2 Μαρτίου, 2018

Είναι πραγματικά ντροπή μας αυτό που κάνουμε στον τόπο μας

Ομιλία του Γρ. Ψαριανού στην Επιτροπή Περιφερειών με θέμα τα Δωδεκάνησα, αφιερωμένη στον Ιωάννη Ζίγδη

«Θα ξεκινήσω με μια πάρα πολύ άσχημη κουβέντα, που μου είπε ένας άνθρωπος στη Ρόδο πριν από είκοσι χρόνια. Ανατριχιάζω και μόνο που σας το λέω, αλλά επειδή ο Ιωάννης Ζίγδης είχε πει να λέμε αυτά που ακούμε και σκεφτόμαστε και να τα λέμε ελεύθερα, θα σας το πω. Μου είχε πει, λοιπόν, εκείνος ο άνθρωπος: "Αν γινόταν δημοψήφισμα, θα ψήφιζα να επιστραφούν τα Δωδεκάνησα στην Ιταλία, γιατί είναι μια ελληνική γωνιά, που την έχουμε ρίξει στην άκρη του κόσμου"».

Με αυτήν την δυσάρεστη φράση ξεκίνησε την τοποθέτηση του στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής με θέμα «Η πορεία και οι αναπτυξιακές προοπτικές στις Περιφέρειες», που ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του Δωδεκανήσιου πολιτικού και οικονομολόγου, Ιωάννη Ζίγδη, ο βουλευτής από το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσει την εγκατάλειψη που βιώνουν από τις Κυβερνήσεις διαχρονικά, όχι μόνο τα Δωδεκάνησα, αλλά όλα τα απομακρυσμένα μέρη της πατρίδας μας.

«Έχουμε ρίξει όλη την πατρίδα μας στην άκρη του κόσμου. Και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και το Ιόνιο και την Θράκη και την Κρήτη και τη Γαύδο», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην πρώτη του επίσκεψη στη Ρόδο ως μαθητής το 1970, όπου έπαθε «σοκ» από την ομορφιά του τόπου, στην σύλληψη του το 1972 επί χούντας στην Κάλυμνο, επειδή φορούσε το σήμα της ειρήνης και στην στρατιωτική του θητεία στο Πυλί της Κω.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν δίστασε να ασκήσει σκληρή κριτική και στην σημερινή κυβέρνηση, θυμίζοντάς τους πως ως αντιπολίτευση πρωτοστατούσαν στις διαμαρτυρίες για όποιες ιδιωτικές επενδύσεις, τις οποίες χαρακτήριζαν «ξεπούλημα», ενώ στον σχεδιασμό για παραγωγή αιολικής ενέργειας αντιδρούσαν με τα ανόητα επιχειρήματα πως οι ανεμογεννήτριες προσβάλουν το τοπίο, το περιβάλλον και εξοντώνουν τα πουλιά!

«Τι έχουμε κάνει σε αυτή τη χώρα μπορείτε να μου πείτε; Στα παράλια της Τουρκίας υπάρχουν εξακόσιες μαρίνες περίπου και στην Ελλάδα έχουμε διακόσιες συνολικά. Τα νησιά μας δεν επικοινωνούν το ένα με το άλλο. Καράβι έχει μια φορά την εβδομάδα. Πόσες δεκαετίες θα συζητάμε για τα ισοδύναμα; Έπρεπε να έχουν γίνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων από ελληνικούς και ξένους ομίλους. Έπρεπε να είχε θεσπιστεί η συνδιαχείριση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα εδώ και πενήντα χρόνια. Αυτή η ωραιότερη χώρα του κόσμου, με αυτό το φυσικό τοπίο, το περιβάλλον, αυτήν την δύναμη του ήλιου, του αέρα και της θάλασσας, θα έπρεπε να είμαστε η πρώτη παραγωγός ενέργεια της Ευρώπης από ανανεώσιμες πηγές και εμείς είμαστε με τα μαζούτ και τους λιγνίτες. Πρέπει να ανοίξουμε τα μυαλά μας και τα μάτια μας και να αφήσουμε τους λεονταρισμούς ότι μας απειλούν, ότι θέλουν να μας πάρουν τα πετρέλαια, τις βραχονησίδες και τα φυσικά αέρια. Έχουμε τόση μεγάλη δύναμη του τόπου και είναι πραγματικά ντροπή μας αυτό που κάνουμε».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: