10 Ιουλίου, 2015

Το Ποτάμι δεν δίνει εξουσιοδότηση για ρήξη, μόνο για συμφωνία εντός ευρώ

Στην ομιλία του σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας με το Ποτάμι Ιάσονας Φωτήλας. τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία εντολή για ρήξη, ούτε για έξοδο από την Ευρωζώνη.

Για τη «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» μίλησε σήμερα στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας με το Ποτάμι Ιάσονας Φωτήλας. Στη τοποθέτηση του ο Βουλευτής επεσήμανε ότι:

‘’Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο η Κυβέρνηση ζητάει εκ νέου εξουσιοδότηση για μια αρμοδιότητα που έχει ούτως ή άλλως από το Σύνταγμα. Υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή, υπάρχουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και η κοινή δήλωση των πολιτικών αρχηγών. Το Ποτάμι είχε δηλώσει από τη πρώτη μέρα ότι θα στηρίξει τη Κυβέρνηση, όταν θα είναι για το συμφέρον της χώρας. Και η Κυβέρνηση θα έχει όλες τις εξουσιοδοτήσεις που θέλει για να φέρει μια συμφωνία που θα κρατάει τη χώρα ζωντανή και θα διασφαλίζει τη πορεία της μέσα στην ΕΕ και το ευρώ.’’
Στη συνέχεια τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει καμία εντολή για ρήξη, ούτε για έξοδο από την Ευρωζώνη. Κλείνοντας τη τοποθέτησή του, κάλεσε τη Κυβέρνηση να μην αναλώνεται σε συζητήσεις αλλά να κλείσει άμεσα τη συμφωνία, γιατί ο χρόνος μετράει εις βάρος μας.

[youtube id="pU_4B74sYTI"]

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Παρά την απειρία μου καθόσον νέος βουλευτής, νομίζω ότι δε συνάδει με τον Κανονισμό, αλλά σίγουρα δεν συνάδει με την κοινή λογική να έπεται η εισήγηση του Υπουργού, των ομιλιών των εισηγητών των κομμάτων καθώς και των βουλευτών.
Αν δεν ακούσω την εισήγηση του Υπουργού να καταλάβω τι ακριβώς μου ζητάει πώς θα τοποθετηθώ;
Επιφυλάξεις ακόμα έχω και για την κανονικότητα και νομιμότητα της παρούσας διαδικασίας.
Δεν αντιλαμβάνομαι όμως, τι επιθυμεί ακριβώς ο Υπουργός από τη σημερινή διαδικασία.
Με δεδομένο δε ότι μας διαβεβαίωσε πως τη σημερινή συναίνεση δεν τη ζητάνε οι θεσμοί αλλά ο ίδιος προσωπικά, ένας λόγος παραπάνω να μην το αντιλαμβάνομαι…
Αν το ζητούσαν οι εταίροι, ίσως και να μπορούσα να το κατανοήσω...
Όμως τώρα, τι ακριβώς ζητάει ο Υπουργός με τη σημερινή διαδικασία;
Περαιτέρω συναίνεση; Μα πόση πια συναίνεση;
Και ούτε αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο η Κυβέρνηση ζητάει εκ νέου εξουσιοδότηση για μια αρμοδιότητα που έχει ούτως ή άλλως από το Σύνταγμα.
Επιπλέον, η Κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή, έχει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και τη κοινή δήλωση των πολιτικών αρχηγών.
Όμως ας είναι…επειδή το ζητάει θα δώσουμε τη συναίνεσή μας, για μία ακόμα φορά.
Όμως προσοχή.
Επειδή η πρώτη και μοναδική παράγραφος του νομοσχεδίου συνοδεύεται από ένα παρακολούθημα εις την αγγλική γλώσσα μάλιστα, το οποίο περιέχει μέτρα και κακώς υπάρχει το παρακολούθημα.
Υποθέτω είναι κάτι σαν τη δανειακή σύμβαση που συνοδεύεται και από ένα μνημόνιο, θα πρέπει να κάνουμε ξεκάθαρη τη θέση μας προς τον Υπουργό ότι:
Εμείς δεν ψηφίζουμε αυτά τα μέτρα, ούτε καν τα εξετάζουμε.
Αυτά θα τα εξετάσουμε όταν θα έχουμε το τελικό κείμενο.
Ψηφίζουμε Ναι στη συναίνεση για να φέρετε συμφωνία.

