβακίων, που σχεδόν δύο μήνες μετά τις αιτήσεις τους στον ΕΛΓΑ δεν έχουν ακόμη μεταβεί τα αρμόδια κλιμάκια για πραγματοποίηση αυτοψίας και εκτίμησης της ζημιάς στα περιβόλια τους. Ο δύσκολος χειμώνας, με τις πολλές βροχές και τα κρύα δημιούργησε πολλά προβλήματα στην παραγωγή, ενώ ο παγετός, τον περασμένο Ιανουάριο, έδωσε το τελειωτικό χτύπημα, με τους παραγωγούς να εκφράζουν φόβους και για ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, ο παγετός έπληξε έντονα τις πορτοκαλιές που διέθεταν ακόμη πολύ καρπό, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην περιοχή, ειδικά τον Ιανουάριο, έφτασαν τους -9 βαθμούς, μη αφήνοντας περιθώρια διάσωσης της παραγωγής.

Η ζημιά ήταν ολοκληρωτική αφού μέσα σε δυο εβδομάδες -λόγω και του ιδιαίτερα έντονου κύματος των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν- επλήγησαν όλα τα πορτοκάλια με αποτελέλεσμα να καταπέσουν στη γη. Στα δέντρα δεν έμεινε καρπός ούτε για οικιακή κατανάλωση, ενώ το ενδεχόμενο συγκέντρωσης του καρπού για χυμό, δεν εξετάστηκε καν, αφού λόγω του παγετού τα πορτοκάλια καταστράφηκαν.

Η ανησυχία των παραγωγών επεκτείνεται ακόμη περισσότερο καθώς, οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν, εκτιμούν ότι έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στο φυτικό κεφάλαιο, τα οποία θα εκδηλωθούν τους θερινούς μήνες, επηρεάζοντας αρνητικά την καρποφορία των δέντρων για τουλάχιστον 2-3 χρόνια.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να προβείτε άμεσα στην πραγματοποίηση της εκτίμησης των ζημιών που υπέστη η παραγωγή πορτακαλιών στην Ηλεία, ώστε να αποζημιωθούν οι αγρότες για την απώλεια της παραγωγής τους;

2. Για ποιους λόγους δύο μήνες μετά την κατάθεση των αιτήσεων των παραγωγών στον ΕΛΓΑ δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη η εκτίμηση των ζημιών;

3. Με ποιον τρόπο θα διασφαλιστεί ότι η εκτίμηση που θα πραγματοποιηθεί δεν θα είναι πλασματική, αφού ήδη έχουν παρέλθει δύο μήνες και τα πορτοκάλια έχουν αρχίσει να σαπίζουν;

Ο ερωτών βουλευτής
Ιάσονας Φωτήλας-Αχαΐας

Σχετικά