9 Σεπτεμβρίου, 2016

Ξεχασμένα στα συρτάρια 2,3 εκ. ευρώ ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη

Ένα «ξεχασμένο» ΕΣΠΑ ύψους 2,3 εκ. ευρώ για την πλήρη τηλεοπτική κάλυψη με ψηφιακό σήμα των ορεινών περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι το θέμα της γραπτής ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές Β’ Αθήνας με το Ποτάμι, Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς, προς τους κ.κ. Υπουργούς Επικρατείας και Υποδομών.

Την ώρα που η Κυβέρνηση μελετά πρόγραμμα για την πλήρη τηλεοπτική κάλυψη της Θράκης μέσω δορυφορικής πλατφόρμας και ο Υπουργός Υποδομών, κος Χ. Σπίρτζης, έχει υπογράψει σύμβαση με ανάδοχο για την μελέτη και κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων, 2.300.000 ευρώ που προορίζονταν για τον ίδιο σκοπό παραμένουν αδιάθετα.

Το 2013, η ΕΡΤ Α.Ε – ΕΡΤ3 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΕΙΦΟΡΟΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ», στόχος του οποίου ήταν η ανάπτυξη δικτύου επίγειων ψηφιακών αναμεταδοτών τηλεόρασης και ραδιοφώνου στην ορεινή Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ώστε να καλυφθούν οι ευαίσθητες αυτές περιοχές με Ελληνικά προγράμματα. Το πρόγραμμα ήταν 100% επιδοτούμενο αλλά παρότι εγκρίθηκε, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Δεδομένου ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ το καλοκαίρι του 2013 πιθανόν καθυστέρησε την έναρξη του έργου, οι δύο βουλευτές από το Ποτάμι ρωτούν μεταξύ άλλων τους αρμόδιους Υπουργούς σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο αυτό, αν έχει γίνει επανεκκίνηση του μετά το εκ νέου άνοιγμα της ΕΡΤ και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί ώστε να μην χαθεί το κονδύλι των 2,3 εκ. ευρώ;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Προς τους Υπουργούς
α) Επικρατείας κο Ν. Παππά
β) Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: «Αδιάθετα παραμένουν 2,3 εκ. ευρώ από ΕΣΠΑ του 2013 για την πλήρη τηλεοπτική κάλυψη της ορεινής Αν. Μακεδονίας και Θράκης»

Η ΕΡΤ Α.Ε – ΕΡΤ3 εντάχθηκε το 2013 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ) «ΑΕΙΦΟΡΟΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΠΑΜΘ)», ύψους χρηματοδότησης 2.300.000 ευρώ  και το οποίο ήταν 100% επιδοτούμενο. Το πρόγραμμα, παρότι είχε εγκριθεί, δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Στόχος του έργου ήταν, η ΕΡΤ Α.Ε  - ΕΡΤ3 να αναπτύξει δίκτυο επίγειων ψηφιακών αναμεταδοτών τηλεόρασης και ραδιοφώνου στην ορεινή Ανατολική Μακεδονία – Θράκη ώστε να καλυφθούν οι ευαίσθητες αυτές περιοχές με Ελληνικά προγράμματα.

Με την έλευση της πρώτης ψηφιακής πλατφόρμας και την ουσιαστική κατάργηση του αναλογικού σήματος οι εν λόγω περιοχές έχουν ανεπαρκή ή και μηδενική ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη.

Μέχρι και σήμερα η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν καλύπτεται ακόμη με ψηφιακό σήμα Ελληνικών Τηλεοπτικών Καναλιών, ενώ οι κάτοικοι επί πολλά χρόνια είχαν την δυνατότητα παρακολούθησης των τουρκικών προγραμμάτων με τα δορυφορικά πιάτα που παρέχονται στους πολίτες της περιοχής από το Τουρκικό Προξενείο.

Σύμφωνα με πρόσφατα ηλεκτρονικά δημοσιεύματα, η Κυβέρνηση μελετά ένα πρόγραμμα για την πλήρη τηλεοπτική κάλυψη της Θράκης σε συνεργασία με τις δύο δορυφορικές πλατφόρμες Nova και OTE TV. Στόχος της είναι να προσφέρει δωρεάν το σύνολο των καναλιών εθνικής εμβέλειας, δίνοντας στους πολίτες των ορεινών περιοχών της Θράκης δορυφορικούς δέκτες και αποκωδικοποιητές, υπερβαίνοντας με τον τρόπο αυτό και την τουρκική πολιτική με τα δορυφορικά πιάτα που προσφέρονται από το Τουρκικό Προξενείο.

Η λύση αυτή που μελετά η Κυβέρνηση έχει πολύ υψηλό κόστος σε σχέση με το 100% επιδοτούμενο πρόγραμμα στο οποίο εντάχθηκε η ΕΡΤ 3 το 2013.

Σε ερώτηση ομάδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Επικρατείας και Υποδομών σχετικά με την αδυναμία κάλυψης με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα των περιοχών, ο κος Χ. Σπίρτζης απάντησε πως έχει υπογραφεί σύμβαση με ανάδοχο για την μελέτη και κατάθεση προτάσεων ενώ από την πλευρά του αρμόδιος υπουργός Επικρατείας γνωστοποίησε τις ενέργειες που κάνει η ΕΡΤ για νέους πομπούς και βελτίωση του σήματος στην περιοχή.

Κατόπιν όλων τούτων,
ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Μετά το κλείσιμο και το εκ νέου άνοιγμα της ΕΡΤ, σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο αυτό;

2. Έχουν γίνει ενέργειες για την επανεκκίνηση του και ποιες;

3. Δεδομένου ότι στα ΕΣΠΑ υπάρχουν πολλοί τρόποι διεκδίκησης χρημάτων που είχαν εγκριθεί αλλά για λόγους ανωτέρας βίας δεν απορροφήθηκαν, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί τα Υπουργεία ώστε να μην χαθεί το κονδύλι των 2.300.000 ευρώ;

4. Ο ανάδοχος που ορίστηκε από πλευράς Υπουργείου Υποδομών πότε θα παραδώσει τις προτάσεις του;

5. Για ποιους λόγους μελετάται η κατά πολύ ακριβότερη λύση της κάλυψης με δορυφορική σύνδεση ενώ υπάρχει ήδη εγκεκριμένο πρόγραμμα για τον σκοπό αυτό 100% επιδοτούμενο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γρηγόρης Ψαριανός- Β΄ Αθήνας
Γιώργος Αμυράς – Β’ Αθήνας

Σχετικά