11 Οκτωβρίου, 2018

To ΜοΜus δεν μπορεί να γίνει τσιφλίκι κανενός

Παρέμβαση Γρηγόρη Ψαριανού στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων

Μετά από πολύπαθη διαδρομή, που ξεκινάει από το 2000, συζητείται σήμερα επιτέλους το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορά στην Ίδρυση Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, με την διακριτική ονομασία MoMus.

Η ίδρυση του Οργανισμού αποτελεί την επιτομή μιας πολύχρονης και πολυδαίδαλης διαδικασίας ενός οράματος, που σήμερα επιχειρεί να γίνει πραγματικότητα, όταν από τις αρχές της 10ετίας του 2000 είχε ξεκινήσει η ιδέα και το αίτημα της «συνένωσης» των δύο μεγάλων μουσειακών οργανισμών σύγχρονης τέχνης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ) και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ).

Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου εξετάζει το Σχέδιο Νόμου ο Γρηγόρης Ψαριανός ως ειδικός αγορητής από το Ποτάμι, αφού θύμισε την μέχρι τώρα περιπέτεια της νομοθετικής διαδικασίας για την δημιουργία ενός ενιαίου Μητροπολιτικού Οργανισμού δημοσίου χαρακτήρα, αλλά και την δυναμική και τα οφέλη που θα προκύψουν για την Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη χώρα, καθώς θα αποτελεί τον μεγαλύτερο τέτοιου είδους Οργανισμό σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, επέστησε την προσοχή στο πολύ σοβαρό ζήτημα του παλαιού εργοστασίου της ΥΦΑΝΕΤ, το οποίο ενώ από το 2006 το ΥΠΠΟ το έχει αγοράσει από την Εθνική Τράπεζα με πόρους από το 3ο ΚΠΣ, με σκοπό να στεγάσει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τη Συλλογή Κωστάκη, ωστόσο τελεί εδώ και πολλά χρόνια υπό κατάληψη από αντιεξουσιαστικές ομάδες και κανείς δεν παίρνει την ευθύνη να κάνει κάποια κίνηση εκκένωσης του χώρου. «Για μερικούς είναι πολύ δύσκολο, ενώ για κάποιους άλλους είναι casus belli, καθώς δεν μπορούν να διώξουν τα …παιδιά τους!» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορεί να είναι τσιφλίκι κανενός Υπουργού και κανενός Υπουργείου πολιτισμού ένας τέτοιος χώρος. Ούτε αριστερού, ούτε δεξιού, ούτε κανενός. Ούτε μπορεί να είναι μια προεκλογική εξαγγελία μιας κυβέρνησης, μετά από 4 χρόνια. Γιατί παρότι είναι ένα θέμα που έχει ωριμάσει εδώ και 15 χρόνια, δεν έγινε τόσο καιρό από την πολιτισμένη και πρωτοπόρα πρώτη-φορά-Αριστερά κυβέρνησή μας. Δεν έγινε ούτε το ’15, ούτε το ’16, ούτε το ’17, αλλά γίνεται τώρα, στο τέλος του ’18, λίγο πριν τις εκλογές, κυρίως για να τακτοποιήσουμε εκλογικούς πελάτες. Μάλιστα, με την ευκαιρία μπορεί να μάθουμε και πότε γίνονται εκλογές».

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ: