11 Μαρτίου, 2015

Ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη της ΥΠ.ΕΞ. της Βενεζουέλας στην Ελλάδα

Την ανάγκη αδιάλειπτης και ολοκληρωμένης ενημέρωσης, αναφορικά με τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και των άλλων χωρών, ιδίως αυτών που βρίσκονται εκτός του πλαισίου της Ε.Ε. και αποτελούν «ιδιάζουσες» περιπτώσεις της διεθνούς κοινότητας κατέδειξε με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κοτζιά, ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου με το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης.

Την ανάγκη αδιάλειπτης και ολοκληρωμένης ενημέρωσης, αναφορικά με τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας και των άλλων χωρών, ιδίως αυτών που βρίσκονται εκτός του πλαισίου της Ε.Ε. και αποτελούν «ιδιάζουσες» περιπτώσεις της διεθνούς κοινότητας κατέδειξε με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Κοτζιά, ο βουλευτής Ν. Ηρακλείου με Το Ποτάμι κ. Σπύρος Δανέλλης, με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών κ. Delcy Eloίna Gόmez Rodrίguez στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, η Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας επισκέφθηκε τόσο τον Έλληνα ομόλογό της, όσο και τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα στις 4/3/2015 και η μόνη πληροφόρηση που υπήρξε για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τις συναντήσεις τους ήταν ένα γενικόλογο και καθόλου κατατοπιστικό δελτίο τύπου μόλις 55 λέξεων, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Με την ερώτησή του ο κ. Δανέλλης καλεί τον κ. Υπουργό Εξωτερικών να αποκαλύψει ποια ήταν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και αν υπήρξαν και άλλες τέτοιου τύπου συναντήσεις με παρόμοιους φορείς άλλων χωρών, δεδομένου ότι έτσι αρμόζει να πράττει μια δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση, αναφορικά με τις διμερείς της σχέσεις.

Τέλος θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Δανέλλης είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την Εθνική Άμυνα και τις Εξωτερικές Υποθέσεις και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον του για αυτού του τύπου τα θέματα είναι μεγάλο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς: τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά.

Θέμα: «Ελλιπής ενημέρωση σε σχέση με τη συνάντηση της ΥΠ.ΕΞ. της Βενεζουέλας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Έλληνα ομόλογό της».

Εντύπωση προκαλεί το μόλις 55 λέξεων δελτίο τύπου, το οποίο εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών στις 4/3/2015 και αυτούσιο αναπαράχθηκε σε πληθώρα ΜΜΕ, σε σχέση με την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας κ. Delcy Eloίna Gόmez Rodrίguez και τη συνάντησή της τόσο με τον Πρωθυπουργό της χώρας, όσο και με τον Έλληνα ΥΠ.ΕΞ.
Στο επίσημο δελτίο τύπου απορία προκαλεί η λακωνικότητα του κειμένου, όπου χαρακτηριστικά, αλλά απολύτως μη διαφωτιστικά αναφέρεται απλώς ότι: «…Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, εξετάστηκαν ζητήματα διμερούς συνεργασίας και συζητήθηκαν θέματα περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος…».

Δεδομένου ότι ως εκπρόσωπος του Ελληνικού λαού στο Κοινοβούλιο έχω την τιμή να τελώ μέλος της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής της Βουλής για την Εθνική Άμυνα και τις Εξωτερικές Υποθέσεις και ως εκ τούτου είμαι υποχρεωμένος από τα καθήκοντά μου να είμαι ενημερωμένος για όλες τις σχετικές εξελίξεις.

Δεδομένου ότι θεωρώ πως οποιαδήποτε συνάντηση της επίσημης ηγεσίας της χώρας μας με φορείς τρίτων χωρών θα πρέπει να γίνεται σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας, προκειμένου ο μέσος πολίτης να νιώθει ενημερωμένος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ελλάδας.

Δεδομένου ότι οι καιροί της «μυστικής διπλωματίας» έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί και διδάσκονται πλέον μόνο στις πανεπιστημιακές σχολές των Διεθνών Σχέσεων, ως δείγμα του τι θα πρέπει να αποφεύγεται στη σύγχρονη διπλωματία που διέπει τις σχέσεις μεταξύ δημοκρατικών κρατών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Εξωτερικών:

1. Ποια τα θέματα της ημερήσιας διάταξης μεταξύ της ΥΠ. ΕΞ. Της Βενεζουέλας και του Έλληνα ομολόγου της;

2. Αν έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες τέτοιου τύπου συναντήσεις μεταξύ της επίσημης Ελληνικής ηγεσίας και άλλων χωρών εκτός της Ε.Ε.;

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου

11 Μαρτίου 2015