Ομιλία Γ. Μαυρωτά κατά τη συζήτηση του πορίσματος στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία
"Tο ΚΕΕΛΝΠΟ αποτέλεσε διαχρονικά ένα «μαύρο ταμείο» του Υπουργείου Υγείας", τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς, κατά τη συζήτηση του σχετικού πορίσματος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας. Έθεσε, μάλιστα, το ερώτημα αν σήμερα έκλεισαν οι «τρύπες» της αδιαφάνειας καθώς η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου δεν έχει απαντήσει στις καταγγελίες του Ποταμιού για τη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για το προσφυγικό που έχουν να κάνουν με προσλήψεις προσωπικού.
Αναφορικά με το πόρισμα για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ. Μαυρωτάς επισήμανε ότι είχε γίνει το «μαύρο ταμείο» της εκάστοτε κυβέρνησης προς τον Τύπο όπου κάτι απίθανα site και εφημερίδες έπαιρναν διαφήμιση που δεν την δικαιολογούσε με κανένα τρόπο η απήχησή τους. Ακολουθούνταν αδιαφανείς διαδικασίες, χωρίς υπογραφή συμβάσεων, χωρίς διενέργεια διαγωνισμών, με κατατμήσεις δαπανών, με απευθείας αναθέσεις, με αναθέσεις χωρίς κριτήρια, υπερκοστολογημένες υπηρεσίες, χωρίς παραστατικά, τιμολόγια κλπ. Παράλληλα, έθεσε και το θέμα των προσλήψεων - αποσπάσεων στο γραφείο Γεωργιάδη με την μέθοδο bypass από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αφήσει αιχμές για επικοινωνιακά παιχνίδια από την πλειοψηφία, με αφορμή την ανακάλυψη «κρύπτης» στο ΚΕΕΛΠΝΟ, θέτοντας το ερώτημα γιατί καθυστέρησε το πόρισμα αν δεν προέκυψαν νέα στοιχεία;
Για Το Ποτάμι, όπως είπε ο κ. Μαυρωτάς, είναι σημαντικό να αποδίδονται οι ευθύνες στα πολιτικά πρόσωπα κι αν διαπιστώνονται ποινικές ευθύνες για πρώην υπουργούς αυτές να μη παραγράφονται.
«Αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας» σημείωσε «πραγματικά ενδιαφέρεται για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ενδιαφέρεται για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την απονομή της Δικαιοσύνης, τότε ας το αποδείξει πεδίο δόξης λαμπρό η πολυσυζητημένη Συνταγματική Αναθεώρηση!
Ας αποδεχτεί, λοιπόν, τις προτάσεις του Ποταμιού για την «κατάργηση της ατιμωρησίας του πολιτικού προσωπικού» και ας υιοθετήσει αυτά που Το Ποτάμι προτείνει για την κατάργηση των ειδικών προβλέψεων παραγραφής των ποινικών ευθυνών των Υπουργών και την θεσμοθέτηση Δικαστικού Συμβουλίου με αρμοδιότητα την δίωξη των πολιτικών προσώπων!
Γιατί σε διαφορετική περίπτωση» κατέληξε «θα πιστέψουμε πως καθόλου δεν ενδιαφέρει τη Βουλή η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, καθόλου δεν ενδιαφέρει τη Βουλή η τιμωρία των επίορκων, και μάλλον τα σκάνδαλα λειτουργούν ως πρώτης τάξης ευκαιρία να μετατρέπεται η Βουλή σε αρένα λάσπης χωρίς να καταλήγουμε ούτε σε συμπεράσματα, ούτε σε διορθωτικές κινήσεις για το πώς μπορούμε να προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον. Αλλιώς θα μας κατηγορούν -και όχι άδικα- ότι μας ενδιαφέρει το σόου και όχι η ουσία…»