23 Νοεμβρίου, 2016

Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την ΕΕ παίζει το παιχνίδι του Ερντογάν

Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ-Τουρκίας Μίλτος Κύρκος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του ΕΚ στη συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την επίθεση του προέδρου Ερντογάν στο κράτος δικαίου και τις ελευθερίες των πολιτών. Θα περίμενα λοιπόν μια ευρωπαϊκή αντεπίθεση υποστήριξης προς τη διωκόμενη τουρκική κοινωνία. Να ανοίξουμε επιτέλους τα κεφάλαια για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα και να δηλώσουμε πως αυτός είναι ο ευρωπαϊκός αδιαπραγμάτευτος δρόμος , μια πόρτα που δεν κλείνει. Ελευθερίες και δικαιώματα είναι τα προαπαιτούμενα για να αναπτυχθούν στενότερες σχέσεις που θα πολλαπλασιάσουν τα 140 δισ. των εμπορικών μας συναλλαγών και θα προσφέρουν ευημερία.

Τι βλέπουμε όμως;

Το κοινοβούλιο να εγκαταλείπει το μοναδικό εργαλείο συνεργασίας και διαλόγου με το φιλοευρωπαϊκό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας και να προσφέρει στον Ερντογάν το άλλοθι να σύρει το λαό του σε έναν τυφλό αντιευρωπαϊσμό και να κερδίσει τη συντριπτική πλειοψηφία σε εκλογές ή δημοψήφισμα.

Κλείνοντας δε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας θέτουμε επιπλέον εμπόδια στις ήδη δύσκολες συνομιλίες για το Κυπριακό με ακραίο κίνδυνο να φτάσουν τα σύνορα της Τουρκίας στην Λευκωσία.

Μετά την Λιβύη, την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ουκρανία, ήρθε η ώρα να αποτύχουμε και στη Τουρκία»

Παρακολουθείστε το βίντεο εδώ:

* Ο Μίλτος Κύρκος είναι ευρωβουλευτής με το Ποτάμι.

Σχετικά