12 Ιανουαρίου, 2018

«Ξεκινήσαμε από την μαγκιά και είμαστε στο… φινιστρίνι!»

«Είμαι σίγουρος πως οι “σύντροφοι” από την κυβέρνηση έχουν διαβάσει εξαντλητικά το πακέτο των χιλίων περίπου σελίδων του νομοσχεδίου! Όχι σαν τον ”γερμανοτσολιά” τον Χρυσοχοϊδη που δεν είχε διαβάσει το Μνημόνιο! Τα έχουν μελετήσει και τα έχουν μάθει όλα απέξω». Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γρηγόρης Ψαριανός κατά τη συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι ήρθε ένα τεράστιο πακέτο για να αποφασίσουν και να ψηφίσουν μέσα σε δύο μέρες, θέματα που σέρνονται εδώ και πολλούς μήνες. «Όταν το έκαναν οι σαμαροβενιζέλοι, στήνονταν λαϊκά δικαστήρια με αρχιδικαστές εσάς», θύμισε ο βουλευτής του Ποταμιού.

«Όποιος μας ακούει και δεν είναι άνεργος αλλά έχει την τύχη να δουλεύει, γνωρίζει πολύ καλά πως στους δώδεκα μήνες τους οκτώ δουλεύει για το κράτος και από την 1η Σεπτέμβρη ίσως να δουλεύει για τη οικογένειά του! Όποιος παίρνει ένα χιλιάρικο, τα 750 με 800 τα παίρνει το κράτος. Γιατί; Για να διορίζουμε πελάτες, για να κάνουμε νέες επιτροπές πάνω σε υπάρχουσες επιτροπές. Για να διπλοπληρώνουμε τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ που πληρώνονται μία φορά αλλά πληρώνονται επιπρόσθετα για να κάνουν κάτι επιπλέον ελέγχους που τους ορίζουμε στο νέο νομοσχέδιο. Και θα φτιάξουμε κι έναν άλλο ΣΔΟΕ, “καβάλα” στον προηγούμενο και μετά κι έναν άλλον! Πόσες υπηρεσίες ελέγχου οικονομικού εγκλήματος θα έχουμε ακόμα; Κάνουμε διάφορες επιτροπές στις οποίες θα βάζουμε διάφορα κολλητάρια και θα τα χρυσοπληρώνουμε, για να τακτοποιήσουν πράγματα που έπρεπε να ήταν ήδη τακτοποιημένα. Αυτό το πακέτο, κοστίζει 372.302.000. Η συνολική εξοικονόμηση δαπανών είναι 90.103.600 ευρώ, ενώ το καθαρό κόστος φτάνει στα 282.198.800 ευρώ. Κι όλα αυτά χωρίς να αποδίδει τίποτα! Για ποιο πράγμα; Για να πατάξουμε, ας πούμε, την φοροδιαφυγή με 15 επιτροπές; Πληρώνουμε επιτροπές για να πατάξουμε τη φοροδιαφυγή, αλλά η φοροδιαφυγή διπλασιάζεται και δίνουμε και κίνητρα γι’ αυτήν! Μήπως να φτιάξουμε ακόμα καμιά εικοσαριά επιτροπές για να τακτοποιήσουμε ημέτερους;»

«Μαγειρέψατε και κάτι κόλπα για τα ραδιόφωνα. Ή θα τα βάλετε όλα μαζί σε ενιαία διάταξη, ή θα χωρίσετε τα δημόσια, δηλαδή ΕΡΤ και Δημοτικά Ραδιόφωνα από τη μια και τα ιδιωτικά από την άλλη. Όχι να βάζετε τα Δημοτικά στο ίδιο καθεστώς με τα ιδιωτικά και να αφήνετε την ΕΡΤ απέξω. Γιατί; Επειδή εκεί έχετε διορίσει κάτι …γλυφτρόνια για να σας λιβανίζουν;», είπε ο βουλευτής του Ποταμιού αναφερόμενος στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τις ραδιοφωνικές αδειοδοτήσεις.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για τα ζητήματα των απεργιών, ο Γρηγόρης Ψαριανός είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό δεν είναι δημοκρατία. Είναι κάτι φωτισμένες αυτοδιοριζόμενες και αυτοτοποθετούμενες δήθεν πρωτοπορίες που κάνουν διάφορα νταραβέρια. Αυτά πρέπει να τελειώσουνε. Αλλά για να τελειώσουν, πρέπει να τα συζητήσουμε δημοκρατικά, με κανόνα και γνώμονα τη λογική κι όχι τις δεξιές ή αριστερές ιδεοληψίες μας. Θυμάμαι τους πύρινους λόγους που έβγαζαν σημερινοί κυβερνητικοί παράγοντες όταν ήταν στην αντιπολίτευση. Και τώρα εφαρμόζουμε μνημονιακούς κανονισμούς που υπερβαίνουν όσα θα ζητούσαν οι …ανάλγητες φασιστικές μπότες των δανειστών, όπως μας πληροφόρησε πρόσφατα το στενό οικογενειακό περιβάλλον του πρωθυπουργού!

Υπάρχει μία λαϊκή παροιμία του καφενείου που αρχίζει με μαγκιά και τελειώνει με φινιστρίνι. Ε, τώρα είσαστε στο φινιστρίνι!»

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: