2 Μαρτίου, 2018

Η Κυβέρνηση γυρνάει την πλάτη στα άτομα με αυτισμό

Ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με αφορμή την απόφαση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να περιστείλει σε μεγάλο βαθμό τα επιδόματα αναπηρίας σε χιλιάδες παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, μέσω της μείωσης των ποσοστών αναπηρίας, ο βουλευτής Αττικής και Γραμματέας Κοινοβουλευτικού Έργου με το Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς, κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση με αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόπο, μειώνονται τα ποσοστά αναπηρίας του αυτισμού, δίνοντας και ποσοστά κάτω του 67%, ενώ παράλληλα δεν συμπεριλαμβάνεται η συγκεκριμένη πάθηση στον Πίνακα παθήσεων, για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας καθορίζεται επ’ αόριστον. Και αυτό όπως σημειώνει ο κ. Μαυρωτάς, για μία πάθηση που χαρακτηρίζεται επιστημονικά ως ισόβια σοβαρή αναπτυξιακή διαταραχή.

Οι παραπάνω ενέργειες οδηγούν, όπως είναι φυσικό, σε αναστάτωση και απόγνωση τους πάσχοντες από την διαταραχή του αυτισμού, αλλά και τις οικογένειές τους, καθώς η σκοπιμότητα πίσω από τις εν λόγω υπουργικές αποφάσεις είναι η τελική κατάργηση των επιδομάτων αναπηρίας.

Ο κ. Μαυρωτάς ρωτά την κα. Υπουργό, αν προτίθεται να επαναφέρει τα ποσοστά αναπηρίας του αυτισμού όπως ίσχυαν, και να τα βελτιώσει με κατώτερο το 67% κλιμακούμενο μέχρι και 100%. Επιπλέον, διατυπώνει το ερώτημα σε ποια επιστημονικά δεδομένα στηρίχθηκαν οι παραπάνω αποφάσεις, αλλά και αν η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξασφαλίσει, πως όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα αναπηρίας, που αποτελεί σημαντικό βοήθημα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Μείωση ποσοστού αναπηρίας για άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού

Με την Υπουργική Απόφαση Φ. 80000/45219/1864 (ΦΕΚ Β΄ 4591/27-12-2017) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μείωσε με αυθαίρετα και αντιεπιστημονικά κριτήρια τα ποσοστά αναπηρίας του αυτισμού, με στόχο την κατάργηση των επιδομάτων αναπηρίας χιλιάδων παιδιών και ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, ενώ παράλληλα δεν συμπεριέλαβε τη συγκεκριμένη πάθηση στον Πίνακα των παθήσεων για τις οποίες η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ’ αόριστον (Υπουργική Απόφαση Φ. 80000/οικ. 2/1, ΦΕΚ Β΄ 7/08-01-2018).

Σύμφωνα με το πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο, παράγοντες για τον προσδιορισμό του ποσοστού αναπηρίας του αυτισμού ορίζονται η νοημοσύνη και η λειτουργικότητα, ενώ προβλέπεται επανεκτίμηση στις ηλικίες των 7 και 17 ετών, οπότε και το ποσοστό αναπηρίας προσδιορίζεται ισοβίως. Όμως πρέπει να επισημανθεί ότι η νοημοσύνη, η λειτουργικότητα και η ηλικία, δεν μπορούν να μετρήσουν τον αυτισμό και δεν έχουν σχέση με το ποσοστό αναπηρίας, παρά μόνο με τις εκπαιδευτικές και θεραπευτικές παρεμβάσεις που χρειάζεται να σχεδιαστούν ανά περίπτωση ασθενούς.

Είναι σαφές πως το σκεπτικό πίσω από αυτές τις αλλαγές, είναι η κατακόρυφη μείωση του αριθμού των επιδοτούμενων ατόμων, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει χρηματικό βοήθημα για ποσοστά αναπηρίας κάτω του 67%. Αξίζει να αναφερθεί πως μετά τις δραματικές περικοπές που έγιναν στις θεραπείες αυτισμού, στις συντάξεις ορφανών παιδιών με αυτισμό, και στις άλλες κοινωνικές παροχές που δικαιούνται τα παιδιά με αναπηρίες του αυτιστικού φάσματος, το συγκεκριμένο επίδομα είναι η μοναδική πηγή διαβίωσης για πολλά από αυτά. Κατά συνέπεια, η μαζική κατάργησή του μέσω της μείωσης του ποσοστού αναπηρίας με το νέο νομικό πλαίσιο, οδηγεί στην εξαθλίωση μεγάλο αριθμό ατόμων με αυτισμό και τις οικογένειές τους.

Για το θέμα αυτό, η Εθνική Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Φάσματος (Ε.Ο.Δ.Α.Φ.), έχει καταθέσει σχετικό εμπεριστατωμένο υπόμνημα τόσο στα αρμόδια Υπουργεία όσο και στη Βουλή, με βασικά αιτήματα την αναθεώρηση της νέας νομοθεσίας και επαναφορά του προηγούμενου ελάχιστου ποσοστού αναπηρίας του αυτισμού στο 67% και άνω, τον καθορισμό του ποσοστού αναπηρίας εφ’ όρου ζωής (ανεξαρτήτως νοημοσύνης και λειτουργικότητας), τη βελτίωση του ανώτατου ορίου για τον αυτισμό προς τα πάνω, ανάλογα με τη βαρύτητα κάθε περίπτωσης, αλλά και στο ποσοστό αναπηρίας του αυτισμού κάθε παιδιού να προστίθενται (όταν συνυπάρχουν) οι τυχόν συννοσηρότητες νοητικής υστέρησης, κινητικών δυσκολιών κ.λπ, προσαυξάνοντας ανάλογα το συνολικό ποσοστό αναπηρίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Προτίθεστε να επαναφέρετε τα ποσοστά αναπηρίας του αυτισμού όπως ίσχυαν, και να τα βελτιώσετε με κατώτερο το 67% κλιμακούμενο μέχρι και 100%;

2. Δεσμεύεστε να εξασφαλίσετε πως όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα αναπηρίας, που αποτελεί σημαντικό βοήθημα για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους;

3. Κατόπιν διαβούλευσης και με ποιους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς και βάσει ποιών επιστημονικών μελετών προέκυψαν τα ποσοστά αναπηρίας του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας; Σε ποια επιστημονικά δεδομένα στηρίχθηκε η απόφαση για την εξαίρεση του αυτισμού από τις παθήσεις που η διάρκεια της αναπηρίας προσδιορίζεται επ’ αόριστον;

4. Για ποιόν λόγο έχει αποκλειστεί η Ε.Ο.Δ.Α.Φ. ως αρμόδιος και εξειδικευμένος φορέας για θέματα ατόμων με αυτισμό, από τον κοινωνικό διάλογο;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς – Αττικής