16 Οκτωβρίου, 2017

3η αξιολόγηση: Κανείς δεν λέει τίποτα!

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

«‘Όταν οι επενδυτές, θα αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, θέλουν να είναι βέβαιοι ότι επενδύουν σε κάτι σταθερό», δήλωσε πρόσφατα ο επικεφαλής του Euro Working Group, Tόμας Βίζερ, συνδέοντας σαφώς την έξοδο της χώρας μας στις αγορές με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, ενώ και ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εκτροπή της πορείας της χώρας σε περίπτωση, που δεν επιτευχθεί η ολοκλήρωση εντός του 2017. Ωστόσο, από την πλευρά της κυβέρνησης, πέρα από κάποιες γενικόλογες καθησυχαστικές δηλώσεις, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσον αφορά την πρόοδο των προϋποθέσεων για την ολοκλήρωση αυτή.

Το Ποτάμι, επανειλημμένως έχει εκφράσει την ανησυχία του για το ζήτημα αυτό, ενώ έχουν υπάρξει συγκεκριμένες προτάσεις και από άλλες πολιτικές κινήσεις.

Στο ίδιο πνεύμα, ο βουλευτής Β΄ Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός, επαναφέρει το θέμα με ερώτησή του στον Υπουργό Οικονομικών και ζητά να πληροφορηθεί εάν σκοπεύει να λάβει υπόψη του τις σχετικές προτάσεις και να προβεί σε ενέργειες όπως: κατάθεση αναλυτικού πίνακα των απαιτούμενων δράσεων και ενεργειών, προσδιορισμό σαφούς χρονοδιαγράμματος για την υλοποίησή τους, 15νθήμερη ενημέρωση στη Βουλή με σαφή στοιχεία σε σχέση με την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων, την εξέλιξη των επενδύσεων και τη πορεία του τραπεζικού συστήματος. Ζητά επίσης από τον κ. Τσακαλώτο να εξηγήσει και τους λόγους, που μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια στην κατεύθυνση της έγκαιρης και σαφούς ενημέρωσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κατ’ επέκταση του ελληνικού λαού.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Εκτός ενημέρωσης η Βουλή και οι πολίτες για την πορεία προς την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του Κοινοβουλίου δήλωσε ότι εάν δεν ολοκληρωθεί εντός του 2017 η τρίτη αξιολόγηση, θα δημιουργηθεί σοβαρός κίνδυνος εκτροπής της πορείας της χώρας και επιβεβαίωσε την εκτίμηση πολλών σοβαρών παραγόντων ότι είναι θεμελιώδες το ζήτημα της έγκαιρης ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο επικεφαλής του Euro Working Group Tόμας Βίζερ, σε πρόσφατες δηλώσεις του συνέδεσε με σαφήνεια την έξοδο της χώρας στις αγορές με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές, όταν θα αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, θέλουν να είναι βέβαιοι ότι επενδύουν σε κάτι σταθερό.

Στο Ποτάμι και δια του Προέδρου μας όσο και των βουλευτών, έχουμε δημοσίως και επανειλημμένως εκφράσει την ανησυχία μας για το ζήτημα αυτό, το οποίο έχει απασχολήσει και άλλες πολιτικές κινήσεις, όπου επισημαίνοντας την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα της έγκαιρης ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης, προτείνονται συγκεκριμένες ενέργειες στην κατεύθυνση της υποχρέωσης της κυβέρνησης να προβεί σε επαρκή ενημέρωση.

Για την πορεία, ωστόσο, ενός τόσο σημαντικού ζητήματος όπως η πρόοδος των προϋποθέσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η Βουλή και ο ελληνικός λαός έχουν πλήρη άγνοια, λόγω της έλλειψης ενημέρωσης. Υπάρχουν μόνο γενικόλογες, καθησυχαστικές δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, που δεν συνοδεύονται από κανένα αξιόπιστο στοιχείο το οποίο να δικαιολογεί τον εφησυχασμό.

Ως αποτέλεσμα αυτού, σήμερα έχουμε μία θολή εικόνα τόσο για τα θέματα στα οποία η κυβέρνηση ενώ δεσμεύτηκε με την υπογραφή της τώρα αντιδρά, ενώ συνάμα δεν υπάρχει καμία επαρκής αιτιολόγηση για τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που αφορούν στην υλοποίηση ανειλημμένων υποχρεώσεων σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, όπως τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, η μείωση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης, τα ζητήματα που αφορούν σε συντάξεις, σε προνοιακά επιδόματα και άλλα πολλά. Δεν υπάρχει, επίσης, καμία πληροφόρηση για την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων, την εξέλιξη των όποιων επενδύσεων και την πορεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Δεδομένου ότι η ενημέρωση για την πρόοδο της υλοποίησης των δεσμεύσεων αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στην Βουλή και στον ελληνικό λαό, πράγμα που θα επέτασσε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Είναι στις προθέσεις σας να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή ο αναλυτικός πίνακας των απαιτούμενων δράσεων και ενεργειών, καθώς και το σαφές χρονοδιάγραμμα της υλοποίησής τους;

2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργού Οικονομικών να ενημερώνει ανά 15νθήμερο τη Βουλή με σαφή στοιχεία και με την δέουσα υπευθυνότητα για την εξέλιξη της υλοποίησης των δεσμεύσεων;

3. Πότε και με ποιον τρόπο θα υπάρξει υπεύθυνη και σαφής ενημέρωση για την πρόοδο των ιδιωτικοποιήσεων, την εξέλιξη των επενδύσεων και τη πορεία του τραπεζικού συστήματος;

4. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί από πλευράς κυβέρνησης καμία ενέργεια στην κατεύθυνση της έγκαιρης, έγκυρης, σαφούς και υπεύθυνης ενημέρωσης της αντιπολίτευσης, της Βουλής και κατά συνέπεια του ελληνικού λαού;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός - Β' Αθήνας