26 Ιουλίου, 2017

Θεατρικό Μουσείο: ΚΛΕΙΣΤΟΝ!

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ίσως δεν αποτελεί είδηση ότι άλλο ένα μουσείο παραμένει κλειστό, λόγω έλλειψης πόρων κι ασυνέπειας του Υπουργείου Πολιτισμού. Το θεατρικό Μουσείο, μοναδικό στο είδος του, παραμένει κλειστό για ένα ακόμη καλοκαίρι. Δεν θα ανοίξει τις πόρτες του ούτε φέτος, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού δεν καταβάλει την επιχορήγηση που του αναλογεί.

Το θέμα αποκτά ευρύτερες διαστάσεις, καθώς δύο κορυφαίοι θεατράνθρωποι, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Γεωργουσόπουλος και ο αντιπρόεδρός του Γιώργος Μιχαλακόπουλος, που εργάζονται αμισθί και ταλαιπωρούνται στην προσπάθειά τους να σώσουν το Θεατρικό Μουσείο βρίσκονται αντιμέτωποι με δέσμευση της προσωπικής τους περιουσίας και σε 20 μήνες φυλάκιση ο καθένας εξαιτίας των χρεών ελλείψει χρηματοδότησης.

Με ερώτηση, που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος με το Ποτάμι, Γιώργος Αμυράς, καλεί την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και ηθοποιό Λυδία Κονιόρδου να ανοίξει τα χαρτιά της και να δηλώσει τις προθέσεις της σχετικά με το μέλλον του Θεατρικού Μουσείου.

Ο Γιώργος Αμυράς ρωτάει, επίσης, αν η πολιτική ηγεσία του Yπουργείου Πολιτισμού θα προχωρήσει στην καταβολή της επιχορήγησης ως υποχρεούται ή θα αφήσει να οδηγηθεί το Μουσείο σε πλειστηριασμό των περιουσιακών του στοιχείων. Αναρωτιέται, τέλος, ποια είναι τα κριτήρια επιλογής επιχορήγησης των πολιτιστικών φορέων, πώς καθορίζεται το ύψος αυτής, ποιος ο κατάλογος των επιδοτούμενων οργανισμών, ΜΚΟ, μη κερδοσκοπικών σωματείων ή άλλων φορέων, που επιχορηγούνται από το Yπουργείο Πολιτισμού, καθώς και τι χρηματοδοτήσεις έχουν λάβει τα τελευταία δύο χρόνια.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Δυσχερής λειτουργία του Θεατρικού Μουσείου

Το Θεατρικό Μουσείο της Αθήνας αποτελεί το κέντρο μελέτης κι έρευνας του ελληνικού θεάτρου επιτελώντας πολύπλευρο έργο. Διαθέτει μεγάλο όγκο έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού καθώς και πλούσια βιβλιοθήκη για τη μελέτη του θεάτρου ακόμη και σε επίπεδο ειδικής έρευνας. Η συλλογή περιλαμβάνει πάνω από 150.000 φωτογραφίες, ισάριθμες αφίσες, 200.000 προγράμματα και συγκροτεί το πιο σημαντικό εθνικό μουσείο της Ευρώπης.

Η ιστορική και καλλιτεχνική αξία των συλλογών του είναι μεγάλη και αποτελούν μάρτυρες της ιστορίας μιας εφήμερης τέχνης που είναι το θέατρο. Περιλαμβάνεται υλικό για θεατρικές παραστάσεις από τα προεπαναστατικά χρόνια του 18ο αιώνα έως το 2011 που σταμάτησε η καταγραφή και συλλογή λόγω των οικονομικών δυσκολιών του Μουσείου.

Δυστυχώς όμως ο πλούτος του θεατρικού Μουσείου απαξιώνεται καθημερινά. Τα τελευταία έξι χρόνια είναι κλειδαμπαρωμένος σε ένα διαμέρισμα, χωρίς ρεύμα, με ακάλυπτες τις οικονομικές του υποχρεώσεις και χωρίς καμία δυνατότητα πρόσβασης στο χώρο επισκεπτών ή ειδικών μελετητών.

Τα χρέη του Μουσείου αυξήθηκαν καθώς το υπουργείο Πολιτισμού δεν είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του παρά τη δέσμευσή του για αποκλειστική επιχορήγησή του για 40 χρόνια. Έτσι το θεατρικό Μουσείο παραμένει κλειστό για ένα ακόμη καλοκαίρι.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Γεωργουσόπουλος κι ο αντιπρόεδρός του Γιώργος Μιχαλακόπουλος βρίσκονται αντιμέτωποι με δέσμευση της προσωπικής τους περιουσίας και 20 μήνες φυλάκιση ο καθένας εξαιτίας των χρεών ελλείψει χρηματοδότησης. Δύο κορυφαίοι θεατράνθρωποι που εργάζονται αμισθί και ταλαιπωρούνται στην προσπάθειά τους να σώσουν το Θεατρικό Μουσείο για το οποίο το κράτος αδιαφορεί.

Με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζονται οι προσωπικές κι ανιδιοτελείς πρωτοβουλίες ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Έτσι ακριβώς αντιμετωπίζεται ένας φορέας τόσο σημαντικός, ένα μουσείο με εξαιρετικά εκθέματα, συλλογές και προγράμματα, μοναδικό στη χώρα μας και τον χώρο των Βαλκανίων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβείτε ώστε να εξασφαλιστούν πόροι που θα επιτρέψουν να ικανοποιηθούν οι οικονομικές οφειλές του Θεατρικού Μουσείου;

2. Τι σκοπεύετε να κάνετε ώστε να βρεθεί πάγια λύση ικανοποίησης των οικονομικών αναγκών λειτουργίας του Μουσείου; 

3. Θα προχωρήσετε στην καταβολή της επιχορήγησης ως υποχρεούστε ή θα αφήσετε να οδηγηθεί το Μουσείο σε πλειστηριασμό των περιουσιακών του στοιχείων;

4. Ποια τα κριτήρια επιλογής επιχορήγησης των πολιτιστικών φορέων και πώς καθορίζεται το ύψος αυτής;

5. Ποιος ο κατάλογος των επιδοτούμενων οργανισμών, ΜΚΟ, μη κερδοσκοπικών σωματείων ή άλλων φορέων που επιχορηγούνται από το υπουργείο Πολιτισμού; Τι χρηματοδοτήσεις έχουν λάβει τα τελευταία δύο χρόνια;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας