29 Απριλίου, 2015

Ομιλία Νίκου Ορφανού για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο βουλευτής του Ποταμιού (Β΄Πειραιά) Νίκος Ορφανός, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανασύσταση της ΕΡΤ.

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε ο βουλευτής του Ποταμιού (Β΄Πειραιά) Νίκος Ορφανός, κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανασύσταση της ΕΡΤ.

Ο Νίκος Ορφανός τόνισε ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ ήταν μία αντιδημοκρατική πράξη και μία μεγάλη ήττα για τους πολίτες που τόσα χρόνια πλήρωναν για να έχουν δημόσια τηλεόραση.Υπογράμμισε ωστόσο ότι από την καταδίκη του κλεισίματος μέχρι την πλήρη αθώωση της πάλαι ποτέ αμαρτωλής ΕΡΤ υπάρχει τεράστια απόσταση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα το επαναλάβω καθαρά για άλλη μία φορά. Θέλουμε μία νέα δυνατή δημόσια και όχι κρατική τηλεόραση».

Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση να αναλάβει την ιστορική ευθύνη μιας ουσιαστικής επανίδρυσης: «Τολμήστε να θεραπεύσετε μια και καλή τις παθογένειες που μας γυρίζουν στο κακό μας παρελθόν. Δικαιώστε  τους τηλεθεατές και τότε και μόνο τότε θα δικαιωθεί  και ο κάθε εργαζόμενος στη νέα ΕΡΤ»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

[youtube id="sF4IJE52UeY"]

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κ. Υπουργέ, κ.κ. συνάδελφοι

«Η ΕΡΤ πρέπει να ανοίξει όλα τα προγράμματά της, κύριε Υπουργέ. Πρέπει να αποκαταστήσει όλους τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα όλους εκείνους που αγωνίστηκαν για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.»

Μας είπε ο κ. Παναγούλης, σταράτα εκφράζοντας το πνεύμα του νομοσχεδίου και μας πήγε ολοταχώς στο παρελθόν:

Λίγο πριν πέσει το μαύρο: η ΕΡΤ είχε υποβαθμιστεί σ’ ένα συντεχνιακό άντρο τεχνικών, διοικητικών υπαλλήλων και δημοσιογράφων.

Λίγο πριν πέσει το μαύρο: οι εκατοντάδες προσλήψεις ημετέρων εξάντλησαν τα περίπου 300 εκατομμύρια που εισέπραττε ο φορέας από το ανταποδοτικό τέλος ετησίως, αποκλειστικά σε μισθούς.

Λίγο πριν πέσει το μαύρο: η ΕΡΤ είχε τουλάχιστον τρία χρόνια να κάνει παραγωγή ελληνικής σειράς.

Λίγο πριν πέσει το μαύρο: οι απανωτές απεργίες διαρκείας ματαίωσαν κάθε προσπάθεια αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ και απαξίωσαν ακόμα περισσότερο τη σχέση με τους τηλεθεατές.

Η αλήθεια όμως είναι μία: Mέχρι τον Ιούνιο του ’13 η ΕΡΤ πλήγωνε τους κατεξοχήν χρηματοδότες της:Τους Έλληνες πολίτες

Το κλείσιμο ήταν μία αντιδημοκρατική πράξη. Και κυρίως ήταν μια μεγάλη ήττα για τους πολίτες που τόσα χρόνια πλήρωναν για να έχουν δημόσια τηλεόραση. Γι’ αυτό και όλοι αυθόρμητα αντιτάχτηκαν στο μαύρο.

Για να είμαστε όμως ακριβείς δεν ήταν όλοι αυθόρμητοι υποστηρικτές της δημόσιας τηλεόρασης. Κάποιοι έστησαν την πολιτική τους καριέρα πάνω στο κλείσιμο της ΕΡΤ χυδαία και απροκάλυπτα.

Αλλά από την καταδίκη του κλεισίματος, μέχρι την πλήρη αθώωση της πάλαι ποτέ αμαρτωλής ΕΡΤ, υπάρχει ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ.

Θα το επαναλάβω όμως καθαρά για άλλη μία φορά: Θέλουμε μια δυνατή Δημόσια Τηλεόραση, όχι μια κρατική τηλεόραση και απόδειξη γι’ αυτό ήταν η δουλειά που έκανε το Ποτάμι με συγκεκριμένες προτάσεις που θα εξασφάλιζαν την ανεξαρτησία αλλά και τη βιωσιμότητα του νέου φορέα. Δυστυχώς δεν έγιναν δεκτές

Πείτε μου όμως:
Πώς εκλαμβάνετε ως υπουργός επικρατείας την ανεξαρτησία;
Όταν εσείς διορίζετε την πλειοψηφία της διοίκησης και εσείς προεδρεύετε ταυτόχροναστις γενικές συνελεύσεις!
Αν αυτή θα είναι η ανεξάρτητη ΕΡΤ, η εξαρτημένη πώς θα ήταν;
Πιθανώς θα έλεγε το δελτίο ειδήσεων ο ίδιος ο κ. υπουργός και εκπομπές θα είχαν αντίστοιχα οι συνάδελφοί του στην κυβέρνηση.
Αυτό που σχεδιάζετε είναι μία κυβερνητική εταιρεία, που ουσιαστικά υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

Θέλετε να πνιγεί πάλι το κρατικό κανάλι στον κομματισμό και τις συνδικαλιστικές συντεχνίες;

Ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε με τη δημόσια πρόκληση για το διορισμό των μελών του Δ.Σ;

Δεν είναι παρά μια απλή πρόφαση για να « κουκουλώσει» τον αυτοκρατορικό τρόπο επιλογής τους.

