7 Ιουνίου, 2018

Κλειστόν επ' αόριστον! Επεισόδιο 2ο

Επιμένει να ζητά απαντήσεις στα ερωτήματα που εξακολουθούν να μένουν αναπάντητα για τη δυσχερή λειτουργία του Θεατρικού Μουσείου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς. Με ερώτηση που επανακατέθεσε στη Βουλή καλεί την Υπουργό Πολιτισμού και ηθοποιό, Λυδία Κονιόρδου, να δώσει απαντήσεις σχετικά με την ουσιαστική αντιμετώπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Ειδικότερα, ο βουλευτής θέτει στην Υπουργό το ζήτημα του θεατρικού Μουσείου, μοναδικό στο είδος του, που εξακολουθεί να παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης πόρων και ζητά να μάθει σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι, που θα επιτρέψουν να ικανοποιηθούν οι οικονομικές οφειλές του, καθώς και τι σκοπεύει να κάνει, ώστε να βρεθεί πάγια λύση ικανοποίησης των οικονομικών αναγκών λειτουργίας του Μουσείου.

Ο Γιώργος Αμυράς ζητά τέλος απαντήσεις για τα κριτήρια, βάσει των οποίων επιχορηγούνται οι πολιτιστικοί φορείς, για το πώς καθορίζεται το ύψος αυτών των επιχορηγήσεων, ποιος ο κατάλογος των επιδοτούμενων οργανισμών, ΜΚΟ, μη κερδοσκοπικών σωματείων ή άλλων φορέων, καθώς και τι χρηματοδοτήσεις έχουν λάβει τα τελευταία δύο χρόνια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Ερώτηση επί της απάντησης για τη λειτουργία του Θεατρικού Μουσείου

(επανακατάθεση προηγούμενης ερώτησης με αριθμό 1210/16.11.2017, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

Σε συνέχεια της απάντησης ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΙΙΚΕ/304167/1783/14.09.2017 του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) στην 7611/26.07.2017 ερώτηση σχετικά με τη δυσχερή λειτουργία του Θεατρικού Μουσείου, έγινε γνωστό ότι το εν λόγω Μουσείο δεν ανήκει στην κατηγορία των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ νομικών προσώπων και ως εκ τούτου δεν υφίσταται καταστατική υποχρέωση κρατικής επιχορήγησής του.

Γνωστοποιήθηκε επίσης ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο ζήτημα της στέγασης του θεατρικού Μουσείου και της επαναλειτουργίας του προϋποθέτει τη ρύθμιση των ιδιαίτερα υψηλών χρεών του σε ΙΚΑ και Εφορία. Χρέη τα οποία έχουν δημιουργηθεί από το 2011, χρονιά κατά την οποία μειώθηκε και στη συνέχεια έπαυσε η προαιρετική επιχορήγησή του από το ΥΠΠΟΑ. Παρά ταύτα, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων κήρυξε ομόφωνα τη συλλογή του Θεατρικού Μουσείου ως μνημείο, προκειμένου να ακολουθήσει η καταγραφή και συντήρηση των αντικειμένων.

Επισημαίνεται ότι το Μουσείο διαθέτει μεγάλο όγκο έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού καθώς και πλούσια βιβλιοθήκη για τη μελέτη του θεάτρου ακόμη και σε επίπεδο ειδικής έρευνας. Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 150.000 φωτογραφίες, ισάριθμες αφίσες, 200.000 προγράμματα και συγκροτεί το πιο σημαντικό εθνικό μουσείο της Ευρώπης.

Η ιστορική και καλλιτεχνική αξία των συλλογών του είναι μεγάλη και αποτελούν ζωντανούς μάρτυρες της ιστορίας μιας εφήμερης τέχνης που είναι το θέατρο. Περιλαμβάνεται υλικό για θεατρικές παραστάσεις από τα προεπαναστατικά χρόνια του 18ο αιώνα έως το 2011 που δυστυχώς σταμάτησε η καταγραφή και συλλογή λόγω των οικονομικών δυσκολιών.

Ωστόσο, παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα που τέθηκαν προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την 7611/26.07.2017 ερώτηση και αφορούν στην ουσιαστική αντιμετώπιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε να εξασφαλιστούν πόροι που θα επιτρέψουν να ικανοποιηθούν οι οικονομικές οφειλές του Θεατρικού Μουσείου;

2. Τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να βρεθεί πάγια λύση ικανοποίησης των οικονομικών αναγκών λειτουργίας του Μουσείου;

3. Ποια τα κριτήρια επιλογής επιχορήγησης των πολιτιστικών φορέων και πώς καθορίζεται το ύψος αυτής;

4. Ποιος ο κατάλογος των επιδοτούμενων οργανισμών, ΜΚΟ, μη κερδοσκοπικών σωματείων ή άλλων φορέων που επιχορηγούνται από το υπουργείο Πολιτισμού; Τι χρηματοδοτήσεις έχουν λάβει τα τελευταία δύο χρόνια;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας