Ερώτηση σχετικά με την περιορισμένη κάλυψη των ανέργων από το σύστημα επιδότησης του ΟΑΕΔ και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Αντιγόνη Λυμπεράκη (Β’ Αθηνών) προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών.
Ερώτηση σχετικά με την περιορισμένη κάλυψη των ανέργων από το σύστημα επιδότησης του ΟΑΕΔ και τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης κατέθεσαν οι βουλευτές του Ποταμιού Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης) και Αντιγόνη Λυμπεράκη (Β’ Αθηνών) προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών.
Οι βουλευτές επικαλούνται στην ερώτησή τους πρόσφατα στοιχεία του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα οποία, τον Ιανουάριο του 2015, σε σύνολο 864.377 εγγεγραμμένων ανέργων (αναζητούντων εργασία), οι επιδοτούμενοι από τον Οργανισμό άνεργοι ανέρχονται σε 167.537, δηλαδή ποσοστό μόλις 19,38%. Εξίσου ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τους μακροχρόνια άνεργους, οι οποίοι, το τρίτο τρίμηνο του 2014, ανερχόταν στους 927.682 ενώ οι διαθέσιμες κενές θέσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα ανέρχονταν μόλις σε 105.541 [στοιχεία από έκθεση Συνθηκών Διαβίωσης στην Ελλάδα της 6ης/3/2015 και Τριμηνιαία Έρευνα Κενών Θέσεων Εργασίας της ΕΛΣΤΑΤ].
Ρωτούν, λοιπόν, τους αρμόδιους υπουργούς για τις προθέσεις τους σχετικά με τις επιδοματικές παροχές ανεργίας αλλά και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που έχουν «παγώσει» καθώς και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προεκλογικής εξαγγελίας για δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Τέλος, ρωτούν αν ενόψει του ορισμού νέας Διοίκησης στον ΟΑΕΔ, πρόκειται να υποβληθεί νέο αίτημα για μετατροπή των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΑΕΔ σε ρέπος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς: α) τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και β) τον Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Κενά στην κάλυψη των ανέργων από το σύστημα επιδότησης της ανεργίας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ για τα στατιστικά στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας για τον Ιανουάριο του 2015, σε σύνολο 864.377 εγγεγραμμένων ανέργων (αναζητούντων εργασία), οι επιδοτούμενοι από τον Οργανισμό άνεργοι ανέρχονται σε 167.537, δηλαδή ποσοστό μόλις 19,38%. Σε σχέση δε με τον προηγούμενο μήνα, ενώ το σύνολο των ανέργων αυξήθηκε κατά 0,73% το σύνολο των επιδοτούμενων μειώθηκε κατά 3,45%. Από τους παραπάνω, περίπου οι μισοί (459.232) είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 12 μηνών, πρόκειται δηλαδή για δυνητικούς δικαιούχους του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας. Ο δε συνολικός αριθμός των μακροχρόνια ανέργων το τρίτο τρίμηνο του 2014 ανερχόταν στους 927.682 ενώ οι διαθέσιμες κενές θέσεις για το ίδιο χρονικό διάστημα ανέρχονταν μόλις σε 105.541 [στοιχεία από έκθεση Συνθηκών Διαβίωσης στην Ελλάδα της 6ης/3/2015 και Τριμηνιαία Έρευνα Κενών Θέσεων Εργασίας της ΕΛΣΤΑΤ].
Τα κενά στην κάλυψη της επιδότησης ανεργίας είναι γνωστά εδώ και χρόνια. Παρά τις νομοθετικές προσπάθειες για τη διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων, ιδίως όσον αφορά τους μακροχρόνια άνεργους, το ποσοστό κάλυψης παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως οι περιοριστικές προϋποθέσεις που ισχύουν για τη χορήγηση (αριθμός ημερών απασχόλησης, ανώτατο όριο επιδότησης στην τετραετίας, εισοδηματικό κριτήριο και αποσβεστική προθεσμία χορήγησης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας κ.α.), ο περιορισμένος χρόνος χορήγησης (12 μήνες για την τακτική επιδότηση και άλλοι 12 μήνες για το επίδομα μακροχρόνια ανέργου) αλλά και η έλλειψη ενημέρωσης των ανέργων για τις επιλογές και τα δικαιώματά τους.