Και ποιο το όφελος τελικά του τηλεθεατή κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;

Η “αντικειμενική” ενημέρωση ενός απόλυτα ελεγχόμενου κυβερνητικού καναλιού;

Ή Μήπως θα είναι το πρόγραμμα το οποίο που δεν γνωρίζουμε;

Η μόνη αλλαγή που κάνατε για τα μάτια του κόσμου είναι να εισακούσετε την πρόταση μας και να ΑΠΟΣΥΡΕΤΕ την ποσόστωση του 25 % μόνο, για τις εξωτερικές παραγωγές.

Αλλά πως ορίζετε και διασφαλίζετε την έννοια του προγράμματος ώστε να προαχθεί ο στρατηγικός στόχος της ΕΡΤ για παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος;

Ξεχνάτε κύριε υπουργέ ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να υπάρχει πρωτίστως για τους τηλεθεατές της.

Για να παράγει σειρές επιπέδου.

Με στοχευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, ως μοναδικό στα τηλεοπτικά χρονικά συγκριτικό πλεονέκτημα της κρατικής τηλεόρασης.

Και βέβαια για το ελληνικό ντοκιμαντέρ, έναν τομέα με πρωτοφανή έκρηξη διεθνώς τα τελευταία χρόνια.

Όπως αντίστοιχα και για τη μυθοπλασία.

Η ΕΡΤ της νέας εποχής πρέπει να στοχεύει στη διάδοση των ελληνικών προγραμμάτων κ. υπουργέ, ενισχύοντας τους ανεξάρτητους παραγωγούς.

Να τους δίνεται η δυνατότητα να είναι συνδικαιούχοι στην παραγωγή, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν τις δουλειές τους ανά τον κόσμο, όπως και με διεθνείς συμπαραγωγές.
Μόνο έτσι θα διαδοθεί ο ελληνικός τρόπος ζωής, η ελληνική γλώσσα μόνο έτσι θα αποκτήσουμε τους πολιτιστικούς μας πρεσβευτές.

Δυστυχώς όμως όλα δείχνουν ότι θα εγκαθιδρυθεί και πάλι η κακώς εννοούμενη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Δυστυχώς και το νέο κανάλι θα βυθιστεί αργά ή γρήγορα στη μιζέρια και την απαξίωση στην οποία είχε πέσει πριν το θλιβερό « μαύρο» στις οθόνες μας. Στην τηλεθέαση του 6 %.
Κατά συνέπεια αφήνετε πεδίο δόξης λαμπρό να κάνουν το ίδιο και οι επόμενοι μετά από εσάς που θα βρουν εύλογα επιχειρήματα για ένα νέο λουκέτο.
Ποιά έσοδα περιμένετε:

Όταν δεν έχετε στρατηγικές προώθησης;

Όταν δεν έχετε στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του νέου φορέα;

Γιατί φέρνετε στη συζήτηση το 1,5 % και το μοιράζετε στην παραγωγή κινηματογραφικών έργων και εκδόσεων βιβλίου, από τη στιγμή που ο νόμος 3905/10 για τον κινηματογράφο είναι απολύτως ξεκάθαρος και για το πώς υπολογίζεται και στο που διατίθεται ;

Κ. υπουργέ, η τηλεόραση που σχεδιάζετε δεν θα έχει πολύ μέλλον. Τα θεμέλιά της θα είναι σαθρά.

Το να στήνετε κανάλια και ραδιόφωνα με αποκλειστικό γνώμονα την πρόσληψη κομματικής πελατείας Είναι ένας φαύλος κύκλος επανάληψης του ίδιου τραγικού λάθους.

Κάντε το κρατικό κανάλι πραγματικά ανεξάρτητο.

Ακούστε την πρόταση του Ποταμιού για τη συγκρότηση ενός Συμβουλίου Διασφάλισης Ανεξαρτησίας & Ποιότητας.

Βάλτε σαφή κριτήρια για τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. ώστε να τη διοικούν άριστοι και όχι αρεστοί.

Και πριν βιαστείτε να με κατηγορήσετε ότι αδιαφορώ για τους απολυμένους σας λέω ακριβώς το αντίθετο.

Θέλω να επιστρέψουν στην εργασία τους όσοι αδικήθηκαν κατάφωρα και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με την κατάρτιση ενός συγκεκριμένου οργανογράμματος.
Εσείς πρώτα προσλαμβάνετε και κατόπιν θα δείτε πως θα τους αξιοποιήσετε.

Ποια σοβαρή εταιρεία το κάνει αυτό;

Δώστε στην κυβέρνησή σας, πρώτη φορά αριστερά, μία ευκαιρία να μπει ένα τέλος στο κομματικό κράτος. Πάρτε την ιστορική ευθύνη. Τολμήστε να θεραπεύσετε μια και καλή τις παθογένειες που μας γυρίζουν στο κακό μας παρελθόν.

Δικαιώστε τους τηλεθεατές και τότε και μόνο τότε θα δικαιωθεί και ο κάθε εργαζόμενος στη νέα ΕΡΤ.

Οι δημόσιες εταιρείες ,κ. υπουργέ, πρέπει να είναι στην υπηρεσία των πολιτών και όχι στην υπηρεσία των υπαλλήλων τους. Έτσι απαξιώνεται σε μόνιμη βάση η ελληνική πολιτεία.

Σας ευχαριστώ.

Ο Βουλευτής
Νικόλαος Ορφανός – Β’ Πειραιά

29 Απριλίου 2015

Σχετικά