Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και οι Έλληνες τευτλοκαλλιεργητές, θίγει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών του «Ποταμιού», κ. Χατζηδημητρίου Αλέξανδρος προς τους Υπουργούς (α) Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και (β) Οικονομικών.
Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) και οι Έλληνες τευτλοκαλλιεργητές, θίγει με επίκαιρη ερώτηση (αρ. πρωτ. 14/10-03-2015) που κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ», κ. Χατζηδημητρίου Αλέξανδρος προς τους Υπουργούς (α) Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και (β) Οικονομικών. Η μεγαλύτερη αγροτική βιομηχανία της χώρας, η οποία στα τέλη του 2005 «έγραφε» στον ισολογισμό της κέρδη ύψους 10 εκ. ευρώ, καλλιεργήσιμες εκτάσεις που ανέρχονταν περίπου στα 400.000 στρέμματα και μία παραγωγή ζάχαρης, η οποία υπερκάλυπτε τις εγχώριες ανάγκες, τελεί πλέον υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, αντιμετωπίζοντας σημαντικότατο πρόβλημα ρευστότητας, χρηματοδοτικό κενό και χρέη προς τευτλοπαραγωγούς, ΔΕΠΑ και τρίτους (π.χ. μεταφορείς κ.α.) ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ. Οι πρόσφατες ανακοινώσεις - εξαγγελίες της Κυβέρνησης παρέχουν μια «ανάσα» λίγων μηνών στην ΕΒΖ, χωρίς να δίνουν λύση στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που απειλούν άμεσα τη λειτουργία της.
Το «ΠΟΤΑΜΙ» πιστεύει ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει και πάλι την πραγματική «ατμομηχανή» της Ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο η τευτλοκαλλιέργεια μπορεί και πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο, ειδικά στην περιοχή της Β. Ελλάδας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΘΕΜΑ: «Δυσοίωνες οι προοπτικές για την καλλιέργεια των ζαχαρότευτλων στη χώρα μας και τη λειτουργία της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης».
Περίπου μισό αιώνα από την ίδρυσή της, η άλλοτε «κραταιά» ΕΒΖ, αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα βιωσιμότητας που θέτουν σε κίνδυνο, όχι μόνο την ίδια την ύπαρξη και λειτουργία της, αλλά και το μέλλον της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας. Η «χρησιμοποίηση» της ΕΒΖ διαχρονικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ως μέσο εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων και σκοπών, συνετέλεσε στην πλήρη απαξίωση και παρακμή της μεγαλύτερης αγροτικής βιομηχανίας της χώρας. Τα εργοστάσια της Λάρισας και της Ξάνθης δε λειτουργούν από το 2006, ενώ από τα εναπομείναντα τρία σε Σέρρες, Ορεστιάδα και Πλατύ, μόνο το τελευταίο παρουσιάζει παραγωγική δραστηριότητα. Η ΕΒΖ τελεί υπό καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, αντιμετωπίζοντας σημαντικότατο πρόβλημα ρευστότητας, χρηματοδοτικό κενό και χρέη προς τευτλοπαραγωγούς, ΔΕΠΑ και τρίτους (π.χ. μεταφορείς κ.α.) ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου (07/03/2015) του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο εκδόθηκε ύστερα από σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου διαβεβαίωσε τους τευτλοπαραγωγούς ότι τις επόμενες μέρες θα επιλυθεί το ζήτημα της αποπληρωμής των περσινών οφειλών της ΕΒΖ απέναντί τους, ενώ κατά την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι τιμές τεύτλων για το 2015, οι οποίες θα είναι εύλογες και ικανοποιητικές. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες εξαγγελίες παρέχουν μια «ανάσα» λίγων μηνών στην ΕΒΖ, χωρίς να δίνουν λύση στα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που απειλούν άμεσα τη λειτουργία της. Το «ΠΟΤΑΜΙ» πιστεύει ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να αποτελέσει και πάλι την πραγματική «ατμομηχανή» της Ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το πλαίσιο η τευτλοκαλλιέργεια μπορεί και πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο, ειδικά στην περιοχή της Β. Ελλάδας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1) Ποια η στρατηγική που προτίθεται να ακολουθήσει η Κυβέρνηση στον τομέα της ζάχαρης και των ποιοτικών παραπροϊόντων της, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας;
2) Προτίθεται η Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες που μπορούν να εξασφαλίσουν τη σταθερή λειτουργία των εργοστασίων της ΕΒΖ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και όχι μόνο σε εποχική βάση, όπως συμβαίνει σήμερα;
Ο ερωτών Βουλευτής
Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου - Σερρών
10 Μαρτίου 2015