28 Απριλίου, 2015

Τοποθέτηση της Σταυρούλας Αντωνάκου για το νομοσχέδιο αντιμετώπισης της βίας στον Αθλητισμό

Στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε η βουλευτής του Ποταμιού κα Σταυρούλα Αντωνάκου για το σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις».

Στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τοποθετήθηκε η βουλευτής του Ποταμιού κα Σταυρούλα Αντωνάκου για το σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ
Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,

Καταρχήν να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος προχθές. Μία ακόμη μεγάλη διεθνής επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού.

Θα μιλήσω για το σχέδιο νόμου, όπως το έχετε εισηγηθεί έως τώρα και τις συνέπειες που θα έχει εάν και εφόσον ψηφισθεί έτσι.
Καταρχήν, έρχεται σε μια εποχή που η πατρίδα μας είναι απομονωμένη τόσο διεθνώς όσο και στην Ευρώπη.

Και δυστυχώς αν δεν γίνουν μεγάλες αλλαγές στο παρόν σχέδιο νόμου θα μας οδηγήσει στην απομόνωση από τον υπόλοιπο αθλητικό κόσμο!

Κύριε Υπουργέ,

Για την διοργάνωση, όλων των πρωταθλημάτων, όλων των αθλημάτων είτε αυτά είναι επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά, υπεύθυνες είναι οι αρμόδιες ομοσπονδίες.

Αυτή την αρχή προασπίζεται η Διεθνής Συνθήκη βάσει της οποίας λειτουργεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και όλες σε αυτή υπαγόμενες ομοσπονδίες αθλημάτων. Αυτή τη Συνθήκη θα πρέπει να σεβαστούμε προκειμένου να παραμείνουμε μέλη της αθλητικής οικογένειας.
Μας φέρατε ένα σχέδιο νόμου όπως λέει και ο τίτλος του που καταπολεμά την βία στα γήπεδα.

Όλοι κύριε Υπουργέ είμαστε μαζί σας και έμπρακτα αν το ζητήσετε στην καταπολέμηση της βίας. Και αυτό το δηλώνω κατηγορηματικά!
Με την απομόνωση όμως όλων των αθλημάτων από τις διεθνείς και ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα την πετύχετε;

Σαφώς όχι!
Το μικρότερο πρόβλημα που είχαμε είναι το πρόβλημα της βίας στα ευρωπαϊκά ματς.
Αν το ελληνικό ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ, το βόλεϋ, το πόλο, το χάντμπολ, μείνουν εκτός Ευρώπης το μόνο που θα γίνει είναι να πλακώνονται στα γήπεδα όπως και πριν.

Ο χουλιγκανισμός στην Ελλάδα δεν έχει σχέση ούτε με την Ευρώπη, ούτε με το ποδόσφαιρο. Είναι θέμα παιδείας!

Γι’ αυτό χρήσιμο θα ήταν κ. Κοντονή να ζητήσετε την βοήθεια του κ. Πανούση και των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ να σας ενημερώσουν.
Ο κ. Υπουργός ρωτάει αν μετά το 2006 που υπάρχει το αυτοδιοίκητο λύθηκε το πρόβλημα της βίας, το οποίο σημειωτέον είναι ευθύνη της Πολιτείας και όχι της ΕΠΟ.

Αντιστρέφοντας το ερώτημα σας κ. Υπουργέ, θα ήθελα να μας πείτε αν πριν το αυτοδιοίκητο υπήρχε η όχι βία; Ρωτήστε το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ζητήστε στατιστικά στοιχεία.
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

Κύριε Υπουργέ,
Εκατομμύρια ευρώ χάνονται από την συμμετοχή των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Ένα σημαντικό μέρος αυτών των εσόδων των ΠΑΕ και ΚΑΕ, πηγαίνει στα ερασιτεχνικά αθλήματα των ομάδων.
Αν χαθούν αυτά τα χρήματα, τότε παύει να υπάρχει ερασιτεχνικός αθλητισμός…

Δεν νομίζω να θέλετε μήπως να μείνετε στην ιστορία ως Υπουργός που έβαλε ταφόπλακα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην Ελλάδα!
Έχετε αναλογισθεί πόσα χρήματα θα χάσει το Ελληνικό Δημόσιο από τον αποκλεισμό των ομάδων μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς διοργανώσεις;
Όμως τα αποτελέσματα της οριστικής απομόνωσης μας δεν είναι μόνο αυτά….

Κοντά στις 1000 οικογένειες ζουν από τον αθλητισμό στην Ελλάδα, ως εργαζόμενοι στις ΠΑΕ, ΚΑΕ, ΤΑΚ. Αυτές οι οικογένειες θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας. Αυτό επιδιώκεται κύριε Υπουργέ;
Πάνω 1500 οικογένειες που εργάζονται στα μέσα μαζικής επικοινωνίας που ασχολούνται με τον αθλητισμό θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας (δημοσιογράφοι σε ραδιόφωνο, αθλητικές εφημερίδες, σάϊτ, τηλεοπτικά κανάλια). Αυτό θέλετε κύριε Υπουργέ;

Μιλάτε για αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος στην Ελλάδα…
Μα για να έχεις ένα καλό αθλητικό προϊόν εκτός από μεγάλα μπάτζετ, χρειάζονται καλές και ασφαλείς εγκαταστάσεις. Να σας θυμίσω ότι δυο ομάδες, ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ, πιθανότατα να είχαν σήμερα ιδιόκτητα γήπεδα, αν δεν είχαν κόντρα το ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριε Υπουργέ,
Ως αθλήτρια έμαθα ότι η καλή προετοιμασία, φέρνει και καλά αποτελέσματα. Εσείς και οι συνεργάτες σας φαίνεται ότι δεν προετοιμασθήκατε σωστά στο παρόν κρίσιμο νομοσχέδιο που μας φέρατε.

Κύριε Υπουργέ,
Ως Ολυμπιονίκης, Παγκόσμια πρωταθλήτρια και πρωταθλήτρια Ευρώπης, και υπηρετώντας 18 χρόνια τον χώρο του αθλητισμού, θεωρώ πως αυτό το σχέδιο νόμου, αν δεν διορθωθεί στο σύνολό του, θα φέρει τον Ελληνικό αθλητισμό σε όλο το φάσμα του στον μεσαίωνα και δεν θα αντιμετωπίσει την αθλητική βία που είναι και ο τίτλος του!

*Η Σταυρούλα Αντωνάκου είναι βουλευτής Α' Πειραιά

28 Απριλίου 2015