27 Απριλίου, 2015

Ομιλία του Χάρη Θεοχάρη για το σχέδιο νόμου της ΕΡΤ

Ο κ. Παππάς είναι άξιος θαυμασμού: βρίσκει το χρόνο να συμμετέχει στη νέα ομάδα διαπραγμάτευσης, μετά την αποτυχία της «πελοποννησιακής ομάδας» και της «κρητικής ομάδας», αλλά ταυτόχρονα προλαβαίνει να εισπράξει το 2% από τα κανάλια, αλλά και να ανοίξει την ΕΡΤ.

Ο κ. Παππάς είναι άξιος θαυμασμού: βρίσκει το χρόνο να συμμετέχει στη νέα ομάδα διαπραγμάτευσης, μετά την αποτυχία της «πελοποννησιακής ομάδας» και της «κρητικής ομάδας», αλλά ταυτόχρονα προλαβαίνει να εισπράξει το 2% από τα κανάλια, αλλά και να ανοίξει την ΕΡΤ. Τα προλαβαίνει όμως όλα γιατί σε όλα προφανώς κάνει μισές δουλειές.

Με το παρόν σχέδιο νόμου, η κυβέρνηση ανοίγει μια ΕΡΤ στο μοντέλο του Λαλιώτη και του Μαρούδα. Η νέα ΕΡΤ θα είναι πλήρως ελεγχόμενη από τον Υπουργό. Κανένα Εποπτικό Συμβούλιο, κανένας εποπτικός μηχανισμός δεν θα υπάρχει μεταξύ του Υπουργού και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ, κανένας μηχανισμός δεν θα εξασφαλίζει την ποιότητα και την ανεξαρτησία του προγράμματος. Η πρόταση του Ποταμιού για τη λειτουργία Συμβουλίου Εξασφάλισης Ποιότητας δεν έγινε αποδεκτή. Τι σημαίνει η επιλογή της κυβέρνησης για μη ύπαρξη Εποπτικού Συμβουλίου? Ότι σε δεδομένη στιγμή, αν μια εκπομή δεν είναι του απόλυτου γούστου του Υπουργού θα μπορεί να μην παίζεται....

Αντίθετα προβλέπεται η συμμετοχή 2 εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ της ΕΡΤ. Καλό είναι να ακούγεται η γνώμη των εργαζομένων, αλλά γιατί θα πρέπει να μη μπορεί να λαμβάνεται καμιά απόφαση χωρίς αυτούς;

Δείτε την ομιλία εδώ:

[youtube id="d8b8olkaiG8"]

Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση της ομιλίας εδώ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω με μία ομολογία. Θα ήθελα να ομολογήσω εδώ ενώπιόν σας, ενώπιον του ελληνικού λαού ότι θαυμάζω τον κ. Παππά.
Κύριε Υπουργέ, σας θαυμάζω. Μετά την αποτυχία της μεσσηνιακής ομάδας διαπραγμάτευσης, μετά την αποτυχία της κρητικής ομάδας διαπραγμάτευσης – Δραγασάκης, Βαρουφάκης, Σταθάκης, Θεοχαράκης, Χουλιαράκης- ήλθατε να μας σώσετε στη διαπραγμάτευση -και το ελπίζω πραγματικά- εσείς και οι ομοτράπεζοί σας, ο κ. Τόμσεν, ο κ. Κερέ, τους οποίους πριν από καιρό θεωρούσατε ότι είναι οι «δήμιοι» της χώρας.
Ελπίζω, όμως, πραγματικά κι εσείς και ο κ. Τσακαλώτος και, φυσικά, και ο κ. Τσίπρας να μπορέσετε να φέρετε ξανά αυτή τη διαπραγμάτευση στις ράγες.
Παρόλα αυτά, όσο κάνετε αυτό το σημαντικότατο έργο προλαβαίνετε και να εισπράξετε 2% από τα κανάλια και να φτιάξετε την ΕΡΤ. Γι’ αυτό σας θαυμάζω. Πώς τα καταφέρνετε; Είναι τρομακτικό. Ίσως γιατί κάνετε τα μισά.
Για μεν την είσπραξη από τα κανάλια, χαιρετίζουμε και συμφωνούμε. Καλά κάνατε και υπογράψατε τις υπουργικές αποφάσεις. Όμως, αυτό είναι το μισό. Το άλλο μισό είναι να πληρώσουν τα κόμματα τα «φέσια» τους στα κανάλια για τις ώρες που παρουσιάζονται σε αυτά. Τα κόμματα, τα οποία χρωστάνε δεξιά και αριστερά, πρέπει να πληρώσουν τα ίδια τα χρωστούμενα στα κανάλια. Αλλιώς, μεταθέτετε τα χρέη στην ιδιωτική οικονομία. Δεν είναι αυτός ο σκοπός. Μόνο τότε, λοιπόν, θα έχετε ολοκληρώσει αυτό που είπατε με τις υπουργικές αποφάσεις.
Φτιάχνετε την ΕΡΤ; Ναι, τη φτιάχνετε. Ενδεχομένως, όμως, φτιάχνετε την ΕΡΤ του κ. Μαρούδα και του κ. Λαλιώτη. Και οι δυο μπορεί να σας ζήλευαν. «Στραγγαλίζετε» την ΕΡΤ, κατ’ ευθείαν ως Υπουργός παίρνετε όλες τις αρμοδιότητες. Η ΕΡΤ δηλαδή είναι πλήρως ελεγχόμενη από τον Υπουργό και δεν υπάρχει κανένα εποπτικό συμβούλιο ή κάποιος έμμεσος τρόπος να υπάρχει κάποιος έλεγχος από τη Βουλή ή έστω αυτό που προτείναμε εμείς ως «Ποτάμι», δηλαδή το Συμβούλιο Διασφάλισης Ανεξαρτησίας και Ποιότητας.
Κάντε κάτι, για να υπάρχει μια διάχυση του ελέγχου. Το μόνο που δεν μας γράψατε είναι ότι εάν δεν σας αρέσει καμία εκπομπή –όπως πάλαι ποτέ έκανε η Πρόεδρος της ΕΓΕ, που δεν της άρεσαν «Τα Καμάκια»- να παίρνετε τηλέφωνο και να σταματάει η εκπομπή στη μέση, να μην προβάλλεται. Μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτό δεν το τόλμησαν ούτε τότε.
Στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν μόνο δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων στους επτά. Δείτε το αυτό το θέμα. Προβλέπεται ότι δεν θα λαμβάνεται καμία απόφαση, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων. Ναι, να βοηθάνε και οι εργαζόμενοι, να έχουν λόγο στο ποιος θα είναι ο χαρακτήρας της ΕΡΤ, αλλά όχι δύο στους επτά. Κοιτάξτε το:
Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό αυτό. Έχετε ήδη δείξει πώς κυβερνάτε. Τα ίδια έχουμε στον αθλητισμό, όπου μόνο με υπουργικές αποφάσεις ο Υπουργός ανοίγει και κλείνει, σταματά πρωταθλήματα ή οτιδήποτε. Τα ίδια συμβαίνουν και στη Δικαιοσύνη. Έρχεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης και νομοθετεί και δεν χρειάζονται πια δικαστές, δεν χρειάζονται εισαγγελείς, κατευθείαν οι ποινές είναι δεδομένες από το νόμο.
Ζητάτε συνεννόηση. Βεβαίως! Όμως, άλλα λέτε και άλλα κάνετε. Δεν μπορείτε κατ’ αρχήν να συνεννοηθείτε εσωτερικά με τις συνιστώσες και αυτοπυροβολείστε.
Μπαίνει κάποια ιεράρχηση; Δεν το έχουμε δει αυτό, σε μερικά πράγματα που έχουμε ζήσει αυτούς τους μήνες. Πρώτον, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Χρειάζεται η χώρα μας να έχει τέτοιου είδους πολιτική; Βεβαίως, χρειάζεται. Αντί γι’ αυτό όμως έχουμε ένα σεληνιακό τοπίο. Ένας κρατήρας είναι ο Ξηρός, σκάει ο Ξηρός από εκεί, σπάνε οι γέφυρες συνεννόησης. Άλλος κρατήρας είναι οι εξαγωγές Τζιχαντιστών. Αποφασίζουμε δηλαδή ότι με αυτόν τον τρόπο θα εκβιάσουμε τους εταίρους μας, με το να εξάγουμε Τζιχαντιστές.
Φρούτα και λογισμικό πρέπει να εξάγουμε. Να κρατήσουμε τα μυαλά μας εδώ και να εξάγουμε αγροτικά προϊόντα. Όχι Τζιχαντιστές. Και πώς προσπαθείτε να κλείσετε αυτούς τους κρατήρες, με ποιες γέφυρες; Με εξοπλισμούς των Γενικών Γραμματέων.
Κύριε Παππά, καλύπτει η Κυβέρνηση τον Γενικό Γραμματέα κ. Ταφύλλη, που εργαζόταν στην Lockheed Martin, στην οποία δώσαμε 500 εκατομμύρια; Μπορείτε να σηκωθείτε να μας πείτε, εάν η Κυβέρνηση τον καλύπτει, που δίνουμε δουλειές σε πρώην εταιρία του; Μόνο τα εύκολα φέρνουμε εδώ πέρα!
Δεύτερον, δόθηκαν 30 εκατομμύρια στην «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» όσο-όσο από τον εκκαθαριστή της Αγροτικής και δεν υπάρχει κανένα πλάνο για να επιβιώσει αυτή η εταιρία. Τίποτα! Πετάμε απλώς 30 εκατομμύρια, τα οποία κάποια έκτακτη εισφορά θα έρθει να τα καλύψει. Είμαστε σίγουροι γι’ αυτό.

