Ο βουλευτής του Ποταμιού Νίκος Ορφανός κατέθεσε ερώτηση (αρ. πρωτ.195 24.2.2015) προς τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με το θέμα των ανεξόφλητων επιχορηγήσεων του ελεύθερου θεάτρου της περιόδου 2011 -2012.
Η οικονομική κρίση καθώς και η απουσία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη της σύγχρονης θεατρικής δημιουργίας έχει πλήξει πολλαπλώς το χώρο του ελληνικού θεάτρου. Η ανεργία, η μαύρη ή απλήρωτη εργασία είναι κοινά μυστικά στο χώρο του θεάτρου, για τον οποίο δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως βιώνει μια «πολιτιστική άνοιξη». Η έγκαιρη καταβολή των επιχορηγήσεων και η αναβάθμιση του θεσμού θα μπορούσε να βάλει τάξη στο άναρχο και αφημένο στην τύχη του θεατρικό τοπίο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Ερώτηση
Προς: τον Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Ανεξόφλητα χρέη συνολικού ύψους 1.500.000 ευρώ σε 67 θιάσους του ελεύθερου θεάτρου
Οι επιχορηγήσεις του ελεύθερου θεάτρου καθιερώθηκαν εθιμοτυπικά το 1979 με στόχο να υποστηριχθεί το θέατρο ρεπερτορίου. Ο θεσμός, παρότι δέχτηκε ποικίλες επιθέσεις σ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας του, συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη της σύγχρονης θεατρικής δημιουργίας στην Ελλάδα, καθώς και στη διαμόρφωση του εγχώριου θεατρικού τοπίου, ενθαρρύνοντας τον πειραματισμό, τις παραστάσεις υψηλής αισθητικής και την εξωστρέφεια των καλλιτεχνών.
Τον Φεβρουάριο του 2012, εν μέσω κρίσης, ο τότε Υπουργός Πολιτισμού με καθυστέρηση και μετά από δημόσια διαβούλευση και εκτενή διαδικασία αξιολόγησης ενέκρινε επιχορηγήσεις συνολικού ύψους 2.015.000€.σε 67 θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Οι σχετικές ανακοινώσεις καθώς και το σκεπτικό της τότε γνωμοδοτικής επιτροπής βρίσκονται στην αντίστοιχη σελίδα του υπουργείου.
Οι επιχορηγούμενοι θίασοι πραγματοποίησαν τις προγραμματισμένες παραστάσεις με δικά τους έξοδα, συνυπολογίζοντας στον προϋπολογισμό τους και τα ποσά για τα οποία είχε δεσμευτεί το ΥΠ.ΠΟ..
Το Δεκέμβριο του 2013, με τους περισσότερους θιάσους να βρίσκονται στο όριο της οικονομικής εξαφάνισης και μετά από πληθώρα δημοσιευμάτων στον τύπο, το ΥΠ.ΠΟ αναγνωρίζοντας την οφειλή, προχωρά στην εξόφληση του 25% του οφειλόμενου ποσού. Μέχρι σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, η εξόφληση του υπόλοιπου 75% του ποσού εκκρεμεί, ενώ από το 2012 δεν έχουν προκηρυχτεί νέες επιχορηγήσεις, γεγονός που ισοδυναμεί με τη σιωπηλή κατάργηση του θεσμού.
Το Ποτάμι, πιστεύει, πως πρέπει να μπει ένα τέλος στο θολό τοπίο των επιχορηγήσεων. Η καθιέρωση συγκεκριμένου κωδικού στον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος υφίσταται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με σκοπό την ανάπτυξη του θεάτρου είναι το πρώτο βήμα. Θα έβαζε τέλος στην τυχαία εξωθεσμική «βοήθεια», δημιουργώντας το πλαίσιο για την ουσιαστική και αξιοκρατική στήριξη του ελληνικού θεάτρου μέσα σε συγκεκριμένους άξονες. Τα θέατρα και οι καλλιτέχνες πρέπει να συνεχίσουν να παράγουν έργο πάντα προσαρμοσμένα στα δεδομένα της νέας κατάστασης. Η σύγχρονη θεατρική δημιουργία έχει και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο σ’ ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον ελληνικό πολιτισμό.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1. Πότε σκοπεύετε να εξοφλήσετε τα οφειλόμενα ποσά στους 67 θιάσους;
2. Υπάρχει σχεδιασμός και αν ναι ποιος, για το μέλλον του θεσμού των επιχορηγήσεων;
3. Σκοπεύετε να βρείτε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης και στήριξης του ελληνικού θεάτρου και αν ναι ποιες;
4. Σκοπεύετε και αν ναι με ποιο τρόπο, να προχωρήσετε στην αναμόρφωση του θεσμού της ιδιωτικής Πολιτιστικής Χορηγίας ώστε να εκσυγχρονιστεί ο νόμος και να δοθούν κίνητρα στους ιδιώτες προκειμένου να θελήσουν να χρηματοδοτήσουν το θέατρο;
Ο ερωτών βουλευτής
Νικόλαος Ορφανός – Β Πειραιώς