22 Μαρτίου, 2018

Η ασυδοσία στην κορυφή του Υμηττού παραμένει… μέχρι κεραίας!

«Προσωρινή» είχε χαρακτηριστεί η περιοχή του Υμηττού ως κέντρο ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής, μέχρι να κατασκευαζόταν συγκροτημένο πάρκο κεραιών στην Πάρνηθα. Ωστόσο, επειδή ως γνωστόν ισχύει πάντα το «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», η κορυφή του όρους Υμηττού εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι «κατάφυτη» από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές κεραίες, αλλά και από ένα σωρό άλλες κατασκευές, κοντέινερς κλπ στον ίδιο χώρο. Μάλιστα, παρά το πέρασμα στην ψηφιακή τηλεόραση, που η εκπομπή σήματος γίνεται μέσα από μία μόνο κεραία με τη χρήση combiners, δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί η εικόνα. Έχουν άραγε ελεγχθεί όλες αυτές οι κεραίες ως προς την νομιμότητά τους; Πόσες είναι σε λειτουργία και πόσες έχουν καταστεί άχρηστες λόγω και του περάσματος στο ψηφιακό σήμα; Εξακολουθούν να υπάρχουν κεραίες παράνομων ραδιοεκπομπών; Θα επιμεληθεί η πολιτεία την εκκαθάριση του χώρου του Υμηττού ο οποίος μεταξύ άλλων αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό από άποψη βιοποικιλότητας μεσογειακό οικοσύστημα; Είναι μερικά από τα ερωτήματα που θέτει με ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής β΄ Αθηνών με το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης, έχει ως εξής:

Προς τους Υπουργούς:
1. Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
2. Περιβάλλοντος και Ενέργειας
3. Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Απαράδεκτη κατάσταση με το “δάσος” από κεραίες στην κορυφή του Υμηττού»

Το όρος Υμηττός οριοθετεί την ανατολική πλευρά του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Το οικοσύστημά του, παρά τις πιέσεις που δέχεται από την πόλη της Αθήνας, αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό από άποψη βιοποικιλότητας μεσογειακό οικοσύστημα. Στην κορυφή του βουνού βρίσκεται το ομώνυμο Κέντρο Ραδιοτηλεοπτικής Εκπομπής «Υμηττός», στη θέση 37°57'31.35N 23°49'7.10E, σε υψόμετρο 940 μ. Είναι ένα από τα κυριότερα κέντρα εκπομπής της Αττικής και το σημαντικότερο της περιοχής της Αθήνας. Από εδώ εκπέμπουν σχεδόν όλοι οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί. Καλύπτει όλο σχεδόν το λεκανοπέδιο της Αττικής και τα παράλια της νότιας & νοτιοδυτικής Εύβοιας. Βάσει της υπουργικής απόφασης που όρισε τη χρήση του Υμηττού ως κέντρο εκπομπής το Μάρτιο του 2001, η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι "προσωρινή", έως ότου γίνει επίσημη κατασκευή συγκροτημένου πάρκου κεραιών στη θέση Αέρας Πάρνηθας.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν και όσον αφορά στις τηλεοπτικές συχνότητες, περάσαμε στην ψηφιακή τηλεόραση. Η μετάβαση αυτή από το αναλογικό σήμα στο ψηφιακό, προσδιορίστηκε από την Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ΙTU) να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015. Πράγματι στη χώρα μας η μετάβαση άρχισε με πειραματικές εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης από το 2006, επισήμως δε, ξεκίνησε το 2009 και ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2015.

Έτσι, ενώ παλαιότερα ο κάθε τηλεοπτικός σταθμός είχε τη δική του κεραία στο βουνό, την οποία υποχρεούταν να επιβλέπει, να συντηρεί και να υποστηρίζει, με την ψηφιακή τηλεόραση το σήμα εκπέμπεται με διαφορετική τεχνολογία: Η εκπομπή γίνεται μέσα από μία μόνο κεραία, με τη χρήση combiners. Με αυτόν τον τρόπο η εικόνα και ο ήχος καταλαμβάνουν πολύ μικρότερη χωρητικότητα και έτσι απελευθερώνεται πολύτιμο φάσμα συχνοτήτων. Με την ψηφιακή, δηλαδή, τεχνολογία, μέσα από την ίδια συχνότητα μπορούν να εξυπηρετηθούν πολλά διαφορετικά κανάλια, σε αντίθεση με την αναλογική στην οποία κάθε κανάλι χρειαζόταν μία συγκεκριμένη συχνότητα για να εκπέμψει.

Παρ’ όλα αυτά, σήμερα η όψη της κορυφής του Υμηττού παρουσιάζει την ίδια εικόνα του «δάσους» από κεραίες, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτή μείωση του αριθμού τους.

Όσον αφορά τις κεραίες των ραδιοφωνικών σταθμών που εκπέμπουν παράνομα, σαφώς και έχει υπάρξει πρόοδος τα τελευταία χρόνια με τις συντονισμένες επεμβάσεις της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια πόσες παράνομες κεραίες και κατασκευές για εκπομπή ραδιοφωνικών σταθμών παραμένουν ενώ δεν υπάρχει καν ολοκληρωμένος σύγχρονος εθνικός χάρτης ραδιοσυχνοτήτων FM.

Κατόπιν αυτού, ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

1. Έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος νομιμότητας για όλες αυτές τις κεραίες που βρίσκονται στον Υμηττό; Έχουν αποσυρθεί οι παράνομες και αν όχι, για ποιο λόγο;

2. Πόσες από τις κεραίες που βρίσκονται σε αυτό το κέντρο ραδιοτηλεοπτικής εκπομπής είναι εν λειτουργία και πόσες έχουν καταστεί άχρηστες λόγω περάσματος στο ψηφιακό σήμα όσον αφορά στις τηλεοπτικές συχνότητες;

3. Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε εκκαθάριση του χώρου, δεδομένου ότι εκτός από τις κεραίες υπάρχουν εδώ και χρόνια τοποθετημένα κοντέινερς ή και διάφορες αυθαίρετες κατασκευές;

4. Σε τι στάδιο βρίσκεται η -εδώ και χρόνια εξαγγελθείσα- κατασκευή συγκροτημένου πάρκου κεραιών στη θέση Αέρας Πάρνηθας; Θα πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους από τον Υμηττό και πότε;

Ο ερωτών βουλευτής
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών