8 Ιουνίου, 2015

To κράτος χαρίζει τόσα, όσα εισπράττει

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση που είχε υποβάλει στις 19.5.2015 ο κ. Χάρης Θεοχάρης, Βουλευτής Β’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού προς την Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, αναφορικά με την παράταση της προθεσμίας εφάπαξ εξόφλησης μέρους της οφειλής με έκπτωση του αρ. 15 ν. 4321/2015.

Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση που είχε υποβάλει στις 19.5.2015 ο κ. Χάρης Θεοχάρης, Βουλευτής Β’ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ποταμιού προς την Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη, αναφορικά με την παράταση της προθεσμίας εφάπαξ εξόφλησης μέρους της οφειλής με έκπτωση του αρ. 15 ν. 4321/2015. Συγκεκριμένα ο κ. Θεοχάρης επικαλούμενος και την ομιλία του Πρωθυπουργού στις 5.6.2015 όπου δόθηκαν συνολικά στοιχεία ρύθμισης οφειλών ύψους 5,65 εκ. € και την είσπραξη 368 εκ.€ εξ αυτών, υπέβαλε ερωτήματα σχετικά την αναγκαιότητα παράτασης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων, ποιος ο αριθμός των αιτημάτων έως 29/4/2015, πόσα από αυτά αφορούσαν οφειλέτες άνω του 1 εκ. € και πόσα αφορούσαν ποσά που ήταν ήδη σε ρύθμιση. Τέλος η ερώτηση προς την αν. ΥΠΟΙΚ αφορούσε το ποσό των οφειλών που έχουν διαγραφεί συνεπεία της ρύθμισης και το ύψος αυτού που αφορούσε οφειλέτες άνω του ενός εκατομμυρίου.

Στη δευτερολογία του ο κ. Θεοχάρης, επεσήμανε ότι τα στοιχεία που δόθηκαν από την κ. Αν. ΥΠΟΙΚ επιβεβαιώνουν ότι για κάθε ευρώ που το κράτος εισπράττει (ή προσδοκά ότι θα εισπράξει) ουσιαστικά χαρίζει άλλα 0,8-0,9 €, δηλαδή η χώρα έχει περιέλθει σε τέτοια δραματική κατάσταση που χαρίζει τόσα όσα εισπράττει. Τόνισε ότι η χαλαρή νομοθέτηση και η χαλαρή αντιμετώπιση των οφειλετών δημιουργούν στον πολίτη κουλτούρα πληρωμών που δυσχεραίνει την είσπραξη δημοσίων εσόδων. Το πρόβλημα διογκώνεται από την διαρκώς παρατεταμένη διαπραγμάτευση, με αποτέλεσμα να έχουμε φαινόμενα υστέρησης εσόδων 2 δις για το μήνα Μάιο, την ίδια στιγμή που το Ε5 δεν έχει ανοίξει ακόμη, οι λογιστές ζητάνε παράταση της προθεσμίας υποβολής και έως σήμερα μόνο το 1/10 των υπόχρεων έχει υποβάλει φορολογική δήλωση. Όλα αυτά διογκώνουν το πρόβλημα ρευστότητας που έχει αυτή τη στιγμή η χώρα.

Δείτε το βίντεο της συζήτησης εδώ:

[youtube id="DVXdmDZY0ro"]

*Ο Χάρης Θεοχάρης είναι βουλευτής Β' Αθήνας

9 Ιουνίου 2015

Σχετικά