Σύμφωνα, δε, με το πιο πρόσφατο δελτίο για τις συνθήκες διαβίωσης στην Ελλάδα της ΕΛΣΤΑΤ (Μάρτιος 2015), το ποσοστό ανέργων που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις ανέρχεται στο 46,4% (στοιχεία για το έτος 2013), δεικνύοντας ακόμα περισσότεροι την ανεπάρκεια του συστήματος εισοδηματικής στήριξης της ανεργίας.
Έως τώρα έχουν γίνει από την κυβέρνηση ελάχιστες αναφορές στο θέμα της επιδότησης της ανεργίας, παρά την προεκλογική δέσμευση για αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος. Αντιθέτως, ο ΟΑΕΔ ανήκει στους οργανισμούς στους οποίους προτάθηκε η μετατροπή μέρους των ταμειακών διαθεσίμων (130 εκ. ευρώ) σε ρέπος, πρόταση την οποία απέρριψε η απελθούσα πια διοίκηση του Οργανισμού ενώ είναι άγνωστο τι στάση θα τηρήσει η νέα διοίκηση.
Στο πεδίο των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, μία σειρά από προγράμματα που είχαν φτάσει σε φάση ωριμότητας και επρόκειτο να ξεκινήσει η υλοποίησή τους (Εγγύηση για τη νεολαία, Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας, Κοινωφελής εργασία κ.α.) έχουν «παγώσει» και επανεξετάζονται από το Υπουργείο Εργασίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επέκταση των όρων χορήγησης του επιδόματος αλλά και η προώθηση προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης θα μπορούσαν να έχουν τεθεί ως δίκαιο αίτημα προς τους εταίρους μας στο στάδιο της διαπραγμάτευσης.
Το Ποτάμι έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η πραγματική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας και η προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, που εντάσσουν τους ανέργους, έστω και προσωρινά, σε θέσεις εργασίας.
Όμως, δεδομένης της δραματικής αύξησης των ποσοστών ανεργίας, έχει προτείνει την επιμήκυνση της διάρκειας του τακτικού επιδόματος ανεργίας από 12 σε 24 μήνες, μέχρι τον περιορισμό της ανεργίας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, την αύξηση του αριθμού των δικαιούχων και τον εξορθολογισμό των σχετικών κριτηρίων. Παράλληλα, έχει ζητήσει την επέκταση του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας σε όλους τους ανέργους που ζουν σε οικογένειες με εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας, χωρίς άλλες προϋποθέσεις.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1) Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με την τακτική επιδότησης ανεργίας καθώς και το επίδομα μακροχρόνια ανέργων; Εξετάζετε τη διεύρυνση του κύκλου των δικαιούχων καθώς και τη χρονική επέκταση του επιδόματος;
2) Έχουν διερευνηθεί οι λόγοι στους οποίους οφείλεται το χαμηλό ποσοστό κάλυψης των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ από τις επιδοματικές παροχές του Οργανισμού;
3) Σκοπεύετε να υποβάλλετε εκ νέου αίτημα για μετατροπή των ταμειακών διαθεσίμων του ΟΑΕΔ σε ρέπος στη νέα διοίκηση του Οργανισμού;
4) Ποιες είναι οι προθέσεις σας σχετικά με τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ που είχαν εξαγγελθεί και επρόκειτο να ξεκινήσει η υλοποίησή τους;
5) Με ποιόν τρόπο σκοπεύετε να υλοποιήσετε την εξαγγελία για δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
Οι ερωτούσες Βουλευτές
Κατερίνα Μάρκου - Β’ Θεσσαλονίκης
Αντιγόνη Λυμπεράκη - Β’ Αθηνών
11 Μαρτίου 2015