Θέλετε να γίνουν προσλήψεις στην ΕΡΤ, αλλά για τους καναλάρχες τσιμουδιά. Δεν ακούμε να λέτε κάτι, περιμένουμε! Θέλετε να κρατάτε τα κανάλια σε ομηρεία. Περιμένουμε να έρθουν οι υπουργικές αποφάσεις και να γίνουν αυτά. Το νομοσχέδιο βάλατε πρώτο και τις προσλήψεις και όχι τους καναλάρχες.

Σας βολεύει όμως τα κανάλια να είναι σε ομηρεία, για να σας λιβανίζουν κάθε βράδυ στις οκτώ!
Δεν λιβανίζουν εμάς τα κανάλια. Χαίρομαι που συμφωνείτε! Εσάς λιβανίζουν.

Ρωτήσατε, κύριε Υπουργέ, ποιος επωφελείται από την ανομία στα κανάλια. Εσείς ωφελείστε!

Ωφελήστε γιατί σας αρέσει αυτό. Έτσι; Έτσι έκαναν και άλλοι. Έτσι ξεκίνησαν με νταβατζήδες που δεν θα ανέχονταν. Έτσι έκαναν και άλλοι. Θα τα ζήσετε, θα τα ζήσουμε. Στην αρχή σας αρέσει να τα κρατάτε σε ομηρία και να σας λιβανίζουν και όταν σε τρεις μήνες τα νούμερα δεν θα «πηγαίνουν», μετά θα τα χρειάζεστε και δεν θα μπορείτε να τα βάλετε μαζί τους. Αυτό γίνεται. Έτσι είναι, ένας κύκλος είναι αυτό. Τι να κάνουμε; Τότε θα τα χρειάζεστε. Ήδη συμβαίνει, κατακρημνίζονται τα νούμερα. Προσέξτε τα.

Ένα νούμερο θα σας πω από τις δημοσκοπήσεις: Η οργή για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης από το 2% έχει πάει στο 35%. Από το 2% στο 35%! Ετοιμάζεται νέα γενιά αγανακτισμένων. Προσέξτε!
Θα κάνω μία παρένθεση για αυτήν τη δημοτικότητα, γιατί μας λέτε συνέχεια –είναι ένας εθνολαϊκισμός- ότι σας αγαπάει ο λαός.
Στις δημοκρατίες δεν αγαπάει ο λαός τις κυβερνήσεις. Αυτό είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Ίδιον το ράθυμον και το φιλύποπτον της Δημοκρατίας, το «ράθυμον» προφανώς γιατί στην άμεση Δημοκρατία πρέπει όλοι οι πολίτες να ασχολούνται συνέχεια με τα κοινά, αλλά και το «φιλύποπτον», γιατί οι άρχοντες μετά τις θητείες τους είχαν τις λεγόμενες «ευθύνες», τους ήλεγχαν.

Στη Δημοκρατία, λοιπόν, δεν υπάρχει αγάπη του λαού. Αγάπη έχει ο Τσάβες, ο Καντάφι, ο Κινγκ Γιον Γκουν, ο Λουδοβίκος ο 14ος, που είναι ελέω Θεού και η Εβίτα Περόν. Αυτοί χρειάζονται την αγάπη του λαού. Στις δημοκρατίες ψηφίζουμε με το μυαλό, με ανοιχτά τα αυτιά και τα μάτια και κλειστές τις καρδιές. Δευτέρον, διαπραγματεύεστε εν κρυπτώ. Στη χούντα δεν είχαμε μόνο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όπως είπε και ο κ. Βούτσης. Στη χούντα, όπως θυμούνται οι παλαιότεροι –εγώ δεν θυμάμαι εκείνη την εποχή- είχαμε και τη «Deutsche Welle». Ξαναγυρίσαμε στην εποχή της «Deutsche Welle», έτσι; Ακούμε «falsch.de», «Financial Times», «Reuters», «Bloomberg», «New York Times», μπας και μάθουμε τι γίνεται, να καταλάβουμε τι γίνεται με τη διαπραγμάτευση. Μια μέρα πριν μαθαίνουμε ότι θα τεθεί στην άκρη ο κ. Βαρουφάκης και την επόμενη, σήμερα, επιβεβαιώνεται. Μέσα σε μια μέρα! Το ξέρουν νωρίτερα. Έτσι γίνεται, μετά μας ανακοινώνονται, πρώτα τα ξέρουν οι ξένοι.
Επιτέλους ζήτησε ο επικεφαλής μας κ. Θεοδωράκης να πάρει ο Πρωθυπουργός πρωτοβουλία να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Δεν θέλετε να πείτε δημοσίως τι κάνετε στη διαπραγμάτευση; Ωραία, κανένα πρόβλημα! Καλέστε τους πολιτικούς αρχηγούς, ενημερώστε τους! Δεν ζητάμε και τίποτα, απλώς τη Δημοκρατία να λειτουργήσει στην πράξη!

Θα κλείσω με δυο λόγια για την ουσία της διαπραγμάτευσης, γιατί και αυτή έχει σημασία. Ξεχάστε εκλογές και δημοψηφίσματα! Ξεχάστε τα! Σας ψήφισε η Ελλάδα, όταν φέρνατε την ελπίδα. Τώρα που φοβούνται εσάς περισσότερο από το μνημόνιο, τώρα θα ξαναγυρίσετε στον λαό; Τώρα θα στραφείτε στον λαό; Δεν ξέρετε τι σας περιμένει. Προσέξτε! Έχετε ακόμα τη στήριξη του ελληνικού λαού. Χρησιμοποιείστε τη και πάρτε τις καλύτερες αποφάσεις. Αλλιώς, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα! Ελάτε να το δούμε και στον λαό, δεν το φοβόμαστε.

Σπιλώσατε την έννοια της Αριστεράς στην Ευρώπη. Τη σπιλώσατε ήδη. Δεν είμαι σίγουρος αν ο κ. Ιγκλέσιας θα καλέσει τον κ. Τσίπρα στην Ισπανία, ήδη τώρα που από πρώτος έχει καταλήξει τρίτος. Το μόνο που μένει είναι να τη διασύρετε και στην Ελλάδα.

Δεν μας αρέσουν ως φίλοι η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία και προτιμάμε το Εκουαδόρ. Αυτό προτιμάμε, το Εκουαδόρ, που παρακαλάει και δεν του δίνει κανένας χρήματα και αναγκάζεται και ξεπουλάει τα πετρέλαιά του στην Κίνα, μπας και πάρει χρήματα. Αυτό είναι το μοντέλο μας. Αυτούς θέλουμε να κάνουμε παρέα.

Σοβαρευτείτε με δυο λόγια! Διαλέξτε τις «κόκκινες» γραμμές των αδυνάμων, όχι των βολεμένων. ΦΠΑ δεν πληρώνει ο άνεργος. Προστατεύστε τον εξηντάρη που πληρώνει τη σύνταξη του πενηντάρη! Φτιάξτε περιβάλλον για δουλειές, αν θέλετε να μην κόψετε τις συντάξεις! Φτιάξτε περιβάλλον! Και μην τολμήσετε να χαλάσετε ώριμες ιδιωτικοποιήσεις, πληρώνοντας αποζημιώσεις, γιατί αυτές οι αποζημιώσεις θα πληρωθούν από το υστέρημα του ελληνικού λαού!
Καθυστερείτε. Αυτό βλέπουμε. Καθυστερείτε. Καταστρέφετε την οικονομία. Διαφωνείτε με τους εαυτούς σας. Δεν προωθείτε αλλαγές. Δεν έχετε σχέδιο, αλλά και να είχατε, δεν ξέρετε να το εκτελέσετε.
Μέσα σε τρεις μήνες καταφέρατε να μην διαφέρετε σχεδόν σε τίποτα από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Προσέξτε γιατί σε λίγο μπορεί να έχετε την ίδια κατάληξη.

Ευχαριστώ.

*Ο Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β' Αθήνας

27 Απριλίου 2015

διαβάστε επίσης