21 Απριλίου, 2016

«Αβέβαιο το μέλλον του ENISA στο Ηράκλειο»

Απαντήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου με το Ποτάμι, Σπύρου Δανέλλη, προς το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, σε σχέση με την παραμονή της έδρας και των λειτουργιών του ENISA στο Ηράκλειο, η οποία συζητήθηκε μαζί με ομοειδή ερώτηση του βουλευτή, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου.

Ο Σπύρος Δανέλλης επέμεινε να μάθει από την αρμόδια Υφυπουργό τη θέση της κυβέρνησης για τον ENISA, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν ενεπλάκη ενεργά στην εξέλιξη του θέματος μέχρι σήμερα. Βέβαια τώρα ως κυβέρνηση και δια στόματος της κ. Χρυσοβελώνη εμφανίζεται θετικός στην παραμονή του εν λόγω Οργανισμού στο Ηράκλειο, παρότι δεν έχει προβεί σε καμία συγκεκριμένη ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Επιπλέον, ο βουλευτής του Ποταμιού ζήτησε από την αρμόδια Υφυπουργό να δεσμευτεί για τη μη μετακίνηση του διοικητικού βραχίονα του ENISA στην Αθήνα, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «η αποχώρηση και του διοικητικού τμήματος του ENISA από το Ηράκλειο σημαίνει μοιραία και το κλείσιμο του σχολείου. Γιατί το Σχολείο Ευρωπαϊκής Παιδείας είναι τόσο προαπαιτούμενο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, όσο και παρακολούθημα της παρουσίας του. Εάν φύγει το διοικητικό κομμάτι πριν από το 2020, τότε θα πρέπει να κλείσει και το Σχολείο. Και αυτό δημιουργεί μεγάλα προβλήματα τόσο για τους γονείς και τα παιδιά, όσο και για τους Εκπαιδευτικούς».

Σύμφωνα με τον Σπύρο Δανέλλη, η λειτουργία του ENISA στο Ηράκλειο δεν αποτελεί ένα στενά τοπικιστικό θέμα. Στην πραγματικότητα, η μεταφορά του διοικητικού σκέλους του από το Ηράκλειο στην Αθήνα είναι βέβαιο ότι θα σημάνει και την δια της διολισθήσεως οριστική απομάκρυνση του οργανισμού από την Ελλάδα στις Βρυξέλλες το 2020.

Η αρμόδια Υπουργός, αναγνώρισε την σημαντικότητα του θέματος και ανέφερε ότι το κύριο μέλημα του Υπουργείου είναι να αγωνιστεί και να πετύχει την παραμονή του ENISA στο Ηράκλειο της Κρήτης και κατ’ επέκταση στη χώρα μας, αλλά δεν διευκρίνισε τις επόμενες δράσεις της κυβέρνησης για την επίτευξη του αυτού στόχου.

Ακολουθεί το βίντεο της δευτερολογίας του κ. Σπύρου Δανέλλη, καθώς και το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου:

https://youtu.be/8GuG6bh6yVc

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων

Θέμα: «Η δια της διολισθήσεως απομάκρυνση του ENISA από Ελλάδα»

Στις 16/3/2016 η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει τη μεταφορά και του διοικητικού βραχίονα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Επικοινωνιών (ENISA) από το Ηράκλειο στην Αθήνα.
Το 2013 με σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Κυβέρνησης (Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Μ. Βορίδης) ορίζεται ως δεύτερη έδρα του ENISA η Αθήνα, όπου και μεταφέρεται ο επιχειρησιακός του βραχίονας. Παράλληλα, ανανεώνεται η εντολή λειτουργίας του (mandate) μέχρι το 2020.

Η μεθόδευση μεταφοράς του Οργανισμού είχε ήδη ξεκινήσει νωρίτερα, με τη δημιουργία «γραφείου συναντήσεων». Έτσι δια της διολισθήσεως υλοποιείται ο σχεδιασμός απομάκρυνσης του ENISA από την Ελλάδα, που θα ολοκληρωθεί, όπως όλα δείχνουν, με την απορρόφηση του από έναν μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος με έδρα τις Βρυξέλλες.

Πρόσχημα και μοχλός της απομάκρυνσης του ΕΝΙΣΑ υπήρξε η ανεπάρκεια, αδιαφορία και άρνηση των κρατικών υπηρεσιών και των τοπικών αρχών να υλοποιήσουν τις τρεις συμβατικές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση: 1. Κατασκευή εγκαταστάσεων φιλοξενίας του ΕΝΙΣΑ 2. Δημιουργία σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας και 3. Απευθείας αεροπορική σύνδεση Ηρακλείου με Βρυξέλλες.

Δεδομένου ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 16/3/2016 δεν παρέστη εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο δε εκπρόσωπος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας δεν τοποθετήθηκε, ενώ το μέλος της επιτροπής κ. Γ. Κύρτσος προεξόφλησε ότι «η κυβέρνηση θα συνεργαστεί».

Δεδομένου ότι στην παραπάνω συνεδρίαση έγινε διπλή προσβλητική για την Ελλάδα παρατήρηση, από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την ασυνέπεια της κυβέρνησης στην καταβολή του μισθίου των γραφείων της Αθήνας.

Δεδομένου ότι η τελική απόφαση για μεταφορά της έδρας στην Αθήνα εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για ό,τι εξελίσσεται στον ΕΝΙΣΑ και πως σκοπεύει να αντιδράσει;

2. Με τι κόστος έχει επιβαρυνθεί μέχρι σήμερα το ελληνικό δημόσιο για την εκμίσθωση, εξοπλισμό, συντήρηση και λειτουργία των γραφείων της Αθήνας, που εκ του περισσού μισθώθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση.

Ο ερωτών βουλευτής:
Σπύρος Δανέλλης - Ηρακλείου