Κυρίες και κύριοι συνάδερφοι
Το Ποτάμι είχε δηλώσει από τη πρώτη μέρα που μπήκε στη Βουλή ότι θα στηρίξει τη Κυβέρνηση όταν θα είναι για το συμφέρον της χώρας.
Και τώρα δεν θα σταθούμε και δεν θα κάνουμε κριτική για τα λάθη και τις καθυστερήσεις των τελευταίων 5 μηνών.
Αυτά θα τα συζητήσουμε από Δευτέρα.
Σήμερα προέχει να γίνει η συμφωνία που θα λύνει το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας, τη συμφωνία που θα ξανανοίξει τις τράπεζες και θα άρει τη πιστωτική ασφυξία της αγοράς, τη βιώσιμη συμφωνία που θα δώσει ανάσα στους πολίτες.
Και η Κυβέρνηση θα έχει όλες τις εξουσιοδοτήσεις που θέλει για να φέρει μια συμφωνία που θα κρατάει τη χώρα ζωντανή και θα διασφαλίζει τη πορεία της μέσα στην ΕΕ και το ευρώ.
Και άμα θέλετε, αφού δεν αρκεί το αποτέλεσμα των εκλογών, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, η κοινή δήλωση των πολιτικών αρχηγών, αλλά θέλετε και επιπλέον εξουσιοδότηση από τη Βουλή, θα τη δώσουμε και αυτή.
Και άμα θέλετε μπορούμε να βγάζουμε ανακοίνωση κάθε μέρα γι αυτό το λόγο.
Όμως κύριε Υπουργέ
Επειδή οι ώρες είναι κρίσιμες, σας καλώ να μην αναλωνόμαστε σε συζητήσεις και συνεδριάσεις, αλλά να πάτε αύριο και να κλείσετε τη συμφωνία.
Σας στηρίζουμε για να φέρετε πίσω μια πραγματική συμφωνία. Μην καθυστερείτε. Ο χρόνος μετράει εις βάρος μας. Όσο πιο πολύ καθυστερείτε τόσο χειροτερεύουν οι συνθήκες για εμάς. Κάθε μέρα που περνάει, και άλλα μέτρα φορτώνονται στη πλάτη μας, στη πλάτη του ελληνικού λαού.
Και θα ήθελα να τονίσω και κάτι ακόμα.
Καμιά εξουσιοδότηση για ρήξη δεν έχετε, ούτε για έξοδο από την ευρωζώνη ούτε για να μας ρίξετε στα βράχια.
Η μόνη εντολή που έχετε είναι να φέρετε συμφωνία που θα διασφαλίζει τη πορεία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.
Ακόμα και σε περίπτωση που οι θεσμοί ζητήσουν και άλλα από αυτά που προτείνετε, συναίνεση για ρήξη δεν έχετε. Θα πρέπει να τη ζητήσετε πάλι από τη Βουλή.
Όσο θα παραμείνετε σταθεροί στη βιώσιμη συμφωνία που θα κρατάει τη χώρα όρθια και θα μας κρατάει στο ευρώ, εμείς θα είμαστε δίπλα σας.
Θα στηρίξουμε την εθνική προσπάθεια, για να βγει η χώρα μας από το χάος των τελευταίων ημερών.
Η παραμονή στο ευρώ, η μόνη πραγματικά πατριωτική επιλογή

Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας

10 Ιουλίου 2015