Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης
Ερώτηση σχετικά με τον σχεδιασμό του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και την ανάγκη μέγιστης απόδοσης και διάχυσής του στα ενεργειακώς ευάλωτα νοικοκυριά.
Είναι γνωστό, πως το πρώτο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» δεν κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να εντάξει το κρίσιμο ποσοστό των δικαιούχων, ούτε φυσικά το σύνολο των ενδιαφερομένων, παρουσιάζοντας αυξημένες δυσκαμψίες και προβλήματα.
Η ενεργειακή φτώχεια ως κοινωνικό – οικονομικό πρόβλημα αναδύθηκε κυρίως μέσα στα χρόνια της κρίσης και έρχεται στην επιφάνεια, κάθε φορά που ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν την χώρα, όπως αυτές τις ημέρες.
Το πρόβλημα των περισσότερων ελληνικών κατοικιών, δεν είναι μόνο το είδος της θέρμανσης που χρησιμοποιούν, αλλά εντοπίζεται κυρίως στην προβληματική θωράκιση των κελυφών, καθώς το 60% των ελληνικών σπιτιών, δηλαδή πάνω από 2,5 εκατομμύρια φαίνεται να έχει μεγάλες απώλειες σε ενέργεια.
Η ενεργειακή θωράκιση, δηλαδή η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα ενεργειακά κόστη αποτελεί κλειδί για την λύση του προβλήματος.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Σταθάκη
Θέμα: «Ζητούμενο η μέγιστη απόδοση του νέου προγράμματος ‘’Εξοικονομώ κατ’ οίκον’’»
Η έλευση της πρόσφατης βαρυχειμωνιάς επιδείνωσε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες ζωής για τα νοικοκυριά, που ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.
Η ενεργειακή φτώχεια ως κοινωνικό – οικονομικό πρόβλημα αναδύθηκε κυρίως μέσα στα χρόνια της κρίσης και έρχεται στην επιφάνεια, κάθε φορά που ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν την χώρα.
Κατά την περίοδο της ευμάρειας αυτό το ζήτημα αντισταθμιζόταν με την υπερκατανάλωση ενέργειας, πράγμα που έπαψε να συμβαίνει από την έναρξη της κρίσης και μετά, καταδικάζοντας πολλά ελληνικά νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε τους πολίτες σε ενεργοβόρες και επικίνδυνες επιλογές.
Το πρόβλημα των περισσότερων ελληνικών κατοικιών, δεν είναι μόνο το είδος της θέρμανσης που χρησιμοποιούν, αλλά εντοπίζεται κυρίως στην προβληματική θωράκιση των κελυφών.
Συγκεκριμένα, το 60% των ελληνικών σπιτιών, δηλαδή πάνω από 2,5 εκατομμύρια φαίνεται να έχει μεγάλες απώλειες σε ενέργεια, καθώς δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ούτε της βασικής μόνωσης.
Η ενεργειακή θωράκιση, δηλαδή η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα ενεργειακά κόστη αποτελεί κλειδί για την λύση του ανωτέρω προβλήματος.
Τζάκια, κλιματιστικά παλιάς τεχνολογίας, αερόθερμα, ηλεκτρικά σώματα κ.α. αποτελούν λύσεις ανάγκης που επιβαρύνουν το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική λύση για τους πολίτες.
Δυστυχώς, το πρώτο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» δεν κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να εντάξει το κρίσιμο ποσοστό των δικαιούχων, ούτε φυσικά το σύνολο όλων των ενδιαφερομένων.
Όπως είχα καταδείξει με σχετική ερώτησή μου από τις 24/3/2015, αλλά και επίκαιρη ερώτηση από τις 22/5/2015, που απαντήθηκε από τον τότε αρμόδιο Υπουργό στην Ολομέλεια της Βουλής, μόλις 30.000 δικαιούχοι κατάφεραν να ενταχθούν και μάλιστα όχι τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, δεδομένης της άρνησης των τραπεζών να τους παρέχουν την σχετική πίστωση.
Τα ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και οι επαγγελματίες της οικοδομής αναμένουν τώρα το νέο, αντίστοιχο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει κατά τους πρώτους μήνες του 2017, ωστόσο κρίσιμο παραμένει το ερώτημα κατά πόσο αυτό θα είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να αναιρεί τις δυσκαμψίες και τα προβλήματα του προηγούμενου προγράμματος.
Η αύξηση του ποσού της επιδότησης, η εισαγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε συνδυασμό με τα ήδη υπάρχοντα συστήματα, η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων των δικαιούχων είναι ζητούμενα προκειμένου το νέο «εξοικονομώ κατ’ οίκον» να ξεπεράσει την γραφειοκρατία, αλλά και τις καθυστερήσεις στις εγκρίσεις και τις αποπληρωμές, προκειμένου να έχει δημοσιονομικά, κοινωνικά, όπως και περιβαλλοντικά οφέλη.
Δεδομένου ότι από την πλευρά των πολιτών εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για την περαιτέρω συνέχιση του προγράμματος.
Δεδομένου ότι τέτοιου τύπου προγράμματα είναι όχι μόνο περιβαλλοντικά αναγκαία για το ενεργειακό αποτύπωμα της χώρας μας, αλλά παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν και μοχλό ανάπτυξης για τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία.
Δεδομένου ότι η ελληνική Πολιτεία θα έπρεπε να τάσσεται απαρέγκλιτα υπέρ όλων εκείνων των θεσμικών μέτρων, που διασφαλίζουν την εξοικονόμηση ενέργειας, μειώνουν την οικονομική ανισότητα και οδηγούν τη χώρα σε τροχιά απεξάρτησης από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας, όπως π.χ. από το λιγνίτη.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για το νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον», ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη απόδοσή του;
2. Αν έχουν κλείσει όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες απέναντι στους δικαιούχους πολίτες, αλλά και τους επαγγελματίες που συμμετείχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα;
Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ν. Ηρακλείου