20 Ιουλίου, 2018

Ζεις Καλλιθέα; Είσαι πλούσιος!

Ερώτηση του Γιώργου Αμυρά προς τον Υπουργό Οικονομικών

Αν έχεις διαμέρισμα προσφυγικό έκτασης 45 τ.μ. στην Καλλιθέα, κοντά στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με εμπορική αξία μόλις 20.000 €, η αντικειμενική του αξία εκτοξεύεται στις 47.000 €. Αυτό δεν σημαίνει ότι έγινες πλούσιος, αλλά θα πληρώσεις παραπάνω 20 διαφορετικούς φόρους που συνδέονται με την κατοικία και παράλληλα θα χάσεις μια σειρά κοινωνικών επιδομάτων, όπως επίδομα θέρμανσης, οικογενειακό επίδομα, φοιτητικό κ.λ.π., γιατί στα μάτια του κράτους είσαι πλούσιος.

Αυτά συμβαίνουν στην Καλλιθέα με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ την ίδια ώρα ο Δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Κάρναβος, παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για κοινωνική μέριμνα του τόπου του. Δεν είναι τυχαίο, ότι πρώτα στην Καλλιθέα από όλη την Αττική εφαρμόστηκε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, καλεί τον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, να προστατεύσει τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά από τη μεγάλη επιβάρυνσή τους λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές όπως η Καλλιθέα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Υπερβολική αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων

Η φορολογική λαίλαπα στον χώρο των ακινήτων καλά κρατεί. Πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων καθιστώντας θύματα χιλιάδες φορολογούμενους με ακίνητη περιουσία.
Με την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών αναμένεται να αλλάξει το φορολογικό τοπίο, καθώς θα επέλθουν αλυσιδωτές αλλαγές σε 20 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Συγκεκριμένα:

1. Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
2. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης.
3. Τεκμήριο διαβίωσης σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη πρώτη και δευτερεύουσα κατοικία.
4. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου.
5. Συμπληρωματικός φόρος επί συνόλου περιουσίας- αφορολόγητο ποσό 200.000 ευρώ.
6. Δημοτικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ).
7. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών.
8. ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή.
9. Φόρος Μεταβίβασης/Χρησικτησίας Ακινήτων.
10. Επί του φόρου μεταβίβασης ακινήτων: Δημοτικός φόρος & Φόρος υπέρ Νομαρχιακών Ταμείων Οδοποιίας.
11. Φόρος Ανταλλαγής (συνένωσης οικοπέδων).
12. Φόρος Διανομής Ακινήτων.
13. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων.
14. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων.
15. Φόρος Κληρονομιάς ή Γονικής Παροχής ακινήτων.
16. Φόρος Δωρεάς ακινήτων.
17. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών.
18. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο.
19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων.
20. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων.

Από την αναπροσαρμογή των τιμών και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων βλέπουμε να συμπαρασύρονται και οι τιμές κατοικιών που η εμπορική τους αξία είναι έως και κατά το ήμισυ μικρότερη. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων είναι οι μεγάλες αυξήσεις που έγιναν στην περιοχή της Καλλιθέας και στη ζώνη γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου οι κατοικίες μεγάλης αξίας είναι λίγες ενώ ένα διαμέρισμα προσφυγικό έκτασης 45 τ.μ. με εμπορική αξία μόλις 20.000 €, με τις νέες τιμές η αντικειμενική του αξία εκτινάσσεται σε 47.000 €.

Στο σύνολο της πόλης της Καλλιθέας η διαφορά αντικειμενικής με εμπορικής αξίας ανέρχεται μέχρι 63% και είναι από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, συμπαρασύροντας τις αυξήσεις όλων των ως άνω φόρων αλλά και χάνοντας, ως συνέπεια και μια σειρά κοινωνικών δικαιωμάτων (ενοικίου, θέρμανσης, οικογενειακό, φοιτητικό, κλπ). Επισημαίνεται ότι η Καλλιθέα συνολικά είναι μια πόλη με μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, με τεράστιες προσπάθειες του Δημάρχου Δημήτρη Κάρναβου για κοινωνική μέριμνα και είναι οι πρώτοι στην Αττική στους οποίους εφαρμόστηκε το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

1. Σε ποιο σχεδιασμό και σε τι στοιχεία βασίστηκε η κυβέρνηση και προχώρησε σε αυτή την υπέρμετρη αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές όπως η Καλλιθέα όπου διαμένουν πολίτες μεσαίων και χαμηλών εισοδημάτων;

2. Πώς θα προστατεύσετε τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά από τη μεγάλη επιβάρυνσή τους λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών στις περιοχές τις οποίες βρίσκονται;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας