5 Ιουνίου, 2015

Το Ποτάμι ζητά πράξεις και όχι άλλες υποσχέσεις για την ελληνική κτηνοτροφία

Την έντονη ανησυχία του «Ποταμιού» για τις προοπτικές της ελληνικής κτηνοτροφίας και ειδικότερα για τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η αναλογία κατανομής βοσκοτόπων σε όλη τη χώρα, κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

Την έντονη ανησυχία του «Ποταμιού» για τις προοπτικές της ελληνικής κτηνοτροφίας και ειδικότερα για τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργήσει η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), σύμφωνα με την οποία καθορίζεται η αναλογία κατανομής βοσκοτόπων σε όλη τη χώρα, κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών του «ΠΟΤΑΜΙΟΥ» κ. Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Ο κ. Χατζηδημητρίου κατά την πρωτολογία του, υπογράμμισε ότι η «πυκνότητα βόσκησης» που χρησιμοποιεί η εν λόγω ΚΥΑ δημιουργεί πολύ μεγάλες ανισότητες μεταξύ των περιφερειών και «κατηγοριοποιεί» τους κτηνοτρόφους, καθώς σε περιοχές με μεγάλο αριθμό ζώων και εντατική κτηνοτροφία, όπως είναι π.χ. οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, μειώνεται δραματικά η στρεμματική αντιστοίχηση συμπαρασύροντας προς τα κάτω και το ύψος των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι.

Στη δευτερολογία του, ο κ. Χατζηδημητρίου υπογράμμισε ότι είναι άμεση η ανάγκη κατάρτισης των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης από την Πολιτεία, τα οποία θα αποτυπώσουν με ορθολογικό τρόπο, ακρίβεια και επιστημονικά κριτήρια τις επιλέξιμες εκτάσεις των βοσκοτόπων σε όλες τις χωρικές ενότητας της χώρας, έτσι ώστε χωρίς να δημιουργούνται ανισότητες και αδικίες, οι έλληνες κτηνοτρόφοι να ενεργοποιήσουν κανονικά τα δικαιώματα που τους αναλογούν και να λάβουν τις επιδοτήσεις που δικαιούνται. Σημείωσε δε, ότι τα δικαιώματα που θα αποδοθούν στους κτηνοτρόφους θα τους συνοδεύουν σε όλη τη διάρκεια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τέλος, τόνισε ότι για τις ευαίσθητες περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης η ομαλή καταβολή των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους ενισχύει έμμεσα αλλά ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα των εξαιρετικών σε ποιότητα ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων, έναντι φαινομένων «ελληνοποίησης».

Ο κ. Αποστόλου από τη μεριά του, απέδωσε τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τους βοσκοτόπους στην ανορθολογική διαχείρισή τους επί σειρά ετών από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι η Κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την κατάρτιση των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης μέχρι τις 15 Αυγούστου, ώστε να μην υπάρξουν ανισότητες μεταξύ των κτηνοτρόφων και καμιά περιφερειακή ενότητα της χώρας να μη βρεθεί σε κατάσταση χειρότερη από την προηγούμενη, ως προς τις εκτάσεις των επιλέξιμων βοσκοτόπων.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης:

[youtube id="QX7P_l4CVIQ"]

*Ο Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου είναι βουλευτής Σερρών

5 Ιουνίου 2015