17 Ιανουαρίου, 2018

«Το Ελληνικό "Βιλαμπάχο" χάνει από το Ισπανικό Ελ Ιέρο»

Ομιλία Γ. Αμυρά στην Ολομέλεια για το ν/σ για τις Ενεργειακές Κοινότητες

Ήταν καλοκαίρι του 2009 και σε δυο γωνιές της Μεσογείου δυο λαοί είχαν κάθε λόγο να χαίρονται. Από τη μια οι Ικαριώτες και από την άλλη οι κάτοικοι του ισπανικού νησιού Ελ Ιέρο. Μόλις είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση η χρηματοδότηση υβριδικού ενεργειακού σταθμού στα δυο νησιά, για τη δε Ικαρία δόθηκαν 25 εκατομμύρια ευρώ.

Σήμερα, 9 χρόνια μετά, οι Ισπανοί απολαμβάνουν φθηνή και καθαρή ενέργεια χάρη στη λειτουργία του δικού τους ενεργειακού σταθμού, ενώ οι Ικαριώτες στην άλλη πλευρά της Μεσογείου βλέπουν τα 25 εκατ. να γίνονται 43 εκατ. ευρώ και το έργο όχι απλώς να μη λειτουργεί, αλλά να ρημάζει μισοτελειωμένο.

Αυτή, δυστυχώς, είναι η πραγματικότητα των λαθών στην ενεργειακή πολιτική της χώρας, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, κατά τη σημερινή του παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ενεργειακές κοινότητες και ζήτησε, για πολλοστή φορά τα τελευταία 3 χρόνια, εξηγήσεις από την ηγεσία του ΥΠΕΝ για το «ναυάγιο» της Ικαρίας.

Τέλος, ο Γιώργος Αμυράς κάλεσε τον παριστάμενο Υπουργό, κ. Σταθάκη, να καταθέσει επιτέλους τον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ανάπτυξη των επενδύσεων στην ενέργεια.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας εδώ:

https://youtu.be/1tG_tijGBsE​